Riskli binada yol haritası
2 büyük depremin ardından birçok ev sahibi tedirgin. Bu yüzden kentsel dönüşüm kapsamında binasını yenilemek isteyenler risk tespiti yolunu seçiyor. Peki bu tespit nasıl yapılıyor? Detayları CNN TÜRK Muhabiri Emel Telli ve kameraman Özcan Karaçam, Yüksek İnşaat Mühendisi Serdar Garan’a sordu.
7.7 ve 7.6'lık depremler 11 ili vurmuş, çok sayıda bina yerle bir olmuştu. Ev sahipleri ise, yaşadığı binanın ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek için işe koyuldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmaya başladı.
Başvurular sonrasında ekipler adresteki binaya geliyor. O binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığını inceliyor. Performans analizini çıkartıyor. Eğer uygun görünürse karot örneği alındığını belirten Yüksek İnşaat Mühendisi Serdar Garan, “Belirli kolonların büyümesi mi gerekiyor veya zayıf pozisyonu nedir gibi tespitler yapıldıktan sonra bunları incelemek mümkün” ifadelerini kullanıyor ve ekliyor: “Riskli yapının tescillenmesi gerekiyor. Yani sıra karot örneğine geliyor. Gerekli numuneler alındı, sonucunda değerler düşük çıkarsa riskli olduğu tescilleniş oluyor.”
Eğer yapı riskli olarak tescillenirse, rapora 15 gün içinde itiraz edilme hakkı var.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlar Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?
Estetik ameliyatı sonrası hayatını kaybetmişti... Fenomen Neşe Özkan'ın acılı eşinden flaş açıklama
Antalya sele teslim! 236 kişi mahsur kaldı: AFAD ekipleri sahaya indi!