hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emekliye müjde: ÇİFT MAAŞ! Tamamlayıcı sistem nedir?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye ekonomisinin 3 yıllık hedef ve politikalarının yer alacağı Orta Vadeli Program kapsamında, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin (TES) devreye alınması bekleniyor. TES sayesinde emekliler çift maaş almaya hak kazanacaklar. Peki, TES sistemi nasıl çalışacak? CNN TÜRK ekibinden Kübra Aydın'ın haberi...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EMEKLİLERE ÇİFT MAAŞ İMKANI

    Emekliye çift maaş imkanı gündemde. Emekliler hem SGK'dan hem de Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nden maaş alacak.

    Ekonomist Muhammet Bayram, ''Vatandaşlarımız ikinci bir emeklilik düşünebilirler. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, SGK'da olduğu gibi işveren tarafından prim yatırılacak ve bu primler değerlendirilerek ikinci bir emeklilik sağlanacak.'' dedi.

    TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR?

    Orta Vadeli Program kapsamında yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin, yeni işe girenlere zorunlu hale gelmesi bekleniyor. Hâlihazırda çalışanlara ise emeklilik dönemine kadar kademeli olarak uygulanacak.

    Emekliye müjde: ÇİFT MAAŞ Tamamlayıcı sistem nedir

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bayram, ''Tamamlayıcı sistemde işverenin bazı yükümlülükleri olacak. İşveren, çalışanın gün sayısına göre prim yatıracak. Tamamlayıcı emeklilik sisteminde de bir kısmını yatırması gerekecek. İşverene bazı muafiyetler sağlanarak bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi öngörülüyor.'' ifadeleriyle anlattı.

     TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ'NİN BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ'NDEN FARKI NE?

    Ekonomist Bayram, ''Bireysel Emeklilik Sistemi'nde bir zorunluluk vardı, ama giren kişiler sistemden çıkarak kazançlarını değerlendiremedi. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ise bu şekilde olmayacak. Orta Vadeli Program'da değerlendirildiği üzere, emekliliğe başvuran kişiler için sigorta primi işveren tarafından yatırılmış olacak ve belli bir yaşı doldurmuş olacak.'' şeklinde konuştu.

    Emekliye çift maaş imkanı sunacak olan TES'in 2024 yılı içerisinde devreye girmesi bekleniyor.


     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow