Sevan Nişanyan'a hapis cezası
Yazar Sevan Nişanyan'a "Hz. Muhammed'e hakaret ettiği" iddiasıyla 13,5 ay hapis cezası verildi. Nişanyan'a verilen hapis, para cezasına çevrilmedi.
Yazar Sevan Nişanyan, kendi blog’unda yer alan ve Hz. Muhammed'e hakaret ettiği iddia edilen bir yazısı nedeniyle İstanbul 14. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 13.5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Daha önceden de sabıkası olması dolayısı ile aldığı ceza para cezasına çevrilmeyen Nişanyan’ın sadece kararı temyiz etme hakkı bulunuyor.
İstanbul 14. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmaya Sevan Nişanyan katılmadı. Müştekiler Birsen Koneralp, Galip Karayiğit, Hasan Temiz, Veysi Barak ve Ali Keskin duruşmada hazır bulundu. Hakim, Nişanyan'ın talimatla ifadesinin alındığını belirtti.
Daha sonra, duruşmada kimlik tespiti yapılan müştekilerin ifadeleri alındı. Müştekiler, savcılık beyanlarını tekrarladıklarını söyleyerek, Nişanyan'ın dini değerlere ve Hz. Muhammed'e hakaret ettiğini ileri sürdü. Nişanyan'dan şikayetçi olduklarını ifade eden müştekiler, davaya katılma talebinde bulundu. Hakim, müştekilerin davaya katılma taleplerini doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle reddetti. Son sözü sorulan müştekiler, Nişanyan'dan şikayetçi olduklarını ve cezalandırılmasını istediklerini bildirdi.
Davayı karara bağlayan hakim, Nişanyan'ı "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Verilen cezayı, "suçun" basın-yayın yoluyla işlenmesi nedeniyle 1 yıl 45 güne çıkaran hakim, cezanın ertelenmemesine hükmetti.
Ceza ertelenmedi
Hakim, koşullar oluşmadığından ve Nişanyan talep etmediğinden, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verdi.
Nişanyan hakkında “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçlamasıyla Mart ayında 1,5 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açılmıştı. Mahkemece kabul edilen iddianamede Nişanyan’ın, "...Bundan yüzlerce yıl önce Allah ile kontak kurduğunu iddia edip bundan siyasi, mali ve cinsel menfaat temin etmiş bir Arap lideriyle dalga geçmek nefret suçu değildir” cümlesini içeren yazısına yer verilmiş ve bu ifadelerin 'başkalarını sebepsiz yere incittiğini, insan ilişkilerinin gelişmesine yarayan kamusal tartışmaya bir katkıda bulunmadığı ve kamu barışını bozduğu" ileri sürülmüştü.
Fazıl Say da aynı suçlamayla ceza almıştı
Nisan ayında piyanist Fazıl Say , "dini değerleri aşağılama" suçlamasıyla yargılandığı davada 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yine İstanbul'da Facebook üzerinden peygambere hakaret ettiği iddiasıyla bir gence altı ay hapis cezası verilmişti.
Nişanyan: "Bu karar AİHM içtihatlarına meydan okumadır"
Konuyla ilgili Radikal gazetesine konuşan Sevan Nişanyan kararı eleştirdi: “Burada sistemli bir politika var. Bu, marjinal bir mahkemenin aldığı bir karar değil. Aynı zaman zarfında bir dizi davanın açılması ve bunun hızlı bir şekilde sonuçlanması burada politika değişikliği olduğunu gösteriyor. Ve bunun hükümet kaynaklı olduğundan eminim. İkincisi burada yapılan şey gözgöre göre açıkça, fütursuzca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihatlarına ve kararlarına meydan okuma niteliğindedir. Ve bunun sadece bir iç politika hadisesi olarak değil, aynı zamanda dış politika boyutunu da göz ardı etmemeleri kanısındayım. Burada hükümetimiz Avrupa ile olan ilişkilerinde adeta bir meydan okuma tavrına girişmiştir”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü