hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul, trafiğiyle dünya birincisi! Uzman isim sorunun çözümünü CNN TÜRK'te anlattı

    KAYNAKCNN TÜRK

    İstanbul trafiğiyle New York'u bile geride bıraktı. ABD merkezli bir araştırma şirketinin paylaştığı listede, dünyanın en yoğun trafiğine sahip şehirleri listelendi. O listeye göre ilk sırada yer alan megakentte, 1 yılda trafikte 105 saat geçiriliyor. Peki, yıllardır süregelen bu sorun neden çözülemiyor? Yapılanlar yetersiz mi, çözüm ne? CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı'ya sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD merkezli araştırma şirketi INRİX'in 2024 küresel Trafik Puan Kartı'na göre, İstanbul 2024'te dünyanın trafiği en sıkışık şehri seçildi. Rapora göre sürücüler trafikte yıl boyunca ortalama 105 saat kaybetti. İstanbul'un ardından New York City ve Chicago yer aldı ve her iki ABD şehrindeki sürücüler sıkışıklığa yılda ortalama 102 saatlerini veriyor. İngiltere'nin başkenti Londra'da yılda 101 saatlerini trafikte geçirerek dördüncü sırada yer alıyor. Mexico City ise sürücü başına 97 saat ile İlk beşi tamamlayan şehir oldu.

    İstanbul, trafiğiyle dünya birincisi Uzman isim sorunun çözümünü CNN TÜRKte anlattı

    İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İstanbul'un trafikten nasıl kurtulacağını CNN TÜRK'te madde madde anlattı. İşte Ilıcalı'nın önerileri:

    Mevcut yolları en iyi şekilde kullanmamız lazım. Toplu ulaşıma yönelik metrobüs gibi birer şerit çizmemiz gerekiyor. Mevcut yolların kapasitesini toplu ulaşıma, ticari taksiye, minibüse hatta 3'ten fazla yolcusu olan araçlara bir şerit ayırmamız lazım. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Bin kilometrenin üzerinde bir metro ihtiyacı varken, 350 kilometre hattımız var. Her noktayı bakanlığın desteğine rağmen metro ağları ile bağlamadığımız için vatandaş özel aracını tercih ediyor. Acil çözüm şart.

    - Bisiklet yollarını artırıp, kullanımına teşvik etmemiz gerekiyor. Bu yolların sürekliliğini sağlayacağız.

    - Sinyalize kavşaklarımız var. Birbirleriyle haberleşeceği en yüksek teknolojiyi kullanacağımız bir sinyalizasyon sistemine ihtiyacımız var.

    - Denizi kullanamıyoruz. 1 günde 9 milyon toplu ulaşım yolculuğu içinde denizin payı 150-200. Pandemi sürecinde deniz yolculuğu ücretsiz yapıldı. Bu rakam 300 bine çıktı. Denizden yararlanacağız. 

    - Sağa dönüşte ne olacak? Çözmüş adamlar. Sağa dönüşte bütün araçlar aynı yolu kullanıyor. Biz ise hala daha çizgiyi sağdan mı çekelim soldan mı, ortadan mı onu konuşuyoruz. Bunlar uygulanmış. Kavşakların geometrik düzenlemesi, sinyalizasyon sistemi ile bisiklet, otobüs yollarıyla, denizden en fazla istifade edecek yeni düzenlemelerle beraber bugün bu yol kapasitelerini artırabiliriz, durma noktasından trafiği kurtarabiliriz. Orta ve uzun vadede çözüm; bütün kaynaklarımızı metroya, metrobüse kaydırmamız, bin kilometrenin üzerine çıkarmamız lazım. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow