Rusya'dan nükleer gövde gösterisi
Yıllardır anlaşmazlığın odağında olan petrol zengini Arktik bölgesinde tatbikat başlatan Rusya, deyim yerindeyse nükleer gövde gösterisi yaptı. 3 Rus nükleer denizaltısı eş zamanlı olarak buzun altından yüzeye çıktı.
Kuzey Kutbu'ndaki buzlar eridikçe, dev ülkelerin arasındaki gerilim de artmaya başladı. ABD ve Rusya başta olmak üzere bir çok ülkenin söz sahibi olmaya çalıştığı petrol ve gaz bakımından zengin olan Kuzey Kutbu'nda ipleri yeniden gerecek bir gelişme yaşandı.
Arktik bölgesinde tatbikat başlatan Rusya, 3 nükleer denizaltıyı aynı anda bölgeye göndererek gövde gösterisi yaptı. Rus yetkililer, denizaltıların bu manevrası sırasında Rus savaş jetlerinin ise gökyüzünde yakıt ikmali tatbikatı gerçekleştirdikleri duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Putin, bunun ne Sovyet tarihi ne de modern zaman tarihinde bir muadilinin olmadığını söyledi.
Küresel ısınma sonucu Kuzey Kutbu'ndaki buzulların erimeye başlamasıyla, hem yeni deniz yollarının açılması hem de alanda yeni enerji kaynaklarının bulunması Arktik bölgesini yeni bir rekabet alanına dönüştürmüştü. Arktik'e kıyıdaş olan ABD, Danimarka, Kanada, Norveç ve Rusya, bölgede üstünlük sağlayabilmek için son dönemde sık sık karşı karşıya geliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın en zengin şehirleri listesi belli oldu! Raporda Türkiye detayı: 40 bin 200 dolar milyoneri var…
Elon Musk ve Donald Trump arasında görüş ayrılığı mı? “Tarifeleri geri çekmesini istedi” iddiası…
Türk balı, dünyanın en ünlü lüks mağazasında! 150 gramı için ödenen rakam altın değerinde…
Tarife krizi: Asya ülkelerinin tepkisi ne oldu? Farklı strateji arayışları…
Oval Ofis’te “altın” dönüşüm! Trump'ın yaptığı değişiklikler dikkat çekti...