Çay tüketimi hafızaya, diyabete iyi geliyor
"Çay içmek beyininize iyi gelir." Bu çıkarım, Singapur ve İngiltere'den bir grup bilim insanının çalışmalarına ait. Araştırmaya göre, günde en az 1 fincan çay tüketen kişilerin beyni daha iyi çalışıyor. Tip 2 diyabete yakalanma riskleri daha az oluyor.
Türk insanı için çay adeta bir olmazsa olmaz. Yaz kış demeden, sabahtan akşama çay içiyoruz.
Bilim insanlarına göre bu çok iyi bir alışkanlık olabilir. Zira, son araştırmalara göre çay içen yetişkinlerin beyni daha iyi çalışıyor. Çay, diyabet gibi hastalıklardan da koruyor.
Singapur Ulusal Üniversitesi'nde yapılan ve Cambridge Üniversitesi'nden bir ekibin de katıldığı çalışma çay tüketimi ile beyin sağlığı arasındaki ilişkiyi araştırdı.
60 yaş ve üzeri yaklaşık 30 kişi araştırmaya katıldı. Katılımcıların MRI Scanleri çekildi. Bilişsel testler yapıldı. Siyah çay, yeşil çay ve asya ülkelerinde yaygın olan oolong çaylarından ne kadar içtikleri soruldu.
Sonuçlar dikkat çekiciydi. 25 yıl boyunca günde en az 4 fincan çay içenlerin zihinlerinin daha dinç olduğu ortaya çıktı.
Çalışma, siyah ve yeşil çayın içindeki bioaktif içeriklerin hafızayı geliştirdiğini düzenli çay tüketiminin yaşlanmaya bağlı zihinsel sorunların önlenmesinde olumlu etkisini gösterdi.
Araştırmaya göre, beynin bölgeleri arasındaki bağlantılar tıpkı bir otoyol gibi. Eğer yollar daha iyi organize edilirse araçlar ve insanlar daha kolay geçer. İşte bu örnekten hareketle,
Çay tüketiminin, beyin organizasyonunu koruyarak bilgi akışını kolaylaştırdığı söyleniyor.
Araştırma ayrıca çay kandaki şeker oranını dengeleyerek Tip 2 diyabete de iyi geliyor. Elbette yanında şekerli yiyeceklerin tüketilmediği takdirde.
Türkiye yıllık kişi başı çay tüketiminde 3,5 kilogramla dünya lideri. Türkiye’yi 2,44 kilogram ile Afganistan, 2,19 kilogramla Libya, 1,8 kilogramla Katar ve 1,7 kilogramla İngiltere izliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Normal kahve mi yoksa kafeinsiz kahve mi? Kafeinsiz kahve nedir ve nasıl yapılır?
Ezber bozan araştırma: Yumurta beyin sağlığını koruyor ve kolesterolü düşürüyor
Kötü ağız kokusunun baş sebebi; Stres
Kış hastalıklarından korunmak için doğru beslenme ile bağışıklık sistemimizi güçlendirin
Akciğer kanseriyle mücadelede birincil koruma tütün ve tütün ürünlerini bırakmak