Türkiye'nin ilk Kürtçe karnelerini aldılar
Diyarbakır'da geçen yıl eğitime açılan Türkiye'nin ilk Kürtçe ilkokulu, ilk Kürtçe karnelerini dağıttı. Karne dağıtım törenine katılan DTK Eş Başkanı Selma Irmak, "Diyoruz DTK olarak yani Kürt meclisi olarak; bundan sonra sadece Cizre, Yüksekova ve Diyarbakır değil başka yerlerde istiyoruz okullar açalım. Bunun için halkın desteği gerekiyor." dedi.
Diyarbakır'da 15 Eylül 2014 tarihinde eğitime açılan Kürtçe ilkokul, aynı gün valilik tarafından kanunsuz olduğu gerekçesiyle mühürlenmişti. Ancak mühür dönemin DBP Diyarbakır Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt tarafından sökülmüş ve okul yeniden eğitime açılmıştı.
Bağlar ilçesinde Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği'nin (Kürdi-Der) öncülüğünde, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Eğitim-Sen'in desteğiyle açılan Ferzad Kemanger İlkokulu'na devam ettiği belirtilen yüzden fazla öğrenci için bugün karne töreni düzenlendi.
Serbest kaldı, yine at eti satarken yakalandı
Törene katılan DTK Eş Başkanı Selma Irmak, yıllardır devam eden savaşın zor bir mücadele olduğunu belirterek, "Çok sayıda çocuk katledildi, çok sayıda genç hayatını kaybetti. Kürtler çok acı çekti ama bu aşamaya ulaştık. Daha bitmedi, devam ediyor. Okulumuz açıldı ama ne kadar zorluklarla açıldığını gördük. Bu okulda polisler savaşan eylemciler gibi gaz bombaları attı, coplarla çocukları buradan çıkardılar kapıları zincirlediler bir travma yaşattılar. Kürt dilinden bahsedildiği zaman acı ve keder aklımıza geliyor. Diyoruz şehitlerin sayesinde halkın desteği ve mücadelesi sayesinde bugünleri de gördük. Onun diyoruz DTK olarak yani Kürt meclisi olarak bundan sonra sadece Cizre, Yüksekova ve Diyarbakır değil başka yerlerde istiyoruz okullar açalım. Bunun için halkın desteği gerekiyor." diye konuştu.
Okulun açılmasına ilk önce kimse inanmadığını belirten Irmak şöyle devam etti: "Bir sistem gibi eskiden aileler çocuklarımızı göndersek gelecekleri ne olacak diye soruyordu ama onların inançlarıyla okulu açtık ve artık öyle bir endişe kalmadı. Bu dile sahip çıktılar. 4 çocukla başladı ve bugün 100'den fazla öğrencisi var okulun. Bu okul resmi değil devlete göre. Bunun için öğretmenlerimiz gönüllü. Önümüzdeki günlerde sınıflar sayısı artacak. Hükümet artık gözlerini bu dille kapatmamalı artık kabul etmeli. Tanklarla bu dili yasaklayamadınız, gaz bombalarıyla da yasaklayamazsınız. Biz bu dili konuşacağız yazacağız. Kanunlar değişmeli. Biz halkların kültürüne göre okulların açılmasını istiyoruz. Bunun için de Anayasa değişikliğiyle belediyeler bünyesinde açılmalı. Sadece Kürtçe değil diğer dillerde bu gerekli."
Meteoroloji'den 4 il için "toz" uyarısı
DBP Diyarbakır Eş Başkanı Hafize İpek ise okula devam edenlerin gelecekleri açısından ana dillerini öğreneceklerini kaydetti. İpek, "Hangi aileler çocuklarını bu okula gönderiyorsa o aileler de çok şanslı. Çok aile var, çocuklarının anadilde eğitim almasını istiyor ancak şansları ve imkanları yok. Kimliğiyle diliyle eğitim alacaklar ve vatanlarına hizmet edecekler çocuklarımız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise Kürtçe bilmediği için ilk başta konuşmak istemedi. Ancak sunucunun ısrarı üzerine Kışanak, "Biraz Kürtçe öğrendim ama sizlerle Türkçe konuşacağım." dedi. Kışanak, emeği geçenlere teşekkür etti.
Milletvekili Mehmet Metiner hakkında suç duyurusu
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı