hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Travma cerrahisi hayat kurtarıyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Doğal afetler, trafik kazaları, asayiş olayları. Tüm bu durumlarda travma cerrahisi öne çıkıyor. Çünkü acil cerrahi müdahale, hastanın hayatını kurtarıyor. Peki travma cerrahisinde nasıl müdahale ediliyor ve hayat kurtaran hamle ne oluyor? Genel Cerrah Profesör Doktor Mehmet Eryılmaz CNN TÜRK'e anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deprem, sel, yangın gibi afetler. Trafik kazaları, yüksekten düşme ya da günlük asayiş olayları ve hatta terör saldırıları. Bu durumlarda acil cerrahi müdahale hayat kurtarıyor. Hayati önem taşıyan travma cerrahisinin iki amacı var.

    Genel Cerrah Profesör Doktor Mehmet Eryılmaz bu konuda, “Bizim travma cerrahisindeki amacımız akut kısa sürede gelişen kanamaları durdurmak. İki, enfeksiyonu engellemek. Bizim erken dönemde yapmak istediğimiz şeyler bunlar. Bunun adına hasar kontrol cerrahisi diyoruz” ifadelerini kullanırken özellikle 6 Şubat depremlerinin ardından dikkat çeken bir kavram haline geldi travma cerrahisi. “Bütün cerrahi branş hekimlerinin kendi sorumluluk kompartımanlarında hasar kontrol cerrahisini bilmesi zorunludur. Hiç kimsenin ikinci bir cerrahın yardımını alabilme lüksü olmayacaktır her zaman. Çok sayıda yaralının olduğu az sayıda cerrahın olduğu yerlerde cerrah tek başına kendi yalnızlığıyla ameliyat etme kararını verecek.”

    Travma cerrahisi hayat kurtarıyor

    Travma cerrahisi, ameliyat sonrası hastanın iyileşme sürecinde de destek tedavilerin uygulanmasını sağlıyor. “Sadece ameliyat değil, ameliyat sonrasında hastanın bütüncül sağ kalımına da destek verecek her türlü tıbbi yaklaşımı da biz öğrencilerimize anlatmak zorundayız.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow