İran, Türkiye ile Rusya yakınlaşmasından rahatsız
Son dönemde Suriye konusunda Ankara'nın yoğun diplomasi trafiği yürüttüğü ülkelerden biri de İran. Ancak Ankara, İran'ın ateşkesi ihlal ettiği ve son dönemdeki Türkiye-Rusya yakınlaşmasından rahatsız olduğu görüşünde.
Suriye genelinde ateşkes için aralık ayı sonunda Türkiye ve Rusya garantörlüğünde 2 belgeye imza atıldı, ancak Moskova mutabakatında garantör ülkelerden biri olarak anılan İran o belgelere imza koymadı. Üstelik yaklaşık 2 haftadır devam eden ateşkes sürecinde yaşanan ihlallerin arkasında da İran etkisindeki grupların olduğu görüşü hakim Ankara'da. Bu durum her platformda da açıkça ifade ediliyor.
Peki Ankara ihlalleri gündeme getirdiğinde tahran ne yanıt veriyor? Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının ifadesine göre, tahran yönetimi, ateşkese sadık olduğu iddiasında. "Biz ateşkesi ihlal etmedik. Sizin verdiğiniz örnekler, teröristlerle yapılan mücadele. El Nusra, ılımlı muhaliflerin arasına sızmış durumda" diyorlar.
Ankara'nın İran'dan beklentisi ise, nüfuzunu kullanarak ihlalleri önlemesi, ateşkesin ardından siyasi sürecin başlatılmasına ve Suriye'de kalıcı barışı ve istikrarın tesisine yardımcı olması. Ancak diplomatik kaynakların ifadesine göre İran hem son dönemdeki Türkiye-Rusya yakınlaşmasından, hem de TSK'nın Suriye'de yürüttüğü Fırat Kalkanı Operasyonu'ndan rahatsız..
Irak ile yaşanan Başika geriliminin arkasında da, İran'ın ciddi müdahalesi olduğu görüşü hakim Ankara'da. Kaynaklar, Haşdi Şabi şemsiyesi altındaki bazı grupların malzeme, eğitim ve dolayısıyla direktifleri İran'dan aldığına dikkat çekiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
Tarife krizi: Asya ülkelerinin tepkisi ne oldu? Farklı strateji arayışları…
Oval Ofis’te “altın” dönüşüm! Trump'ın yaptığı değişiklikler dikkat çekti...
Trump'ın yüzde 50 tarife tehdidine Çin'den yanıt geldi: Eğer ABD ticaret savaşında ısrar ederse...
Tarife gerilimi sürerken, Moskova'da kritik 'nükleer' görüşme: Rusya, Çin, İran bir araya geliyor...
Lüksemburg'da bu soruya yanıt aranacak: AB, ABD'nin tarifelerine misillemede bulunacak mı? "Küresel ticaret sisteminin paradigma değişimi"