Yeni eğitim sistemi: Liselerde ders sayıları ve zorunlu dersler değişti
Yeni eğitim sistemi ile birlikte ortaöğretim yani liselerde ders sayıları ve zorunlu dersler değişti. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan yeni sistem 2019 – 2020 eğitim ve öğretim yılıyla birlikte geçerli olacak. Ayrıca, bilgi kuramları dersi ise zorunlu hale getirilecek. Peki, bilgi kuramları dersi nedir? 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda ders sayıları ne oldu? İşte, yeni eğitim sistemiyle ilgili detaylar…
Yeni eğitim sistemi, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Bakan Selçuk tarafından detayları anlatılan yeni eğitim sistemine göre, liselerde ders sayıları düşürülecek. Bununla birlikte 5 ders zorunlu ders olmaktan çıkarılıp bilgi kuramları dersi zorunlu ders kapsamına alınacak. Peki, 9, 10, 11 ve 12. sınıfta ders sayıları ne olacak? Bilgi kuramları dersi nedir? İşte cevabı…
LİSELERDE DERS SAYILARI DÜŞÜRÜLDÜ
Yeni eğitim sistemiyle birlikte liselerde ders sayıları düşürüldü. İşte yeni sistemde ders sayıları:
Milli Eğitim Bakanlığı'nca belirlenen yeni eğitim sisteminde ders sayısı, 9. sınıfta 8'e, 10. sınıfta 9'a, 11. sınıfta 9'a, 12. sınıfta 7'ye düşürüldü.
ZORUNLU DERSLER DEĞİŞTİ
9. sınıfta zorunlu olan 5 ders, zorunlu ders kategorisinden çıkarıldı. Bu dersler; beden eğitimi ve spor, görsel sanatlar, müzik, sağlık bilgisi ve trafik kültürü…
Öte yandan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ile Türk Dili ve Edebiyatı dersi zorunlu türm sınıflarda ortak ders oldu.
Ayrıca bilgi kuramları dersi de zorunlu ders kapsamına girdi. 10 ve 11. Sınıflarda bilgi kuramları dersleri öğrenciler için zorunlu oldu.
BİLGİ KURAMLARI DERSİ NEDİR?
Bilgi Kuramı, öğrencilere bilginin doğası ve bildiğimizi iddia ettiklerimizi nasıl bildiğimiz konusunda dönüşümlü düşünme olanağı sunması dolayısıyla özel bir yere sahiptir.
Bilmenin farklı yolları ve farklı bilgi türleri konusunda, düşünmeye dayalı ve amaca yönelik bir sorgulama olan Bilgi Kuramı, tamamen sorulardan oluşur.
En önemlisi “Nasıl biliyoruz” olan bu sorulardan bazıları şunlardır:
Neler X’in kanıtları sayılabilir?
Y’nin en iyi modelinin hangisi olduğuna nasıl karar veririz?
Z kuramı, gerçek dünyada ne anlama gelir?
Bu ve benzeri soruları içeren tartışmalar yoluyla öğrenciler, kişisel ve ideolojik varsayımları hakkında daha fazla farkındalık kazanmanın yanı sıra, kültürel bakış açılarının çeşitliliği ve zenginliğinin değerini daha iyi anlarlar.
Bilgi kuramı öğrencilere ve öğretmenlere, bilmenin çeşitli yolları ve bilgi alanları hakkında eleştirel bir biçimde dönüşümlü düşünme ve kendi kültürlerinde, başkalarının kültürlerinde ve daha geniş dünyada bilginin yerini ve doğasını dikkate alma fırsatı sunar.
Ayrıca bilgi kuramı öğrencileri, kendilerini düşünen bireyler olarak görerek bilginin karmaşıklığını daha iyi kavramaya ve karşılıklı bağlılıkların giderek arttığı ama belirsizliklerle dolu bir dünyada sorumlu davranmanın gerekliliğinin farkında olmaya özendirir.