hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Malatya’da 4,4 büyüklüğündeki deprem öncü mü? Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal yanıtladı

    KAYNAKMutlu Doğan Akbaş/ Cnnturk.com Muhabiri

    6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Malatya’da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’ın yaptığı açıklamaya göre Kale ilçesinin merkez üssü olduğu deprem saat 18.41’de yerin 7,24 kilometre derininde meydana geldi. Peki bu deprem artçı bir deprem mi? Yeni depremleri tetikleme olasılığı var mı? Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal CNN TÜRK canlı yayınında yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Malatya’nın Kale ilçesinde saat 18.41’de 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki paniğe yol açan deprem artçı bir deprem mi, bölgede yeni oluşabilecek depremleri tetikleyebilir mi? Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal bu sorulara CNN TÜRK’te yanıt verdi.

     Pampal’ın açıklamaları özetle şu şekilde;

    2024 yılı Kasım ayında Kale’de 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti, bu deprem onun artçısı olabilir. Daha önce 6 Şubat depremlerinin ikincisi olan 7,6’lık Elbistan merkez üslü depremin kuzey ucunda Doğanşehir, Yeşilyurt sonra da kuzeye Kale’ye kadar uzanıyor. Kale 3 ay önce bağımsız bir deprem üretmişti. Ama o 7,6’lık fayın kuzey ucunda bulunan bir bağımsız faydı, bu onun artçısı gibi görünüyor. Ama bölge hassas bir bölge.

    "YEDİSU DEPREMİ ENDİŞE VERİCİ"

    Dün Yedisu’da meydana gelen deprem bizi daha çok endişelendirdi. Çünkü Yedisu, Karlıova ile Erzincan kesiminde, en son 1784’te 7,3-7,4 büyüklüğüne ulaşan bir yıkıcı deprem meydana getirmiş ve sismik boşluk pozisyonunda. Zaten 6 Şubat öncesi de tartıştığımız ve ilk olacak yerlerden biri olarak bir fay ve üreteceği bir depremdi. O yüzden Yedisu’da olan ve bugün Kale’de olan deprem o bölgede olan hareketliliğin ve o bölgenin hassas olduğunu, o yüzden Yedisu’daki yıkıcı depremin olası olduğunu gösteriyor. Bu deprem Yedisu’yu harekete geçirecek bir deprem değil ama bölgedeki hareketliliği gösteren bir deprem.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Malatya’da 4,4 büyüklüğündeki deprem öncü mü Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal yanıtladı

    6 ŞUBAT SONRASI NORMAL AKTİVİTE

    Ege’deki, Ankara’daki depremler birbirini tetikleyen depremler değil. Bunlar Türkiye’deki normal depremler. Türkiye malum 6 Şubat’tan sonra iki yıl içinde çok sayıda deprem üretti.

    6 Şubat’ta levha sınırı hareket etti. 7-8 metrelik yer yer 3-4 metrelik her iki fayda atımlar, yer değiştirmeler ölçüldü. Bu çerçevede değerlendirirsek Bingöl civarında, Doğu Anadolu Fayı kuzeyinde yeni kırılmalar beklenir çünkü kırılmamış parçalar var. Yedisu işte 1784’ten beri kırılmadı bekliyor. Orada Ovacık ve Malatya fayları var. Malatya’nın yakın batısı ve kuzey batısında bu faylar da aktif ve yıkıcı deprem üretme potansiyeline sahip. O bakımdan buraların depremi 6 Şubat’tan sonra hareketlerle ilişkili olduğunu beklediğimiz depremler.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow