Havada kâbusun adı: Türbülans
Geçen hafta, 221 yolcuyla Londra'dan kalkan Singapur Havayolları’na ait uçak, Tayland hava sahasında şiddetli bir türbülansa girdi. Uçak, bir anda irtifa kaybetti, 2 bin metre aşağı düştü. Büyük korku ve panik yaşanan o anlarda, bir kişi hayatını kaybetti, 43 kişi yaralandı. Bu haberin şoku atlatılamamışken, türbülans kâbusu bu kez Katar Havayolları’na ait uçakta yaşandı. 211 yolcuyla Katar'dan İrlanda'ya giden uçak, Türkiye üzerinde türbülansa girdi. 12 kişi yaralandı. Peki, son dönemde türbülanslar neden arttı? Detayları CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen anlattı.
CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen şu ifadeleri kullandı;
NASA’da sivil havacılıkta bu türbülansın etkisi ve kazalarla ilgili projelere katıldım. Dolayısıyla bunların nasıl olduğunu, neden kaynaklandığını hem rüzgar tünelinde yaptık hem de bire bir yaşadık. Havada iki tane türbülans var. Biri CAT dediğimiz açık hava türbülansı. Biri de hani o şimşek, yıldırım yapan bulutlar var ya onun içindeki türbülanslardır.
“TÜRBÜLANS DİKEY RÜZGAR HAREKETİDİR”
Bu türbülans dediğimiz düşey harekettir. Yani bu dikine rüzgardır. Zaten atmosferdeki rüzgardır her şeyi yapan. Şimdi bu rüzgarın havada çeşitli halleri ortaya çıkıyor. Eğer İstanbul’dan Akdeniz üzerine doğru gidiyorsanız şöyle bir sallanır uçak. Çünkü orada Toroslar vardır. Rüzgarın normal dalgalarının dağ, tepe gibi yükseltilerle dalgaların normalin dışına çıkmasıyla oluşur. İkinci türbülans da yaralanmalara yol açan, atmosferde jet akımları vardır. Bu jet akımları maksimum rüzgar korlarıdır. Yılan gibi dolaşır atmosferde. Yani batıdan doğuya kadar neredeyse bütün dünyayı dolaşır. Bunlara baktığınız zaman nereden baksan saatte 200-250 kilometre hızları vardı. Bu korların etrafında türbülans oluşur. Özellikle de bunun çatal yaptığı kısımda Türkiye’ye baktığımızda büyük ihtimalle de Katar uçağı bu taraftan geçmiştir.
“UÇAKTA KEMERİMİZ TAKILI OTURMALIYIZ”
Türbülans hareketinden korunmak için uçaktayken kemeriniz takılı olması gerekiyor. Kemeriniz takılıysa uçak en güvenilir ulaşım aracıdır. Süre olarak 5-10 dakikaya kadar sürebilir. Türbülansta uçağa hiçbir zarar gelmez. Pilot türbülansın olacağını önceden bilebilir. Uçuşa 1-2 saat kala pilot meteorolojiden türbülansa dair bilgiyi alır. Çok şiddetli türbülansın olduğu yerlere girmeden kuleye danışarak rotasını da değiştirebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlar Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?
Estetik ameliyatı sonrası hayatını kaybetmişti... Fenomen Neşe Özkan'ın acılı eşinden flaş açıklama
Antalya sele teslim! 236 kişi mahsur kaldı: AFAD ekipleri sahaya indi!