hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Gürültü" kalp krizi nedeni mi?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    ABD'de gürültü üzerine yapılan bir araştırmada çarpıcı sonuçlar çıktı. O araştırmada gürültü sadece kısa süreli rahatsızlığa neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda vücutta kalıcı hasarlara neden oluyor. Peki, gürültü kaynaklı ortaya çıkan rahatsızlıklar ne? CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak ve Kameraman Bilal Söyleyenoğlu, KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Şerbetçioğlu'na sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KALP KRİZİ VE HİPERTANSİYONA NEDEN OLDUĞU ANLAŞILDI

    Gürültü sadece rahatsızlıkla kalmıyor, bazen vücutta kalıcı hasar bırakabiliyor. Amerikan New York Times gazetesi, Massachusetts eyaletindeki 30'dan fazla bilim insanına danışarak gürültünün vücuda ne etkilerini araştırdı. Sürekli devam eden gürültünün sadece rahatsız etmekle kalmadığı, vücutta kalp krizi, inme ve hipertansiyonu tetiklediği ortaya çıktı.

    Konu hakkında CNN TÜRK'e konuşan KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Şerbetçioğlu, "Gürültü zannedildiğinin daha ötesinde bir risk. Bu anlık gürültüler hepimizin içerisinde bazı hormonları ortaya çıkarıyor. Bunların birincisi adrenalin, ikincisi kortizol. Bu iki hormon bütün sistemi ayağa kaldırıyor, yani 'tehlike var', 'panik var' diyor" dedi. 

    Peki, kalp krizini tetikler mi? Prof. Dr. Bülent Şerbetçioğlu, "Eğer kişi sapasağlamsa tetiklemez. Ama hastanın kalbiyle ilgili problemi varsa tehdit eder ve kriz gerçekleşebilir" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gürültü kalp krizi nedeni mi

    İŞİTME EŞİĞİ NE OLMALI?

    İnsan sağlığı için desibel değeri ne olmalı? Gürültü riskini en aza indirmek için ne yapılmalı? Prof. Dr. Şerbetçioğlu, "40 desibel minimum, 60-70 desibel maksimum. 80 desibel aşıldığı zaman zarar vericidir. Şehirler gürültüden arındırılmalı ve kulaklıklar da düşük şiddette kullanılması gerekiyor" uyarısı yaptı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow