hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Unkapanı Köprüsü’ne ne oldu, neden ayrıldı? Unkapanı Köprüsü trafiğe kapatıldı!

    Unkapanı Köprüsü’ne ne oldu, neden ayrıldı Unkapanı Köprüsü trafiğe kapatıldı
    expand

    Gelen son dakika habere göre İstanbul Unkapanı Köprüsü'nde bağlantı noktasında ayrılma nedeniyle köprü ulaşıma kapandı. İBB yetkisinden konuyla ilgili açıklama geldi. Görenler Unkapanı Köprüsü’ne ne oldu, neden ayrıldı? Sorgulamalarına başladı. İşte detaylar..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Unkapanı Köprüsü'nün bağlantı noktalarında meydana gelen açılma nedeniyle köprü iki yönde de trafiğe kapatıldı. Unkapanı Köprüsü'nde 20 santimlik derz açığı meydana geldi. Konu ile ilgili açıklama yapan bir İBB yetkilisi, "Burası açılıp kapanabilen bir köprü. Fırtınadan ve lodostan dolayı bu olağan bir şey. Şu anda 20 santimlik bir açıklık var. Çalışmanın ardından en azından 1 şeridi trafiğe açmayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

    UNKAPANI KÖPRÜSÜ’NE NE OLDU?

    Açılmanın soğuk havadan ve şiddetli rüzgardan kaynaklandığı öne sürüldü. Ekipler bölgede çalışmalarını sürdürüyor. İki bağlantı noktasında genleşmeden kaynaklı açılma olduğunu bildirildi. AKOM'dan yapılan açıklamada, "Soğuk hava kaynaklı derz ayrılması meydana geldi" denildi. Köprüde oluşan yaklaşık 15-20 cm'lik ayrım nedeniyle, araçların geçişine izin verilmiyor.

    UNKAPANI KÖPRÜSÜ TARİHÇE

    Atatürk Köprüsü ya da eski adıyla Unkapanı Köprüsü, İstanbul'da tarihî yarımadayı Beyoğlu yakasına bağlayan bir köprüdür. Fatih ilçesine bağlı Unkapanı Küçükpazar bölgesiyle Beyoğlu ilçesine bağlı Azapkapı semtlerini birbirine bağlar. Aksaray semtinden başlayarak Unkapanı'na gelen Atatürk Bulvarı'nın devamı niteliğindedir. Unkapanı Köprüsü ilk olarak otuzuncu Osmanlı Padişahı İkinci Mahmut hükümdarlığı döneminde, bir sonraki hükümdarın annesi ve İkinci Mahmut’un eşi “Bezmialem Valide Sultan” tarafından tamamı ahşap malzeme kullanılarak 1836 yılında inşa ettirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Unkapanı Köprüsü’ne ne oldu, neden ayrıldı Unkapanı Köprüsü trafiğe kapatıldıKöprü geçişlerinde alışılanın aksine herhangi bir geçiş ücreti talep edilmediğinden dolayı halk tarafından “Hayratiye Köprüsü” olarak isimlendirildi. Bir diğer adı ise, semt itibarıyla, Yahudi Köprüsü idi. Yine ahşap dubaların üzerine oturtturularak yüzme kabiliyeti kazandırılan köprünün inşa sorumluluğu, dönemin kaptan-ı deryası Ahmed Fevzi Paşa'ya verildi. Fevzi Ahmet Paşa nezaretinde, Haliç Tersanelerinde yapılması tamamlanan “Unkapanı Köprüsü”; dört yüz metre boyunda ve on metre eninde idi. İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’nden gelen gemilerin Haliç’e girip çıkışını engellememek için açılıp – kapanan şekilde imal edilmiş olan köprünün açılış merasimi bizzat İkinci Mahmut tarafından baştanbaşa at sırtında geçilerek yapılmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Unkapanı Köprüsü’ne ne oldu, neden ayrıldı Unkapanı Köprüsü trafiğe kapatıldıUnkapanı Köprüsü / 1970

    1875 yılında, yüz otuz beş bin altın karşılığında yapılan anlaşma sonucu bir Fransız şirketi, ahşap köprü yerine metalden imal edilmiş bir köprü inşa etti. Yedi yüz seksen metre uzunluğunda ve on sekiz metre genişliğinde olan yeni köprü 1912 yılına kadar hizmete devam etmiştir.

    1912 yılında ise bu köprü sökülüp yerine “Galata Köprüsü” olarak isimlendirilen üçüncü Eminönü - Karaköy köprüsü monte edilmiştir. 1936 yılında çıkan şiddetli bir fırtına sonucunda bu köprü de yıkılıp yerine günümüzde kullandığımız “Atatürk Köprüsü” inşa edilmiştir. Atatürk Köprüsü de tıpkı ilk imal edilen “Hayratiye Köprüsü” gibi ahşaptandır. Yirmi dört duba üzerine kurulu bu ahşap köprünün zemini takvimler 1954 yılını gösterirken asfalt ile kaplanmıştır. Dört yüz yetmiş yedi metre boyunda ve yirmi beş metre eninde olan köprü hâlâ İstanbul halkına hizmet etmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow