Akşener kongrede ne mesaj verecek?
Seçim sonrası artık siyasi partilerin gündemi kongreler ve kurultaylar süreci oluyor. O partilerden biri olan İYİ Parti 24-25 Haziran’da İYİ Parti kongresini gerçekleştirecek. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener seçim sonrası çok açıklama yapmadı. İlk ve önemli değerlendirmeler kongrede mi gelecek? Ne mesaj verecek? Akşener'in karşısında bir rakip var mı? Kongre sonrası Akşener 2028'e kadar partinin başında kalacak denebilir mi? İYİ Parti'de seçim hesaplaşması yerel seçim sonrasına mı kalır? Detayları CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova aktardı.
CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova detayları şu ifadelerle aktardı;
Hem partisine hem kamuoyuna açıktan kapsamlı bir konuşma, değerlendirme hiç yapmadı. Meclis açıldıktan sonra da parti grubunu toplamadı. Bu hafta da parti grubunu toplamayacak. Cumartesi büyük kurultayda konuşacak.
Bugüne kadar sessiz kalmasının sebebi de o kurultaydan vereceği mesajların etkili olmasını istemesi. Dolayısıyla cumartesi günü Meral Akşener'in ağzından en geniş, en kapsamlı değerlendirmeyi duyacağız. Bunu anlıyoruz. Sadece değerlendirme değil, ileriye dönük önemli mesajlar vermesi de bekleniyor.
Parti kulislerinde seçim sürecini, altılı masayı, altılı masa sürecinin ittifaka dönüşmesini, orada İYİ Parti olarak zaman zaman dile getirdikleri uyarı, eleştiri ve birtakım görüşleri hatırlatmasını bekliyoruz. Bunların zaman içerisinde haklılığının ortaya çıkmasına da vurgu yapmasını bekliyoruz. Elbette sürece ilişkin öz eleştirileri de olacak deniyor. Ancak alınan her kararın istişareyle alındığına vurgu yapması bekleniyor. Partinin yetkili organlarının kararlarının dışına çıkmadığının altını çizmesi bekleniyor.
Sadece o süreç değil, ileriye dönük mesajları da olacak dedik. Bunlar daha önemli ve belki bunlar daha çok tartışılacak. Bundan sonraki süreçte.
Parti içinde yapılan bugüne kadar ki iç değerlendirmelerde ‘ittifak bize zarar verdi’ diyenler çoğunlukta. Meral Akşener partisinden bu nabzı aldı. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte İYİ Parti'nin olası iş birlikleri konusundaki bazı tutum değişikliklerine gitmesi muhtemeldir, beklenti dahilinde. Seçim ittifakı bitti. Şimdi ufukta yerel seçim var. Yerel seçimde CHP'yle veya başka partilerle bir ittifak olur mu olmaz mı? Bunlara ilişkin hem İYİ Parti'nin meclisteki duruşunun ne olacağı hem de ileriye dönük iş birliklerine bakışının yerel seçime doğru İYİ Parti'nin nasıl hazırlanacağının da bu konuşmanın satır aralarında yer almasını bekliyoruz. Yani özetle önümüzdeki süreçte Meral Akşener'in tartışılacak bazı mesajları içeren bir konuşma yapmasını bekliyoruz.
AKŞENER'İN KARŞISINA HENÜZ BİR İSİM ÇIKMADI
Henüz bir aday yok. Yani bugün pazartesi, büyük kurultay cumartesi dolayısıyla olası adayın açıklanması ve belki bugüne kadar parti tabanı nezdinde birtakım çalışmalar yapması gerekiyordu ama şu ana kadar karşısına herhangi bir isim çıkmadı.
Sadece medyaya yansıyan bir isim üzerinden gidildi ama çıksa bile karşısına bir aday etkili olmayacak deniyor. Ortak akıl platformu adı altında da 14 Mayıs sonrası toplananlar, görüş alışverişinde bulunanlar, birtakım şeylere itiraz edenler oldu ama bunlar cılız kaldı ve kurultaya da çok fazla yansıması beklenmiyor.
