Tuzla'daki kimyasal sızıntı için uyarı
Tuzla'daki Organize Deri Sanayi Bölgesi'nde nitrik asit (kezzap) üretimi yapan bir fabrikada tank delinmesi sonucu meydana gelen sızıntı ile ilgili Kimya Mühendisleri ve Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubeleri basın toplantısı düzenledi. Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Serkan Küçük, dün Tuzla'da yaşanan kaza sonrası akut tehlikenin sona erdiğini belirterek nitrik asit buharı soluyan ve olumsuz etkilenen vatandaşların bir an önce en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Tuzla'da yaşanan kazanın etkilediği bölgeyi hesaplamak üzere, rüzgar hızını da göz önünde bulundurarak simülasyon hazırladıklarını belirten Küçük, "Teorik olarak, 1 saat içerisinde tanka 5 metre mesafede bulunan kişiler ölüm riski altındaydılar. Tanka 55 ila 114 metre mesafede bulunanların ciddi sağlık riskiyle karşı karşıya kalma potansiyeli olduğunu gördük. Tanktan 2.1 km mesafeye kadar nitrik asit buharlarının erişme potansiyeli olduğunu gördük. Bu mesafe, rüzgar yönünü de dikkate aldığımızda pek çok sanayi tesisi ve yerleşim yerini kapsıyor" dedi.
Kazanın hemen ardından ekiplerin yangına müdahale ve tahliye yöntemlerini eleştiren Küçük, "Dün hemen fabrikalar boşaltıldı. Asit buharı söz konusuysa ve siz insanları dışarı çıkarırsanız, hava solumayı engelleyemeyeceğiniz için riski arttırırsınız. Burada uygulanabilecek iki yöntem vardır. Birincisi bütün havalandırma ve klima sistemlerini kapatarak, hava girişlerini engelleyerek insanları yerinde, kapalı alanlarda korursunuz. İkincisi ise rüzgar yönünün tersi istikametinde tahliye yaparsınız" diye konuştu.
Olay yerinde görev yapan ekiplerin risk alarak çalıştığını belirten Küçük, "Dün yaşanan endüstriyel kaza, bizlere bir kez daha İstanbul ve Türkiye'nin bu tür kazalar sonrası müdahale yöntemine henüz hazır olmadığını gösterdi" ifadesini kullandı.
Demirtaş, Aydar ve Kartal ile görüştü; 'KCK önce Öcalan ile görüşelim' dedi
Küçük sözlerine şöyle devam etti: "Kimyasal madde kazalarından kaynaklanan olaylar 'ikincil afet' olarak tanımlanır. İstanbul ve yakın çevresi deprem tehlikesi altında bir kent. Dün sadece bir tank delindi ancak bir deprem sonrası 110 olay olabilir."
Küçük, başta Kimya Mühendisleri Odası olmak üzere meslek odalarının denetim mekanizmalarından uzak tutulduğu eleştirisinde bulundu. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi üyesi Kübra Ayçiçek ise Tuzla'da yaşanan kazanın sıradan bir kaza olmadığının, büyük bir endüstriyel kaza olduğunun altını çizdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Korku dolu anlar! Beşiktaş'taki yangında 10 kişi mahsur kaldı!
EHLİYET YENİLEME SON TARİH: Eski tip ehliyet yenileme süresi ne zamana kadar uzatıldı?
KYK burs ve kredi ücreti aylık ne kadar, kaç TL? 2024-2025 KYK burs miktarı kaç lira?
SON DAKİKA! Bebek katilleri için hesap günü: Yenidoğan çetesi davası başlıyor!
POMEM 32. dönem alımları lisans ve ön lisans kadro dağılımı! 12 bin polis alımı başvuruları ne zaman?