O görüntüleri çeken keskin göz "Aksungur"
Türkiye'nin milli imkanlarla geliştirdiği insansız hava araçları pek çok kritik görevde rol alıyor. TUSAŞ'ın ürettiği Aksungur, denizlerdeki keşif ve gözetleme faaliyetlerinin adeta bel kemiği oldu. Yunanistan'ın gayrı askeri statüdeki adaları silahlandırma faaliyetleri de Aksungur'un kamerasına yansıdı.
YERLİ İHA'LAR EGE'DEKİ HAMLELERİ ADIM ADIM İZLİYOR
Yunanistan'ın gayri askeri statüdeki adaları silahlandırma çabaları sürerken, Türkiye bu faaliyetleri adım adım izliyor. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen insansız hava araçları, Türkiye'nin Ege adaları üzerindeki gözü kulağı haline geldi.
Hem Lozan hem de Paris anlaşmaları ile gayri askeri statüye geçen Ege adalarına Yunanistan'ın yığınağı devam ediyor. Son olarak Sisam ve Midilli adalarına yapılan zırhlı araç sevkiyatı, Türk İHA'larının kameralarına takıldı. Askeri gemilerle adalara getirilen taktik tekerlekli zırhlı araçlar, uluslararası hukuka aykırı biçimde Ege adalarına çıkarıldı.
"BİR KİŞİNİN ELİNDEKİ SİLAH MI SOPA MI GÖSTEREBİLİR"
Peki, Türkiye'nin uluslararası arenada elini güçlendirecek bu görüntüler nasıl elde edildi? Bu noktada son dönemde yapılan savunma sanayii yatırımları dikkat çekiyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nce geliştirilen Aksungur insansız hava aracı, keşif-gözetleme-havada kalma ve vurucu güç kabiliyetleri ile öne çıkıyor.
Sabah Gazetesi'ne konuşan TUSAŞ İHA sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, "Adalarda gemi, tank, tüfek gibi hepsini takip edebiliyor. Hatta adalara kimin gelip gittiğini bile tespit edebiliyor. 8 km mesafeden bir kişinin elindeki silah mı sopa mı gece gündüz demeden ayırt edebiliyor. Yunanistan'ın attığı adımın röntgeni çekiliyor" diye konuştu.
AKSUNGUR 50 SAAT HAVADA KALIYOR 750 KİLO YÜK TAŞIYOR
Çift motorlu Aksungur, hem gece hem de gündüz gökyüzünde kalabiliyor. 50 saat havada kalabilen İHA, üzerinde 750 kilo faydalı yük taşıyabiliyor. Bu faydalı yükler arasında akıllı bombalar, füzeler ve kameralar bulunuyor. Aksungur, afet bölgelerinde kesintisiz iletişim sağlanabilmesi için baz istasyonu görevi de yapabiliyor.
Aksungur, 40 bin fit irtifaya kadar çıkabiliyor. Pilot müdahalesi olmaksızın tam otomatik iniş-kalkış yapabiliyor. Uydu üzerinden haberleşme sağlayabilen Aksungur, görüş hattı ötesine veri iletebiliyor. Aksungur, 24 metrelik kanat açıklığına sahip. TUSAŞ şimdiye kadar Aksungur'u Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı'na teslim etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin? Kartalkaya nerede? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler!
Üşümeye hazır olun! Meteoroloji uyardı: İstanbul dahil birçok ilde soğuk hava alarmı!
Korkunç olay! Taksici yol kenarında boğazı kesilmiş halde bulundu
Kirlilik ve Su Kaybı Ürkütüyor!
Son Dakika! Bolu'daki 'Grand Kartal' Otel Yangınında Can Kaybı 66'ya Yükseldi: Bakanlardan Son Açıklamalar