hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    VİDEO HABER | İşte Türkiye'nin hava savunma sistemleri!

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye'ye havadan gelecek olası tehditlerin bertaraf edilmesi amacıyla başlatılan 'Çelik Kubbe' projesinde yer alacak lazerli teknoloji ve mobil hava savunma sistemleri dikkat çekiyor. İşte o sistemler…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OLASI TEHDİTLERE 'ÇELİK KUBBE' ÖNLEMİ

    Türkiye'nin yerli ve milli teknolojiyle geliştirdiği hava savunma sisteminin adı ‘ÇELİK KUBBE’ olarak açıklandı. Farklı irtifalarda hava savunma sistemlerinin bir araya geleceği projenin en önemli parçalarından biri de lazer ve mobil hava savunma sistemleri olacak.

    İNSANSIZ HAVA ARAÇLARINA LAZERLİ SİLAH 'ALKA' TAKİBİ

    ROKETSAN üretimli hava savunma sistemlerinden ‘ALKA’ olası asimetrik tehditlerin elektromanyetik karıştırma silahı ile engellenmesini sağlayacak.

    Radar ile alçaktan ve yüksekten uçan mini ve mikro insansız tehditlerini tespit ve takip edebilen sistem, hedef üzerinde tahrip edilecek bölgenin hassas seçimini yapabiliyor. Yapay zekâ ile görüntü üzerinden otomatik hedef tespiti ve takibi gerçekleştirebiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gece ve gündüz görev yapabilen ‘ALKA’ meskun mahal operasyonlarında el yapımı patlayıcı ve bombalı tuzaklara karşı askeri birliklerin korunması, hava alanlarının ve toplu yaşam alanlarının korunması gibi süreçlerde etkin olarak rol oynuyor.

    'BURÇ' HEDEFİ 360 DERECE AÇIYLA TESPİT EDİYOR

    ÇELİK KUBBE sistemi içerisinde yer alacak bir diğer önemli proje ise ‘BURÇ Mobil Hava Savunma Sistemi’ olacak. Yeni nesil hava savunma sistemi, aktif ve pasif sensörleriyle gelecek olan hava sahası tehditlerine karşı angaje olmak için gereken dinamikleri bir araya getirecek. Modern tehdit ve harp ortamına uygun olarak geliştirilen ‘BURÇ’ aynı anda birden fazla hedefi 360 derece açıyla tespit ve takip yeteneğine sahip.

    HAVA SAVUNMA FÜZESİ SİSTEMLERİ: SUNGUR VE LEVENT

    Sabit kanatlı uçak, döner kanatlı uçak ve insansız hava araçlarına karşı koruma sağlayan sistem, ‘SUNGUR’ ile birlikte azami 8 kilometre, asgari ise 500 metre etkili menzili ve 4 kilometre irtifaya kadar ulaşabiliyor.

    Sınıfının en uzun menzili olma özelliğini barındıran ‘SUNGUR’, 8 kilometre menzile kadar ulaşabiliyor. Sabit kanatlı ve döner kanatlı uçaklar ile insansız hava araçlarını etkisiz hale getiren sistem, yüksek infilaklı kısmi delici harp başlığına sahip.

    Yakın hava savunma füze sistemi ‘LEVENT’ ise deniz unsurlarına tehdit oluşturan uçak, helikopter, İHA/SİHA ve düşük radar kesit alanına sahip güdümlü mermileri etkisiz hale getirecek. Sistem, elektronik taarruza karşı dayanıklı şekilde, su üstü 70 kilometre ağırlığındaki füze, 11 kilometre menzile kadar hedefi etkisiz hale getirebiliyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow