CANLI YAYIN Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılıyor. İşte ücreti, güzergahı ve hangi araç hangi köprüden geçecek?
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu dev törenle açılıyor. CNN TÜRK canlı yayınından izleyebilirsiniz. Üçüncü köprü Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü de açılmasıyla birlikte köprülerde geçecek araçlar sınıflara ayrılacak. Peki Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçiş ücreti ne kadar olacak? İşte köprülerden geçecek araçların güzergahı ve ücretleri...
İstanbul'un üçüncü, dünyanın en geniş köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışına az bir zaman kala güvenlik önlemleri hat safhaya çıkarıldı. Hem karadan hem denizden köprünün güvenliğini alan emniyet mensupları, dikkatli ve titiz bir şekilde çalışıyor.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Marmara Otoyolu projesi'nin Odayeri – Paşaköy kesiminde yer alıyor. Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak.
Araçlar hem kesintisiz bir şekilde transit geçiş yapabilecek hem de İstanbul’un şehir içindeki ve mevcut boğaz köprülerindeki trafiği azalmış olacak. Böylece, önemli ölçüde yakıt tasarrufu da sağlanacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu bugün törenle açılacak.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Binali Yıldırım'ın da iştirak edeceği açılış töreninde, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin yanı sıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları da hazır bulunacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın törene iştirak edecek Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov ve Bosna-Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı İzetbegoviç ile ayrıca ikili görüşmeler yapması öngörülüyor.
Görüşmelerde, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alınacak.
YAVUZ SULTAN SELİM KÖRÜSÜ AÇILIŞI CANLI YAYIN İÇİN TIKLAYINIZ
HANGİ ARAÇ HANGİ KÖPRÜDEN GEÇECEK?
15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ
Dingil mesafesi 3.20 altında olan panelvan, kamyonet ve vam dışında 1. sınıf tüm araçlar 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden geçebilecek. Taksi, dolmuş ve İETTotobüsleri için de bu yeni uygulama geçerli olacak.
FATİH SULTAN MEHMET KÖPRÜSÜ
1. sınıf tüm araçlar, kamyon ve kamyonet dışında dingil mesafesi 3.20 ve üzerinde olan 2. sınıf araçlar Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçebilecek.
YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ
Ağır tonajlı araçlar, kamyonet, kamyon ve diğer tüm araçlar Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçebilecek.
İSTANBUL'DAKİ KÖPRÜ ÜCRETLERİ NE KADAR?
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçiş ücreti otomobiller için 3 ağır vasıta için 15 dolar.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün özellikleri
Yavuz Sultan Selim Köprüsü dünyada ilkleri barındırıyor. İşte 3. Köprü'nün teknik özellikleri. 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak olan 3. Köprü 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritten oluşacak.
Deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün toplam maliyeti ise 4,5 milyar lira.
Yavuz Sultan Selim, kule yüksekliği ve ara açıklığı ile dünyanın en büyüğü olacak.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 15 kilometre otoyol ve bağlantı yolu, iki şeritli tren yolu, sekiz şeritli karayolu kapasitesi, yaya yürüyüş yolu ve estetiğiyle dünyaya örnek bir proje. Üçüncü Köprü dünyadaki diğer köprülere bakıldığında birçok alanda ilk olma özelliği taşıyor.
Köprünün iki yük treninin aynı anda geçebileceği şeklinde tasarlandığı bildirildi. Kabloların 100 yıllık kullanım süresine sahip olduğu ve yorulmadan dolayı herhangi bir değişime gerek bulunmadığı aktarıldı.
Dünyada ilk defa bu kadar mukavemetli bir kablo kullanıldığına dikkati çeken uzmanlar, "Tüm telleri uç uca eklesek, 124 bin 832 kilometre yol katetmiş oluruz. Bu da dünyanın etrafını 3 kez dolaşmak anlamına geliyor. Kabloların gerçek bir çekme dayanımı var" diye konuştular.
Son 40 yılda İstanbul'da kaydedilen en yüksek rüzgar hızı, saatte 130 kilometre. Köprü ise saatte 170 kilometre rüzgara dayanabilecek güce sahip. Köprü ayrıca, Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan 70 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
KUZEY MARMARA OTOYOLU
Projenin, Odayeri – Paşaköy kesiminde; 19 adet kavşak ve bağlantı yollarına sahip yaklaşık 115 km’lik Kuzey Marmara Otoyol’u bulunmaktadır.
Bu otoyol projesi; Odayeri - Paşaköy hattının, halen kullanılmakta olan 1. Boğaz Köprüsü ile 2. Boğaz Köprüsü’nün trafik yükünü rahatlatmak ve İstanbul’un ulaşım sorununu giderebilmek için Yap, İşlet, Devret modeli ile 20.04.2012 günü ihale edilen ve içerisinde 2016 yılında bitmesi planlanan 3. Boğaz Köprüsü’nü de kapsayan bir otoyol projesidir.
3. Boğaz Köprü Konsept Tasarımı Hakkında
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı üzerinde yapılacak 3. köprünün konsept tasarımı yapı mühendisi “Fransız köprü üstadı” olarak nitelendirilen Michel Virlogeux ile İsviçreli T-Engineering firması tarafından ortak olarak yapıldı.
Köprü tasarımı konusunda dünyanın en tecrübeli isimlerinin başında gelen Virlogeux’nin imzasını taşıyan önemli köprülerden bazıları: Portekiz’in başkenti Lizbon’daki Tejo Nehri’nin üzerinden geçen ve 17.2 kilometrelik uzunluğuyla Avrupa’nın en uzun köprülerinden olan Vasco da Gama Köprüsü ve Fransa’da, yapıldığı 1 Ocak 1995’ten sonra dört yıl süreyle dünyanın en uzun asma köprüsü unvanının sahibi olan Seine Nehri üzerinde kurulu olan Normandiya Köprüsü’dür.