"2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacak!"
Plastik şişeler, poşetler, yiyecek ambalajları denizleri kirletiyor. Kullanımı sağlığımıza zarar veriyor. Uzmanlar, "Dikkat edilmezse 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacak" diyerek uyarıyor.
Dünyada plastik kullanımı artıyor. Durum böyle olunca da çevre ve deniz kirliliği günden güne büyüyor. Greenpeace verilerine göre, denizlere her yıl 12 milyon ton plastik atılıyor. Tek kullanımlık plastikler bu sorunun başında geliyor. Uzmanlara göre plastik atıklar bu şekilde artmaya devam ederse 2050 yılında okyanuslarda balıktan çok plastik olacak.
Dünya genelinde her bir dakikada bir milyon plastik şişenin kullanıldığı, 2021'e kadar bu rakamın yüzde 20 daha artacağı hesap ediliyor. Çevre örgütü Greenpeace, tüketicileri uyarıyor. Plastik şişe ve pipet yerine cam şişeler, kahve için kağıt bardak yerine cam bardak, kolay kullanım nedeniyle tercih edilen plastik çatal bıçak yerine tahta ve metal ürünler kullanılmalı.
Dünya genelinde her yıl 5 trilyon adet plastik poşet kullanılıyor. Plastik poşetlerin doğada kaybolması ortalama 500 yıl. Alışverişte sepet, bez çanta, file kullanılması öneriliyor.
Yüz yıkama jeli, diş macunu, her türlü kişisel bakım ürününde bulunan mikro tanecikli boncuklar da yasaklanması önerilenler listesinde yer alıyor.