hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin nüfus geçmişi işte burada

    Burası, birer cerrah gibi çalışan restoratörlerin milyonlarca evrağı tek tek onarıp dijital arşive kaydettiği bir nokta. Peki bu işlem nerede ve nasıl yapılıyor? Muhabirimiz Alparslan Çınar anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 1800’lü yıllardan günümüze kadar gelen tüm nüfus ve vatandaşlık bilgilerini dijital arşive aktarıyor. CNN TÜRK Muhabiri Alparslan Çınar da o arşivlemenin yapıldığı noktalardan birinde bu işlemlerin nasıl yapıldığını aktardı. İşte açıklamaları:

    “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün 40 arşiv odasından birindeyiz ki devasa bir arşiv odasından bahsediyoruz. 1800’lü yıllardan bu yana doğum, ölüm, nüfusa dair her türlü evrak işte bu odalarda muhafaza ediliyor. Her ilden, mahalleden, köyden evrak dediğimiz gibi kütükler içerisinde yer alıyor. Hani eski kimliklerde kütük no, cilt no, aile sıra no diye ifadeler vardı ve karşılığında bir rakam vardı, işte bahsedilen kütükler ve numaralar buradan geliyor. 1800’lü yıllardan bu yana tüm evraklar işte burada muhafaza ediliyor. Peki buranın önemi ne ve şu anda gündemde? Tamamı artık dijital arşive aktarılıyor. Restoratörler işte burada onunla ilgili çalışmayı yürütüyor. Tabi burası arşiv bölümü olduğu için de dosyalar, kütükler burada gayet normal bir şekilde sırasını bekliyor. Hepsi tek tek alınacak, incelenecek. Burada restoratörler bir cerrah titizliğinde işlerini yapıyorlar. Ellerinde bistüriler ve hemen yanında kağıtla ilgili yapıştırıcı malzemeler var. Tabi bu malzemelerin, kimyasalların bir özelliği var ki, kâğıda, belgeye kesinlikle zarar vermiyor. Buraya gelen evraklar önce tasnif ediliyor. Nereleri zarar görmüş, hangi noktalarda tahribat var, onlar tespit edildikten sonra işte bu şekilde Japon kağıtlarıyla tek tek onarılıyor. Puzzle parçaları birleştiriliyor. Bu, kimi zaman önemli bir mührün veya imzanın olduğu yerler de onarılıyor. İşte puzzle birleştirmesi orada devreye giriyor. O belgeye ait o parça bulunup burada restore edilip yapıştırılıyor. Bugüne kadar 468 milyon belge tek tek tarandı ve dijital arşive aktarılmış oldu ki 110 bin ciltten, kütükten bahsediyoruz aslında. Onların içerisinde de 40 bini restore edildi, onarıldı ve dijital ortama da aktarılmış oldu. Bizler, işte bu ilginç öyküyü başından itibaren ekrana yansıtmaya çalıştık.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiyenin nüfus geçmişi işte burada

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow