Tuzla Tersanesi'nde 7 ayda 15 işçi öldü
Tuzla Tersanesi'nde işçiler için can güvenliği yok. Tuzla'daki tersanelerde bir işçi daha iş kazasında yaşamını yitirdi ve son 7 ayda ölen işçilerin sayısı 15'e yükseldi.
Özel bir firmanın taşeron işçisi Cevat Toy, çalıştığı geminin güvertesinden düştü. Olay yerinde hayatını kaybeden Toy'un cesedi Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, iş kazalarını önlemek için istihdam paketi içerisinde, yeterli olmayan yaptırımları yeterli hale getirme ve alt işverenle ilgili düzenlemeleri yasalara yansıtmayı düşündüklerini açıkladı.
Çelik, kazalarda iki önemli unsur bulunduğunu bunlardan birincisinin alt işveren denilen taşeronlara ilişkin olduğunu dile getirdi.
Çelik, Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde çalışanların eğitimiyle ilgili de çalışmaları olduğunu bildirdi.
Bakan Çelik, geçen hafta, gemi inşaa sektöründeki sorunları görüşmek için işveren ve sendika temsilcileriyle bir araya gelmiş ve kazalara ilişkin olarak müffettişlerin 5 aydır süren çalışmalarının 1 ay sonra tamamlanacağını açıklamıştı.
ÖDP'li Uras Meclis'e taşıdı
ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Tuzla'daki ölümleri, Meclis gündemine taşıdı. Uras, soru önergesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, "Sağlıklı ve güvenli çalışma ortamının sağlanması" konusundaki yükümlülükleriyle ilgili işverenleri denetleyip denetlemediğini soran Uras, denetim yapıldıysa, sonuçları hakkında bilgi verilmesini istedi.
- Tersanelerdeki iş güvencesizliği, hukuk dışı taşeronlaştırma, parçalı sigortalılık, sendikal örgütlenme önündeki engeller gibi hususların üzerine gidilmiş midir?
- İşyerlerinde, Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği'ne uygun davranılıp davranılmadığı tespit edilmiş midir?
- Tuzla Tersaneler bölgesinde kayıtdışı istihdamın önüne geçebilmek için bakanlık hangi önlemleri almayı düşünmektedir?
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sağlık birimlerini ve hizmetlerini yeterli bulmakta mıdır?
- Bu konuda, iyileştirme planlanmış mı?
Sendikalar ne diyor?
İşçi sendikalarına göre ise kazalar, taşeron firmaların yeterli uzmanlığa sahip olmamaları neticesinde gerçekleşiyor.
Limter-İş Başkanı Cem Dinç, "En temelinde taşeron sisteminin kaldırılıp iş güvenliğini taşeronlara yüklenilmemesi gerekiyor. Direkt ana firma önlemleri almalı. İkincisi ağır iş yönetmeliğini Tuzla tersanelerinde uygulanması gerekiyor. Çalışma saatleri de düzenlenmesi gerekiyor" dedi.
Sendikalara göre, Tuzla Tersanesi denetlenmiyor. Taşeron firma sayısı ise Bakanlığın ifade ettiği 563 rakamının çok daha üstünde.
Çalışma Bakanlığı ise tersanede, kayıtdışı çalışan firmalar bulunduğunu kabul ediyor. Bakanlığın tespitleri arasında, riskli işlerin taşeronlara ihale edilmesi de var. Bakan Çelik yetersizliklerin giderilmesi için yeni düzenlemelerin yapılacağını da belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti