Türkiye'deki kaçak Ermeniler raporu
Merkezi ABD'de bulunan Avrasya Ortaklık Vakfı (EPF) ve İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (GPOT) işbirliğiyle düzenlenen "Düzensiz Ermenistan Göçmenlerinin Türkiye'deki Durumu" araştırmasının sonuçları açıklandı.
İKÜ'nün Şirinevler yerleşkesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Araştırmacı-Yazar Alin Osinian, 2009 Nisan ayında başlanan projenin 5 ayda tamamlandığını belirterek, projenin ilk hedefinin Ermenistan göçmenlerini tanımak, neden Türkiye'yi seçtikleri ve geleceğe dair hedefleri gibi konulara açıklık getirmek olduğunu kaydetti.
Projede, anket ve birebir röportaj yöntemlerinin kullanıldığını aktaran Osinian, 1998 depremi ve Ermenistan'da yaşanan sancılı ekonomik sürecin Türkiye'ye gelerek kaçak işçi olarak çalışmada başlıca nedenler olduğunu, göçmenlerin yüzde 48'inin Ermenistan'da depremden etkilenen Shirak'tan geldiğini söyledi.
Göçmen işçilerin yüzde 93'ününü kaçak durumunda olduğunu, Türkiye'ye Gürcistan üzerinden 1 aylık vizeyle giriş yaparak geldiklerini belirten Osinian, "Ermenistan'dan gelen göçmenlerin yüzde 96'sı kadın. Yüzde 4'ü erkek. Buna neden, kadınlara yönelik işlerin daha fazla olması gösteriliyor. Kadınların yüzde 72'si ev temizliğinde, yüzde 18'i hastabakıcılık, yüzde 6'sı tezgahtar olarak, yüzde 4 ise değişken işlerde çalışıyor. Aylık gelirleri 500-1000 Dolar arasında değişiyor. Erkekler ise ayakkabıcıda ve kuyumcuda çalışıyor" diye konuştu.
Ermenistanlı kaçak göçmenlerin İstanbul'un dışında Ankara ve mevsimsel olarak otel hizmetinde Antalya'da, çay ve fındık toplayıcılığında Doğu Karadeniz'de çalıştıklarını belirten Osinian, çalıştıkları evlerde kalmayanların bir evi 3-4 kişi kiralayarak yaşadıklarını aktardı.
Ermenistanlı göçmenlerin patronlarıyla ilişkilerini de yüz yüze görüşmelerde sorduklarını ifade eden Osinian, işçilerin büyük çoğunluğunun "Ermeni kökenli patronların kendilerine Türk patronlardan daha kötü davrandığını, ancak Ermeni soykırımına ilişkin bir gündem olduğunda ise Türk patronlarıyla ilişkilerinde hemen soğukluk yaşandığını kaydettiklerini" belirtti.
Osinian, "Ermenistanlı göçmenler, Ermeni patronlarının kendilerine iş vererek hayır yapıyormuş gibi ve ülkelerinde hiç bir şey görmemiş, cahil insanlarmış gibi davrandıklarını söylüyorlar. Öte yandan, aynı şey Türkiye'de yaşayan Azerbaycanlıların da Türklerle yaşadıklarına benzer. Öte yandan, Ermenistan'a gittiklerinde de neden Türkiye'de çalıştıkları konusunda eleştirildiklerini söylüyorlar" diye konuştu.
Ermenistanlı göçmenlerin Türkiye'ye gelmeden önce ortak duygularının "korku" olduğunu, özellikle Hrant Dink cinayetinden sonra çok korktuklarını ifade ettiklerini belirten Osinian, en büyük sorunun ise kaçak göçmenlerin Türkiye'de doğan çocukları olduğunu söyledi.
Osinian, "Net rakamı belirleyememekle birlikte Türkiye'de doğan 600-800 çocuk olduğunu tahmin ediyoruz. Bu çocuklar ne Türk vatandaşı, ne de Ermeni vatandaşı olamıyor. Bu nedenle de okula dahi gidemiyorlar" şeklinde konuştu.
Alin Osinian, Ermenistanlı göçmenlerin yüzde 96'sının gelecek hedeflerinin ise ülkelerine dönmek olduğunu sözlerine ekledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Üşümeye hazır olun! Marmara’da hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak
Son Dakika Haberleri... Rusya’da Yakalanan Berat Can Gökdemir’in Türkiye’ye İadesi Talep Edildi
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü