hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Denizlerde kirlilik tehlikesi: Atık su değerlendirilebilir mi?

    Denizlerde kirliliğin başlıca sebeplerinden olan evsel, endüstriyel, tarımsal atıkların önüne geçmek için neler yapılabilir? Uzmanlar CNN TÜRK'te değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Denizlerde kirlilik sorunu gün geçtikçe artıyor. Kirlilik sadece Marmara da değil, bütün denizlerde tehlike yaratıyor. Ege ve Akdeniz’de de durum farklı değil. Uzmanlar denizler için eylem planı yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

    Prof. Dr. Mustafa Sarı konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı;

    “Marmara Denizine gelen yük sadece Marmara Denizinin çevresindeki evsel endüstriyel atıklardan gemi atıklarından kaynaklanmıyor. Çok yoğun tarımsal faaliyetler var. Bu tarımsal faaliyetler sonucu ortaya çıkan kirliliklerde var. Bu sorunun önüne geçmek için Marmara Denizinin çevresinde yaşayan her bir bireyin katkısını almamız gerekiyor. Bunun için ulusal kampanyalar düzenlememiz lazım.

    Karadeniz’in çevresindeki bütün yerleşim yerlerinin atıkları çok az arıtılarak veya hiç arıtılmadan Karadeniz’e gidiyor. Egedeki o cennet gibi koylarımızı düşünün. Yani oradaki atıklar çok az arıtılarak denize deşarj ediliyor. Akdeniz içinde durum aynı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu atık suları arıtmalıyız. Arıttıktan sonra atık su barajları yapmalıyız. Oralarda biriktirdiğimiz bu arıtılmış atık suları tarımda kullanmalıyız. Kentlerin peyzajında kullanmalıyız. Sanayide soğutma suyu olarak kullanmalıyız.

    Diğer denizlerimiz içinde Marmara Denizi eylem planına benzer, o denizlerin özelinde eylem planlarını yapmamız gerekiyor.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow