hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Riskli binada yol haritası

    2 büyük depremin ardından birçok ev sahibi tedirgin. Bu yüzden kentsel dönüşüm kapsamında binasını yenilemek isteyenler risk tespiti yolunu seçiyor. Peki bu tespit nasıl yapılıyor? Detayları CNN TÜRK Muhabiri Emel Telli ve kameraman Özcan Karaçam, Yüksek İnşaat Mühendisi Serdar Garan’a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    7.7 ve 7.6'lık depremler 11 ili vurmuş, çok sayıda bina yerle bir olmuştu. Ev sahipleri ise, yaşadığı binanın ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek için işe koyuldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmaya başladı.

    Riskli binada yol haritası

    Başvurular sonrasında ekipler adresteki binaya geliyor. O binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığını inceliyor. Performans analizini çıkartıyor. Eğer uygun görünürse karot örneği alındığını belirten Yüksek İnşaat Mühendisi Serdar Garan, “Belirli kolonların büyümesi mi gerekiyor veya zayıf pozisyonu nedir gibi tespitler yapıldıktan sonra bunları incelemek mümkün” ifadelerini kullanıyor ve ekliyor: “Riskli yapının tescillenmesi gerekiyor. Yani sıra karot örneğine geliyor. Gerekli numuneler alındı, sonucunda değerler düşük çıkarsa riskli olduğu tescilleniş oluyor.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eğer yapı riskli olarak tescillenirse, rapora 15 gün içinde itiraz edilme hakkı var.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow