hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başsavcılığın 12 Eylül talebi

    Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 12 Eylül davasına ilişkin hazırladığı tebliğnamede, darbeciler Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya'nın mirasçılarının mal varlığının araştırılması istendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    12 Eylül davası tüm sanıkların yaşamını yitirmesi sebebiyle düştü. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin darbeciler Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya yönelik davada 'ölüm' nedeniyle verdiği bozma kararı sonrası hazırladığı tebliğnameyi açıkladı.
    Tebliğnamede, sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan kamu davasının ölüm nedeniyle düştüğü hatırlatıldı. Davanın düşürülmesine dair kararda 'isabetsizlik görmeyen' Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, mal varlıklarına el konulmasına yer olmadığına dair verilen kararın ise bozulmasını istedi.

    Tebliğnamede sanıkların Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkarıldığını ve general olan rütbelerinin alınarak, er statüsüne düşürüldüğü vurgulandı.
    Ve ölüme rağmen müsadereye tabi eşya ve maddi menfaatler yönünden davaya devam edilmesini öngören yasal düzenleme hatırlatıldı. Verilen kararın bu yasaya aykırı olduğu belirtilerek sonuç olarak da Evren ile Şahinkaya’nın mirasçılarının mal varlığının araştırılması talep edildi.

    Başsavcılık, generallik rütbesinin sağladığı imkanlardan mirasçıların da yararlanamayacağını belirterek, maaş, ikramiye, orduevinden istifade, koruma, ev, eşya tahsisi gibi tüm hakları kullanıp kullanmadıklarının tespiti ve bu konuda bir karar verilmesi istendi.

    Davada son sözü tebliğnamenin gönderildiği Yargıtay 16. Ceza Dairesi söyleyecek. 16. Ceza Dairesi inceleme sonucu iki isim için rütbe düşürme kararı verirse verir ise, yakınları mal varlıklarına el konularak yakınları, maaş, ikramiye, orduevinden istifade, koruma, ev, eşya tahsisi gibi hiçbir haktan yararlanamayacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow