Kadın kooperatifle üretimle büyüyor
Türkiye'de sayıları bini aşan kadın kooperatifleri hızla artmaya devam ederken, devletten de birçok teşvik alıyor. Kadın kooperatifleri meclis gündemine de gelerek dünya pazarlarına açılma projesinde gelinen son durum anlatıldı.
Devlet desteğiyle, kadın girişimcilerin ürünlerine raflarda daha çok yer ayrılıyor. Yurt dışı pazarlara açılan kapılar çoğalıyor. Böylelikle istihdama ve köyden kente göçün önlenmesine büyük katkı sağlanıyor. Türkiye'de Ticaret Bakanlığına bağlı 981, tarım bakanlığına bağlı 130 kadın kooperatifi bulunuyor. Kadın kooperatiflerine pozitif ayrımcılık uygulanıyor. Tescil, ilan, kayıt ve yıllık aidat ücreti alınmıyor. Hibe desteği arttırılıyor.
Tüm bu bilgiler, meclis kadın erkek fırsat eşitliği bünyesinde kurulan alt komisyonda gündeme geldi. Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri kadın girişimcilerin sağlanan teşvikleri aktardı. Son 10 yılda 4 bin 500 projeyle 4 buçuk milyar liralık yatırım yapıldı, 2 buçuk milyar liralık hibe desteği sağlandı. 100 bin kadın çiftçiye kooperatifçilik eğitimi verildi. Orman köylülerine 57 milyon liralık destek sağlandı.
Kadın girişimciler için gündemde yeni projeler de var. İpek böceği, lavanta, safran gibi katma değeri yüksek ürünlerin dünya pazarlarına gönderilebilmesi için eğitimler sürüyor. Ayrıca, "anatolia" markası için de çalışma yürütülüyor. Farklı yörelerin mantı ve erişte gibi coğrafi işaretli ürünlerin standart sunumla ihraç edilmesi, bu projenin kamu spotlarıyla desteklenmesi hedefleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TUSAŞ, Avrupa ve ABD Pazarına Açılmayı Hedefliyor
Sağlık Riskleri ve Bilinçsiz Uygulamalar: “Sarı Serum” Piyasası Yayılıyor!
TAG Otoyolu Gaziantep geçişindeki zincirleme kazada TIR ve otomobil yandı: 1 ölü, 19 yaralı
SON DAKİKA: Narin Güran cinayetinde yeni gelişme! Mahkemeden Yüksel-Enes Güran kararı
3 Şubat Pazartesi günü okullar tatil mi? 15 tatil bitti mi, son gün ne zaman?