Çünkü seçim bittikten hemen bir ay sonrasına büyük kurultay takvimi açıklandı. Öncesinde il, ilçe kongreleri zaten yapılmıştı. Dolayısıyla bu kadar kısa sürede etkili bir rakibin çıkması ve muhalefetin oluşmasına imkan sağlanmadı deniyor. Kongre altı ay kala, altı ay gibi bir süre ileriye atılsaydı böyle olmazdı. CHP benzeri gelişmeler yaşanabilirdi yorumları yapılıyor parti içerisinde.
Dolayısıyla cumartesi günü yapılacak kurultayda Akşener'in karşısında etkili bir rakip olması beklenmiyor. Hatta belki tek aday olarak gidebilir. Hala bu ihtimal var. Şimdilik öyle görünüyor. Parti yönetimi seçimi de yapılacak. Yani MKYK ve MYK birlikte çalışacak kadro da belirlenecek. Bunun için de çarşaf liste içerisinde blok liste çıkarılacak iddiaları gündeme gelmişti. Bunlar doğrulanmadı. ‘Henüz hiçbir şey belli değil’ deniyor.
Tüzük gereği yetkinin genel başkanlık makamında olduğunun altı çiziliyor. Dolayısıyla listenin çarşaf mı olacağı blok mu olacağına genel başkan karar verecek mesajları iletiliyor.
AKŞENER'İN A TAKIMINDA KİMLER OLUR?
Şimdi Akşener'in gerek MKYK gerek MYK içerisinde olmasını istediği isimleri seçtirtmekte zorlanmayacağı da konuşuluyor. Mesela A takımına girmesine kesin gözüyle bakılan isimler var. Buğra Kavuncu, Uğur Poyraz, Kürşat Zorlu, Ümit Dikbayır, Metin Ergun'u bu isimler arasında. Henüz çarşaf liste, blok liste meselesi netlik kazanmış değil. Genel başkan bir karar verecek deniyor.
2028'E KADAR PARTİNİN BAŞINDA AKŞENER Mİ KALACAK?
O pek garanti değil. Yani Akşener cumartesi günü yeniden seçilecek. Öyle görünüyor ama derin ve rahat bir nefes alabilecek mi? Şimdi biraz parti kulislerine baktığım zaman rahatsız olanlar var. Şu an için beklemede bu kesim. Bu kongreye hazırlanacak bir zamanları olmadı. Zaten il, ilçe kongreleri daha önce yapılmıştı. Delege Akşener yönetiminde belirlendi. Dolayısıyla sonuç alınamayacak bir kongre olarak görüldüğü için şimdilik susuyor bu kesim ama bir yönetim zafiyeti olduğunu düşünenlerin sayısı hiç de az değil. Bunun altını çizeyim. Partide seçime giderken yapılan temayül yoklaması mesela büyük rahatsızlık yaratmış durumda.
İYİ Parti içerisinde temayül yapılacak illerin keyfi belirlendiği öne sürülüyor. Sonuçların keyfi olarak uygulandığı, temayül yoklamalarının yanlış yapıldığı, partiyi bilmeyen, tanımayan isimlerin bazı illerde, listelerde birinci sırada yer alması ciddi sıkıntı, rahatsızlık ve iddiaları beraberinde getiriyor.
"CHP'DE DEĞİŞİM OLURSA KIVILCIM İYİ PARTİ'YE SIÇRAR"
Bu kongrede belki bunlar çok yüksek tondan dile getirilemeyecek ama görünen o ki, konuşulmaya devam edilecek. CHP'de bir değişim olursa bu kıvılcım İyi Parti'ye de sıçrar görüşünde olanlar var. Değişim sancısı büyüyerek ilerleyebilir diyenler var.
Çünkü bazı şeyler konuşulmaya başladıktan sonra geriye dönüşü olmaz görüşünde olanlar var. Ama belli ki bu kongrede, bu kurultayda işte o konuşulması gerekenler, çok da konuşulmayacak. O hesaplaşma şimdilik yaşanmayacak. Yerel seçim sonrası yaşanabilir. Çünkü eğer yerel seçimde istenen, beklenen sonuç alınamazsa yine bu kez olağanüstü kurultay gündeme gelebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yol yenileme çalışmasında ortaya çıktı! Ekipler hemen etrafını kapattı
Dünyanın en uzun ve en kısa kadını yeniden buluştu
YENİ AFAD DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
AKOM'dan son dakika uyarısı: Perşembeye kadar sürecek
'Faylıköy'de 6.2'lik deprem öncesi garip olay: 6 dakika sürdü!