Amasya’da 12 Haziran coşkusu
Tarihi güzellikleri, yeşil çehresi ile Türkiye'nin en güzel şehirlerinden Amasya'da Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali başladı. 22 Haziran'a kadar sürecek festivalin detaylarını Amasya belediye Başkanı Mehmet Sarı, CNN TÜRK’e değerlendirdi.
Atatürk'ün 12 Haziran 1919'da Amasya'ya geldiğinde karşılandığı Cülüs Tepe mevkisinde temsili tören yapıldı. Canlandırmada Amasya Müftüsü Hacı Hafız Tevfik Efendi, "Paşam bütün Amasya emrinizdedir" sözleriyle Atatürk'ü karşıladı. Samsun'dan getirilen özel aracıyla konvoya öncülük eden Atatürk'ü ve beraberindekileri temsil eden oyuncuların peşinden Vali Mustafa Masatlı, Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Garnizon Komutanı Piyade Albay Suat Kızılçelik, protokol üyeleri ile vatandaşların yer aldığı araçlarla Cülüs Tepe'den Yavuz Selim Meydanı'na kadar 'Atatürk ve Bayrağa Saygı' konvoyu düzenlendi.
Bursa Mehter takımın gösterisinin ardından Vali Mustafa Masatlı, Garnizon Komutanı Piyade Albay Suat Kızılçelik ve Belediye Başkanı Mehmet Sarı tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.
Amasya Tamiminin Türk milletinin yeniden dirilişinin 103'üncü yılını kutladıklarını söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Sarı, "Bu memleketi bize bırakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Amasya’ya gelişiyle beraber onu Cülüs Tepe'de karşılayan Amasya Müftüsü Tevfik efendi ve Amasya Vaizi Abdurrahman Kamil efendi ve 53 silah arkadaşları olmasalardı bugün bizler buralarda olamazdık. O gün ki Amasyalıların tavrı ve bugünkü rejimin gelişi özgürlüğün başlangıcı, fikirlerde beyinlerde vücut buluşudur. Cumhuriyetin ilkelerinin belli olması ve Cumhuriyet felsefesinin beyinlerde oluşması Amasyamızda olmuştur. Onun için biz Amasyamıza kurtuluştan kuruluşa bir şehir diyoruz" dedi.
Amasyalıların onur gününü kutlayan Vali Mustafa Masatlı da "8 bin 500 yıllık tarihiyle, 14 uygarlığa ev sahipliği yapan Amasya, sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerin yanı sıra, 20'inci yüzyılda üstlendiği çok önemli bir misyon ile tarihe adını bir kez daha altın harflerle yazdırmıştır. Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlattığı mücadelesi, 12 Haziran 1919’da halkın büyük bir coşkuyla ve sevgi gösterileriyle karşılandığı Amasya’da devam etmiştir" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Kahreden detaylar: Aynı aileden 14 kişi can verdi! Yangın esnasında annesini arayıp helallik istemiş
Ümraniye'de Hastane İhmali İddiası: Doğumuna Bir Hafta Kalan Bebek Kurtarılamadı
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Oteli yangını neden çıktı?
SON DAKİKA... Kartalkaya'da otelde ölenlerin bazılarının kimliği belirlendi