En çok aranan 10 meslek! Listenin en tepesinde 80 bin TL maaşla garsonlar var...
Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) yayımladığı "Açık İş İstatistikleri Raporu", işgücü piyasasında dikkat çeken bir tabloyu ortaya koydu. Rapora göre, eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslek garsonluk oldu. Bu durum aslında pek de sürpriz değil; neredeyse her köşe başında bir "Garson aranıyor" ilanıyla karşılaşmak mümkün.
Haberin Devamı
Mavi Yakalılarda İstihdam Açığı Derinleşiyor
/

Garsonluğu sırasıyla dikiş makinecisi, kaynakçı ve satış danışmanı gibi mavi yakalı meslekler takip ediyor.
/

En çok ihtiyaç duyulan iş kollarının çoğunun geleneksel zanaat ve el emeği gerektiren mesleklerden oluşması dikkat çekici.
Haberin Devamı
/

Bu tablo, mavi yakalı iş gücündeki düşüşün ciddi bir krize dönüştüğünü gösteriyor.
Deneyimli Bir Garson 80 Bin TL Kazanabiliyor
/

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, bugün deneyimli bir garsonun maaşının 80 bin TL’ye kadar çıktığını belirtiyor. Ancak buna rağmen gençler, masa başı işler dışında seçeneklere sıcak bakmıyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Beyaz Yakalı Hayaller, Mavi Yakalı Gerçekler
/

Bingöl’e göre, Türkiye’de son yıllarda üniversite sayısındaki hızlı artış nedeniyle herkes üniversite mezunu oldu.
/

Ancak bu durum, mavi yakalı pozisyonlarda devasa bir istihdam açığı yarattı. Gençler, “Onca sene okudum, garsonluk mu yapacağım?” düşüncesiyle geleneksel mesleklerden uzak duruyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Sosyal Medya ve Değişen Statü Algısı
/

Sosyal medyanın ve popüler kültürün etkisiyle gençler, havalı ve prestijli işlerin peşinde koşuyor. Fiziksel emek gerektiren işlere olan ilgi azalırken, herkes kolay yoldan zengin olmanın hayalini kuruyor.
Bedenen Çalışmak İstemeyen Yeni Nesil
/

Bugünün gençleri, sabit saatlerde çalışmaktan ve bedenen yorulmaktan kaçınıyor. Bir zamanlar eğitim gören ya da görmeyen herkes bir işte çalışıp ailesine destek olurken, artık bu anlayış yerini daha rahat bir yaşam arzusuna bırakmış durumda.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Üniversite Patlaması: İstihdam Uyumsuzluğu Derinleşti
/

Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir de üniversite sayısındaki hızlı artışın işgücü piyasasında ciddi bir dengesizlik yarattığını söylüyor. Eğitim ve beklentiler, mevcut iş fırsatlarıyla örtüşmüyor. Ara eleman ihtiyacı büyürken, bu pozisyonlar için yeterli eğitimli iş gücü bulunamıyor.
Para Algısındaki Değişim: Meslekler Değersizleşiyor
/

Demir’e göre, Türkiye’de gençler arasında para kazanma ve meslek algısı ciddi şekilde değişti. Geleneksel mesleklerin itibarı azaldı, herkes kolayca yüksek gelir elde etmenin yollarını arıyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Türkiye'deki Üniversite Sayısında Patlama
/

YÖK verilerine göre, Türkiye’de 2023 itibarıyla 208 üniversite bulunuyor. Bu rakam, 2002’deki 93 üniversite sayısına kıyasla devlet üniversitelerinde yüzde 92, vakıf üniversitelerinde ise yüzde 212 oranında bir artış anlamına geliyor.
KISA ZAMANDA ÇOK PARA KAZANACAKLARI İŞLER PEŞİNDELER
/

2 kişi ve üzerinde istihdam sağlayan 86 bin iş yeriyle görüşülerek hazırlanan rapora göre işverenlerin yüzde 12,5’i eleman temininde güçlük çekiyor. Personel temini en zor ilk 10 meslek ise şöyle:
1) Garson,
2)Makineci (dikiş),
3)Ahşap mobilya imalat ustası,
4)Gazaltı kaynakçısı,
5)İnşaat işçisi,
6)Satış danışmanı,
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

7)Tır-çekici şoförü,
8)Yük taşıma şoförü,
9)Akaryakıt satış elemanı
10)Çelik kaynakçısı.