Sigarayı bırakmada en etkili yöntem ne?
Bugün, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü. Karar sizin. Bugün sağlıklı bir hayat için ilk adımı atabilirsiniz. Peki ama nasıl? Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk ve Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, CNN TÜRK canlı yayınında anlattı.
Uzman isimlerin sigara bırakmadaki yorumları şöyle:
"BUNU SÖYLEYEN HERKES SİGARAYI BIRAKABİLİR"
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Sadece tütün ve tütün ürünleri ile ilgili değil, bütün bağımlılıklarda kişinin motivasyonu temel tedavi belirleyicilerinden bir tanesidir. Yani kişi ne kadar motive ise ve ne kadar istekli ise sonuca o kadar hızlı ve kalıcı olarak ulaşabiliyor. Dolayısıyla aslında bu motivasyonu sağlamak temel noktalardan bir tanesi. Bunu sağlamak için de kişinin öncelikli olarak doğru bilgiyi ve bilgilere ulaşabilmesi. Ve en önemlisi de özellikle kendisini sevenlerinin desteğiyle de bir şekilde kararlı bir noktaya gelip 'Ben bugünden itibaren ya da şu günden itibaren o gün neyse artık kullanmayacağım' demeyi başarması gerekiyor. Bunu söyleyen herkes ama herkes tütün ve tütün ürünlerinden uzak kalabilir.
"EN SIK YAPILAN HATALARDAN BİRİ AZALTARAK BIRAKMAK"
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Kocatürk: Buradaki temel faktör kişinin çok istiyor olması. Bunu söyleyen herkes bırakabilir. Bir tarih belirlemek lazım ve bu tarihi mümkünse herkese deklere etmek lazım. Yanınıza belki birkaç arkadaş almak da sigarayı bırakmayı, birlikte bırakmayı başarmak için birbirimizi motive etmekte yarar olabilir. Azaltarak bırakmak bence iyi bir metot değil. En sık yapılan hatalardan bir tanesi bu. Çünkü azaltarak içilen sigara çok daha fazla keyif verdiğinden vazgeçmek istemiyor insanlar ve 'Nasıl olsa 3-5 tane içiyorum. Bundan da çok bir zarar gelmez' deniliyor. Bu hiç iyi bir metot değil, bir gün belirlemek lazım. O gün geldiğinde 'Tamam işte bugünden itibaren artık burada kesinlikle içmeyeceğim. Kendime güveniyorum. Bunu kesinlikle yapabilirim' demesi gerekecek. Ara sıra tatbiki nikotin eksikliğine bağlı sıkıntıları olabilir. İşte tam o anda su içip derin nefes alıp verip, kendini telkin etmeye çalışıp, 'Tamam artık bırakacağım. Yapacağım bunu' deyip başka bir şeye konsantre olmaya çalıştığında biraz sonra zaten bu isteğin geçtiğini görecekler.
Çok sayıda metot var. Bunlar terapiler olabilir. Akupunktur, ilaç, nikotin ürünleri yerine koyma tedavisi gibi elbette bunların tamamından yarar görebilir ama en en en etkilisi bırakma isteği ve zihin gücü. Ben bunun çok daha etkili olduğunu düşünüyorum. Binlerce hasta ile konuştum şimdiye kadar. Bunların içerisinde en başarılı olanların bir yardım almadan sadece zihinsel olarak iyi motive olup kesinlikle bırakmayı çok isteyenlerin başarılı olduğunu ve tekrar sigaraya başlama riskinin çok daha düşük olduğunu gördüm. Sigarayı hatırlatacak şeylerden uzak kalmak lazım. Çay, kahve, alkol gibi. İçmediğiniz günün akşamı kendinizi tebrik etmelisiniz. Bakın 'Bugün içmedim ve ölmedim' demek önemli. Demek ki sigarasız yaşanabiliyormuş. 'Ben de yapabiliyorum' diyebilmek önemli.
SİGARAYI BIRAKINCA VÜCUTTA NELER OLUYOR?
Sigarayı bırakınca hemen anında fark etmeye başlıyorsunuz, ağzınızın tadı yerine geliyor, aldığınız nefesin ne kadar iyi bir şekilde bütün vücudunuza gittiğini, akciğerlerini doldurduğunu hissediyorsunuz. Uyku kaliteniz artıyor, başınız ağrımıyor, kül tablası gibi korkmuyorsunuz. Dilinizde böyle pasta olmuyor. İlk haftayı atlatırsanız ondan sonra motivasyonunuz da giderek artıyor. 'Bakın başarabiliyorum galiba. Ben bunu yapacağım' demeye başlıyorsunuz. Bu 6 hafta süren sıkıntılı dönemi eğer atlatırsınız ondan sonra da rahatlıyorsunuz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları: Belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Uzmanından çok önemli 'Antibiyotik' uyarısı
5 yaş altı çocukları daha çok etkiliyor! Uzmanı uyardı, bu hastalık hafife alınmamalı
‘Sürekli üşüyorum' diyenler dikkat! Hastalık habercisi olabilir
'Hamileler, gribe karşı C vitamini içeren besinler tüketmeli'
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası! Ülkemizde yaklaşık 35 bin kişi organ bağışı bekliyor