Korkutucu rapor acı gerçeği ortaya koydu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Türkiye'de yıllardır yürütülen tütünle mücadele adımları yeniden gündemde. Türkiye dumansız hava sahasına 2008 yılında geçti. Evler hariç tüm kapalı alanlarda tütün ürünü kullanımına yasak getirildi. Nargile de aynı yasak kapsamında. Ama buna rağmen her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.
Dünyada tütün kullanımı fazla. Buna bağlı hastalık ve ölümler de artıyor. Türkiye'de hız kesmeden tütün kullanımının engellenmesine yönelik mücadelede sürüyor.
VERİLERE GÖRE HER YIL TÜRKİYE'DE 100 BİN KİŞİ ÖLÜYOR
Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı tütün dumanına maruz kalıyor. Ve dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu. Yaklaşık 1 milyon kişi de tütün ürünü kullandığı için değil tütün ürünü dumana maruz kaldığı için hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.
EVLER HARİÇ KAPALI ALANLARDA TÜKETİM YASAK
Türkiye dumansız hava sahasına "Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Yönelik Kanun" ile 2008 yılında geçti. Dumansız hava sahasına geçen 6. ülke oldu. Söz konusu kanunun kamuya açık kapalı alanları ile ilgili hükümleri 19 Mayıs 2008, özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tütün ürünlerinin tüketilmemesi ile ilgili hükmü ise 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girdi. Evler hariç tüm kapalı alanlarda tütün ürünü kullanma yasağı getirildi. Amaç, tütün ürünü kullanmadığı halde tütün dumanına pasif maruziyeti sonucu zarar gören başta çocuk ve gençler olmak üzere tüm vatandaşların korunması.
2013 yılında yapılan değişikliklerle ile yürütülen kapalı alan denetimleri kapsamında, ceza gerektiren fiillerin bir yıllık dönemde tekrarı durumunda idari para cezasının bir kat; ikinci tekrarı durumunda ise iki kat ve aynı dönemdeki üçüncü tekrarda iş yerinin on günden bir aya kadar kapatılması hükme bağlandı.
DENETİMLERİ 1500 KİŞİLİK EKİP YAPIYOR
Türkiye genelinde farklı kurumlardan oluşan yaklaşık 1500 denetim ekibi oluşturuldu. Denetim ekipleri tarafından belirli bir plan dahilinde gerçekleştirilen rutin denetimlerin yanı sıra, ALO 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi ve Yeşil Dedektör mobil uygulaması üzerinden gelen ihbarlara yönelik de denetimler yapılıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip misin yoksa nezle mi? Grip, nezle ve soğuk algınlığı arasındaki farklar ne? İşte ayırt etmenin yolu
Vücutta 300'den Fazla Reaksiyonda Görevi Var! Eksikliğinde En Sık Görülen Belirti Kas Krampları... Magnezyumun Önemi
Ağız Kanseri Riski: Erkeklerde 2 Kat Fazla Görülüyor! Belirtileri Göz Ardı etmeyin...
Gözden Kaçan En Önemli Salgın! Mide Ve Bağırsak Kanserlerini Tetikliyor! Bulaş Yaşı Çocukluk Çağına Kadar İndi
Uzman İsimden Korkutan Uyarı: 2050 Yılında, Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Olacak Diye Tahmin Ediyoruz