hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gültan Kışanak'tan Enerji Bakanı'na yanıt

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın Diyarbakır'da elektrik borçlarının ödenmesi ve ödeme planıyla ilgili açıklamasına Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışınak'tan yanıt geldi. Güncel borçları olmadığını söyleyen Gültan Kışanak, geçmiş dönem borçlarının ayrı tartışılması gerektiğini söyledi...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kaşınak, DİSKİ ve DEDAŞ arasında borç yüzünden yaşanan enerji kesilmesi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın borçların ödenmediği açıklaması üzerine, güncel borçlarının olmadığını; geçmişe yönelik borçları ise tartışmaya ve bu konuda çalışma yapmaya hazır olduklarını söyledi.

    Belediye Başkanı Kışanak, yaşanan kriz ile ilgili Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın, "Belediyenin borcu olduğunu ve ödemediğini" açıklaması üzerine gazetecilerin sorularını yanıtladı. 1.5 milyon insanın yaşadığı bir kentte kentin tüm ilçeleri ile birlikte suyunu kesmenin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini ve suç olduğunu ifade eden Kışanak, "Yine arıtma tesisinin elektriğini kesip çalışamaz hale getirmek bir suçtur. Eğer biz özel çaba ve gayret göstermeseydik, bütün imkanlarımızı seferber edip jeneratörlerle arıtma tesisini çalıştırmasaydık değil 2 gün, 2 saat bu kentin kanalizyasyonu Dicle Nehrine bırakılsaydı Dicle nehri buradan Basra körfezine kadar kirlenecek ve bir daha temizlemek o kadar kolay olmayacaktı" dedi.

    DEDAŞ krizi Bakanlar Kurulu'nda

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özelleştirme öncesine ait ihtilaflı borçlar var

    Belediye Başkanı Gültan Kışanak, güncel borçlarımızın tamamını ödediklerini, özelleştirme sonrası harcadıkları bütün elektriğin paralarını kuruşu kuruşuna ödediklerini de belirterek, şöyle dedi:

    "Özelleştirme öncesi ile ilgili elektrik borçları ile ilgili ihtilaflar var. Bunları konuşmak ve tartışmak lazım, buna da yanaşmıyorlar, kendilerinin tebliğ ettikleri faturalarının doğru kabul edilip ödenmesini istiyorlar. Biz bu halkın parasını çarçur edemeyiz, haksız bir yere ödeyemeyiz. Bunlar özel şahıslardan tahsilat yapmak yerine kamunun malı olan Belediyenin aboneleri üzerinde kriz çözerek para almaya çalışıyorlar. Kriz yaratmak istediler. Bu kentte 2 gün sular kesilseydi halkın nasıl tepki göstereceğini herkes biliyor. 2 gece sabahlara kadar onlar kesti, biz bağladık. Borçlar ile ilgili yapılması gereken şudur. Biliyorsunuz yeni yasa ile bütün su ve kanal hizmetleri DİSKİ'ye bağlandığı için geçmişteki borçların da DİSKİ'ye kaldığı yönünde bir tartışma var. Biz bunun kamu alacağı olduğunu ve yıllarca alınamamış, tahsil edilememiş ve süren bir sorun. Bunu getirip niye DİSKİ'nin önüne bir engel ve problem olarak koyuyorsunuz. Geçmişteki borçları ayrı tartışalım, güncel borçları ödeyip yolumuza devam edelim. Geçmişteki borçlar ile ilgili tartışmayı sürdürelim. Biz güncel bütün ödemeleri yapıyoruz, bu nedenle borcumuz yok diyoruz. Özelleştirmeden önceki ve devir nedeniyle DİSKİ'ye geldiklerini iddia ettikleri borçları istiyorlar."

    Sorunun çözülmesi için komisyon kurulabileceğini, ama yasalara, hukuka ve mevzuata uygun olması gerektiğini söyleyen Başkan Kışanak, "Tahakkuk ettiği ispatlanamayan, belgelenemeyen burcu ödememiz doğru değil. Yarın bu iktidar değişir başka iktidar gelir nasıl ödeme yaptın diye bana zimmet bile çıkarabilir. Biz çalışma yapılıp hak edilmiş bir faturanın ortaya çıkmasını istiyoruz. Bu çıkarsa biz öderiz. Böyle bir faturanın ortaya çıkması için çaba sarf etmiyorlar, biz yazdık, siz ödeyeceksiniz diyorlar" dedi.

    Elektrikte gizli bir zam var mı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kendi hattımızdan dağıtım bedeli istiyorlar

    Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı Gültan Kışanak, Katı atık tesislerinin borcunu olduğunu söylendiğini ifade ederek, "Orada kast ettikleri borç şudur. Bizim orada özel hattımız var. Hattımızı kendimiz çekip döşemişiz. Bakımını, onarımını kendimiz yapıyoruz. Bu nedenle biz onlara dağıtım bedeli ödemiyoruz, ödemeyeceğiz de. Çünkü biz EPDK'ya görüş sorduk. EPDK bize hat bize ait ise dağıtım bedelini ödemeyeceğimizi söyledi. Onlarda biliyor mevzuata uymuyor, zoraki suyu keserim tehdidi ile bu borçları bize kabul ettirmeye çalışıyorlar. Biz bu tehdide papuç bırakmayız, halkımızı da susuz bırakmayız" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow