hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomasi trafiği yoğun

    KAYNAKCNN TÜRK

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki süreçte yoğun bir diploması trafiği olacak. Birleşmiş Milletler, Brics, Türk Devletleri Teşkilatı ve G-20 gibi kritik uluslararası zirvelere birbiri ardına katılmaya hazırlanıyor. Erdoğan'ın toplantılarda hem küresel meselelere dikkat çekmesi hem de ikili görüşmeler yapması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SONBAHARDA BM, BRICS, TDT, G-20 ZİRVELERİNE KATILACAK

    Amerika, Rusya, Kırgızistan, Brezilya… Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünyanın dört bir yanına uzanan diplomasi trafiği sonbaharda yoğun olacak.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, peş peşe gerçekleşecek zirvelerde Türkiye’yi temsil ettiği bir sonbahar dönemine girmeye hazırlanıyor. Birleşmiş Milletler, BRICS, Türk Devletleri Teşkilatı ve G-20 toplantıları, eylül-kasım arasında birbiri ardına gerçekleşecek. İlk durak Amerika Birleşik Devletleri olacak.

    BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ZİRVESİ'NE KATILACAK

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere 21 Eylül'de New York'a uçacak. Geleceğin zirvesi temasıyla gerçekleştirilecek 79. genel kurul toplantısında İsrail'in Gazze saldırısı, Ukrayna-Rusya savaşı gibi başlıklarda Erdoğan'ın önemli mesajlar vermesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı'nın bir kez daha küresel adalet vurgusu yapması da öngörüler arasında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GÖZLER KAZAN'DA BRICS ZİRVESİNDE

    Erdoğan, ekim ayında ise Rusya’ya gidecek. Kazan'da gerçekleştirilecek BRICS zirvesine katılacak olan Erdoğan'ın hem Rusya Devlet Başkanı Putin'in de dahil olduğu ikili görüşmeler yapması hem de Türkiye'nin BRICS'e üyelik sürecini de takip etmesi öngörülüyor. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından 2006'da kurulan BRICS grubu, 2011'de Güney Afrika'nın da katılımıyla BRICS ismini aldı. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ise bu yılın başında BRICS'e üye oldu. Uzmanlar BRICS'i önemli hale getiren Çin ve Rusya'nın yanı sıra Brezilya ve Güney Afrika gibi kendi coğrafyalarında önemli ülkelerin de içerisinde yer alması vurgusu yapıyor.

    KIRGIZİSTAN, AZERBAYCAN, BREZİLYA'YA GİDECEK

    Kasım ayında ise Türk Devletleri Teşkilatı zirvesi var. Erdoğan'ın 5-6 Kasım'da Kırgızistan'a giderek hem zirveye katılması, hem de Türkiye-Kırgızistan yüksek düzeyli stratejik konsey toplantısına başkanlık etmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı ayrıca, 11-12 Kasım'da Bakü'de İklim Zirvesi'ne, 18-19 Kasım'da ise Brezilya'da G-20 Zirvesi'ne gitmesi bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow