Kanada'da Avam Kamarası'ndan Uygur Türkleri kararı
ABD'nin ardından Çin'in Uygur Türklerine yaptıklarını soykırım olarak tanıyan ikinci ülke Kanada oldu. Kanada Avam Kamarası'nda oybirliği ile alınan kararın, hükümete bir bağlayıcılığı bulunmuyor.
Kanada'da Avam Kamarası, Çin'in Uygur Türklerine yaptıklarını oybirliğiyle bir soykırım olarak tanıdı.
266 vekilin katıldığı ve ret oyu çıkmayan oylamada iktidardaki Liberal Parti büyük oranda çekimser kaldı. Başbakan Justin Trudeau ve çoğu kabine üyesi oylamaya katılmadı.
Böylece Kanada, ABD'nin ardından Çin'in soykırım işlediğine karar veren ikinci ülke oldu.
Milletvekilleri hükümetten uluslararası olimpiyat komitesi'ne "Çin soykırıma devam ederse 2022 Kış Olimpiyatları'nı Pekin dışında bir yere taşıyın" çağrısında bulunmasını da talep etti.
Başbakan Justin Trudeau daha önce Çin'in Sincan bölgesinde Uygurlara karşı eylemlerine soykırım denmemesi gerektiğini, bunun "Son derece yüklü bir kavram olduğunu" söylemiş ve bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtmişti.
Ana muhalefet lideri Erin O'Toole ise bu adımın "Bazı ekonomik fırsatları kaçırmaya yol açsa bile insan hakları ve insan onurunun yanında olduklarını net bir şekilde göstermek" için bu oylamaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
İnsan Hakları Örgütleri Çin'in son birkaç yılda en az bir milyon Uygur'u "Yeniden eğitim kampı" adı verilen mekanlarda gözaltında tuttuğunu belirtiyor.
Kanada'da kabul edilen yasa, hükümete bu konuda yapması gerekenlerle ilgili bağlayıcı bir yol haritası vermiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Tarife krizi: Asya ülkelerinin tepkisi ne oldu? Farklı strateji arayışları…
Oval Ofis’te “altın” dönüşüm! Trump'ın yaptığı değişiklikler dikkat çekti...
Trump'ın yüzde 50 tarife tehdidine Çin'den yanıt geldi: Eğer ABD ticaret savaşında ısrar ederse...
Tarife gerilimi sürerken, Moskova'da kritik 'nükleer' görüşme: Rusya, Çin, İran bir araya geliyor...
Lüksemburg'da bu soruya yanıt aranacak: AB, ABD'nin tarifelerine misillemede bulunacak mı? "Küresel ticaret sisteminin paradigma değişimi"