Kimlik randevusu nüfus işleri! Kimlik ve ehliyet birleştirme nasıl yapılır? Yeni ehliyet, kimlik (çipli) birleştirme randevusu...
Bilindiği üzere geçtiğimiz yıllarda yapılan düzenlemeyle birlikte eski kimlik kartlarından çipli kimliklere geçildi. Nüfus cüzdanını çipli hale getirmek için ilk etapta 2023 yılına kadar süre tanınsa da daha sonra bu kısıtlama kaldırıldı. Peki, kimlik ve ehliyet birleştirme nasıl yapılır? İşte yeni ehliyet, kimlik (çipli) birleştirme randevusu detayları.
Milyonlarca vatandaş gündemde olan kimlik ve ehliyet birleştirme ile ilgili detayları merak ediyor. Nüfus cüzdanı ve ehliyeti tek karta entegre etmek isteyenler, kimlik ve ehliyet birleştirme randevusu nasıl ve nereden alınırı araştırıyor. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeyle ehliyet, kimlik ve pasaport ile ilgili değişiklik kararı, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmişti. Şimdi ise gündemde olan konu bakanlığın 21 Eylül 2020’de devreye aldığı bir başka yenilik de ehliyetin kimlik kartına entegre edilmesi uygulaması.
Yeni uygulama ile birlikte kişilerin kimlik belgesi ile ehliyet belgesini ayrı ayrı taşıma zorunluluğu ortadan kalktı. Dünyada ilk ve tek uygulama olan 'Hayat Kimliğinle Kolay' uygulamasıyla yeni nesil sürücü belgelerindeki bilgiler, çipli kimlik kartlarına entegre ediliyor. Böylece vatandaşların, trafikte yanlarında ayrıca sürücü belgesi bulundurma zorunluluğu ortadan kalkıyor. İlçe nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunan vatandaşlar ehliyetlerini, kimlik kartına tanımlayarak yanlarında tek kart taşıma kolaylığına erişebiliyor.
KİMLİK VE EHLİYET BİRLEŞTİRME NASIL YAPILIR?
Ehliyeti yenilemek için de yine kimlik kartında olduğu gibi bir süreç izleniyor. Yeni kimlik kartı ve yeni ehliyeti olan yurttaşların birleştirme işlemi için herhangi bir belge ibraz etmeleri gerekmiyor. Sadece nüfus müdürlüğüne giderken yanlarında her iki kartı da götürmeleri gerekiyor.
Yeni kimlik kartı ve eski ehliyeti olan yurttaşlar ise birleştirme işlemi için nüfus müdürlüğüne; 4 adet biyometrik fotoğraf (Son 6 ay önce çekilmiş olması şart), sağlık raporu ve 15 TL'lik harç bedelinin ödendiğini gösteren makbuz götürmeleri gerekiyor.
*Ehliyet ve kimlik belgesinin birleştirilme işleminin yapılabilmesi için her iki belgenin de yenilenmiş olması gerekir.
*Yeni kimlik kartı olup da eski ehliyet ile birlikte bu işlem yapılamaz.
*Ehliyet ve kimlik belgeleri eski ise yenisi ile değiştirilmesi gerekir.
*Birleştirme işlem için randevu alınır.
*Randevu tarihinde ilgili nüfus müdürlüğüne şahsen gidilerek birleştirme işlemi gerçekleştirilir.KİMLİK VE EHLİYET BİRLEŞTİRME ADIMLARI
1- ÖNCE RANDEVU ALIN
Hem ehliyet hem de kimlik yenilemek için ilk yapmanız gereken randevu almak. Bu zorunlu. Randevu için Alo 199 numaralı çağrı merkezini arayabilirsiniz veya ‘randevu.nvi.gov.tr’ internet adresi üzerinden başvurabilirsiniz. Gününüzde gitmediğiniz zaman sistem yeniden randevu almanızı 1 ay engelliyor. Bu durumda eğer gidemeyecekseniz randevuyu, süresi dolmadan en az yarım saat önce iptal etmeniz şart.
2- DEĞİŞİM ÜCRETİNİ YATIRIN
Randevunuzu aldınız, başvurmaya gideceksiniz. Değişim ücretini (değerli kağıt bedeli) başvurunuzdan önce vergi dairesi müdürlüklerine, ‘ivd.gib.gov.tr’ internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla ya da bankaya yatırmanız gerekiyor.
3- BU BELGELERİ HAZIRLAYIN
Başvuruya giderken yanınızda olması gereken belgeler ise şunlar:
- Nüfus cüzdanınız (Nüfus cüzdanı olmayanlar için sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı...)
-Son 6 ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf.
-Değişim ücretini ödediğinizi gösteren dekont.
4- YENİSİ 1 GÜNDE ELİNİZDE
Gerekli belgelerle randevunuzu aldığınız gün, nüfus müdürlüğüne giderek başvuru işleminizi yapıyorsunuz. Yeni kimlik, 1 gün veya en geç 2 gün içinde adresinizde oluyor.
5- GEÇERLİLİK SÜRESİNE DİKKAT
Yeni çipli kimlik kartının kullanım süresi 10 yıl. Sürenin ne zaman dolacağı da kimliğin üzerinde yazıyor. Geçerlilik süresinin bitiminde, kart sahibinin tekrar başvuru yaparak kartını yenilemesi gerekiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
‘Arabada bebek var’ yazısının gerçek anlamını biliyor musunuz? Arkadan gelen sürücüyle hiç bir ilgisi yok!
Araçta Telefona Bakarken Mideniz Mi Bulanıyor? Yeni Güncellemeyle Bu Sorun Tarih Oldu!
Ordu'nun eşsiz lezzeti tescillendi! Ordu Fındık Tirmidi Kavurması nasıl hazırlanıyor? İŞTE TAM TARİF
10 SORU 10 YANIT | ÇAY NE ZAMAN İÇİLMELİ, NASIL DEMLENMELİ? Tiryakiler buraya! Besin değerinden iyi geldiği hastalıklara... İŞTE ÇAY DOSYASI
Rizeli çay demleme ustaları, Japonlara Türk çayı demlemenin püf noktalarını öğretti