hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye ve İsveç'ten kritik toplantı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesiyle başlayan süreçte bir ilk yaşanacak. İki ülke arasında ilk kez güvenlik mekanizması toplantısı gerçekleştirilecek. Toplantıda terörle mücadele ana gündem olacak. Terör örgütü PKK ve FETÖ'ye yönelik ilave adımlar da görüşülecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İLK KEZ GÜVENLİK MEKANİZMASI TOPLANTISI DÜZENLENECEK

    Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından Ankara 18 Eylül'de kritik bir toplantıya ev sahipliği yapacak. İki ülke arasında ilk kez güvenlik mekanizması toplantısı gerçekleşecek.

    TERÖRLE MÜCADELE ANA GÜNDEM OLACAK

    Güvenlik mekanizmasının temelleri 2023 NATO Zirvesi'nde atıldı. Öncesinde ise Türkiye ile İsveç ve Finlandiya arasında terörle mücadele ve savunma sanayiini kapsayan üçlü mutabakat zaptı imzalandı. Terörle mücadele mevzuatlarının güçlendirilmesi, PKK ve uzantılarının faaliyetlerinin engellenmesi, FETÖ ve PYD/YPG'ye destek verilmemesi o mutabakatta yer alan maddeler arasında.

    PKK VE FETÖ'YE YÖNELİK İLAVE ADIMLAR GÖRÜŞÜLECEK

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İsveçli mevkidaşının başkanlık edeceği toplantıda, Stockholm yönetiminin taahhütlerini ne kadar gerçekleştirdiği masaya yatırılacak. Başta terörle mücadele olmak üzere güvenlik alanındaki iş birliği ele alınacak. Özellikle PKK/PYD/YPG ve FETÖ bağlamında ilave adımlar görüşülecek. Hakan Fidan'ın İsveç Dışişleri Bakanı ile yapacağı görüşmelerde ayrıca ikili konular ile bölgesel ve küresel gelişmeler ele alınacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsveç, savunma sanayii alanında Türkiye'ye yönelik ambargoları kaldıran ülkelerden biri. Aynı zamanda nordik ülkeler arasında Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı. 2023 yılında ticaret hacmi 4,1 milyar dolar olarak kaydedildi. Hedef ise ticaret hacmini 5 milyar dolara taşımak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow