Soma'da kıdem tazminatları için arabulucu formülü
Soma'da facianın ardından işten çıkarılan 2 bin 830 işçinin kıdem tazminatları ve diğer haklarının verilmesi için, mahkemeye gitmeden "arabuluculuğun" denenmesi gündemde. Manisa Barosu Başkanı Avukat Zeynel Balkız, konunun 3 tarafının, yani işçileri temsilen Türkiye Maden İşçileri Sendikası, işletmeci şirket Soma Kömürleri A.Ş. ve asıl işveren Türkiye Kömür İşletmeleri'nin arabulucuya gitmeye sıcak baktıklarını dile getirdi.
Manisa Barosu Başkanı Avukat Zeynel Balkız, Soma Eynez Maden Ocağında çalışan 2 bin 830 maden işçisinin iş akitlerinin, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından feshedilmesinden sonra, Manisa'da ilk kez arabulucuların işçi tazminat ve diğer haklarını çözmek için devreye girdiğini açıkladı.
Zeynel Balkız Manisa Barosu'nda yaptığı açıklamada, sözleşmesi feshedilen bazı işçilerin şirket aleyhine işe iade davası açarken bazılarının ise kıdem tazminatı ve diğer alacaklarının ödenmesini beklediğini hatırlattı. Soma Kömür İşletmeleri'nin Türkiye Kömür İşletmeleri'ne sattığı kömüre karşı alacağı paraya ailelerin açtığı tazminat davaları nedeniyle ihtiyati tedbir konulduğunu belirten Balkız, "Şirketin TKİ'den önemli miktarda kömür alacağı bulunuyor. Ancak ihtiyati tedbirden dolayı TKİ, şirkete para ödeyemiyor. Bu nedenle de maden işçileri alacaklarını tahsil edemiyor" dedi.
Belirsiz olan bu durumun giderilmesi için Türk hukukuna yeni giren arabuluculuk müessesinin devreye sokulmasının en akıllı yol olacağını öne süren Balkız şunları söyledi:
"Sürecin üç ayağı bulunmaktadır. Bunlar işçiler- Türkiye Maden İşçileri Sendikası, İşletmeci şirket olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. ve asıl işveren olan TKİ'dir. Üç tarafın birlikte seçtikleri bir veya birden fazla arabulucuya gitme kararı vermeleri halinde, mahkemelerde 2 bin 830 dava açılmasına gerek kalmadan ve yargının yükünü ağırlaştırmadan daha az masraf ve daha kısa sürede bu işçilerimiz alacaklarına kavuşma imkanı bulacaktır. Bu proje Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından desteklenmektedir. Burada tek sorun TKİ'nin arabuluculuk sürecine dahil olup olmayacağı hususunun netleşmesidir. TKİ'nin sürece dahil olması konusunda Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztartan, Enerji Bakanlığı yetkilileri ile ön görüşme yaptıklarını ve önümüzdeki günlerde de sürecin netleşmesi için bakanlık nezdinde girişimlerde bulunacakları bilgisini verdi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. yetkilileri ise hizmet alım sözleşmesiyle kömür teslim ettiklerini ve alacaklı oldukları TKİ'nin arabuluculuk sürecine dahil olmaları halinde kendilerinin de arabulucuya gitmeyi kabul edebileceklerini, işçilerin tazminatlarını ödemek istediklerini belirtmişlerdir. Türkiye Maden İşçileri Sendikası da alacaklarının ister şirket, isterse devlet tarafından bir an önce ödenmesini istiyor. Manisa Barosu avukatları arasında çok sayıda arabulucu meslektaşımız var. Sözleşmesi feshedilen 2 bin 830 işçimizin tazminatının en kısa ve en ucuz yöntemle tahsili yolunun 'Arabuluculuk' yolu olduğu gözükmektedir."
Balkız, ceza davasında da iddianamedeki eksiklerin tamamlanarak kısa sürede davanın başlayacağı yolunda bilgi aldığını belirtti.
Balkız bu açıklamayı yaptıktan bir süre sonra dilekçe vererek MHP'den milletvekili aday adayı olmak için Baro Başkanlığı görevinden ayrıldı.
Cübbeli Ahmet Hoca'yı devlet koruyor
Akdeniz'de tekne battı, 200 göçmen kayıp
Aziz Yıldırım'ın evinin önünde şüpheli paket alarmı
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON HABER | Kayıp iş insanının cansız bedeni ormanda bulundu: Ortağı tutuklandı!
Henüz 17 yaşında 70 suçtan kaydı var: Defne Hakim 'Ah' ederek paylaştı!
SON DAKİKA | Abdulkadir Selvi yazdı: Yeni bir 'kara harekatı' yolda mı?
Yapay zeka destekli MR cihazı! İki kat daha fazla hastaya hizmet verecek
SON DAKİKA HABERİ... Bölge bölge yeni uyarı: Sıcaklıklar 9 derece düşecek!