hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Seçmen sorgulama işlemleri nasıl yapılır?

    Seçmen sorgulama işlemleri nasıl yapılır
    expand

    31 Mart yerel seçimlerine az bir süre kala, oy kullanacak vatandaşlar seçmen sorgulama işlemlerini YSK ve e-Devlet sitesinden yapabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için 4 Ocak tarihinde askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listelerini 17 Ocak 2019 Perşembe günü saat 17:00’ye kadar askıda tutacağını açıkladı. Öte yandan kurum, seçmen listelerini; muhtarlıklardan YSK sitesinden, mobil seçmen sorgulama uygulamasından ve e-Devlet sitesinden kontrol edilebileceğini duyurdu.

    YSK sitesinde “Seçmen listeleri, 17 Ocak 2019 Perşembe saat 17.00'da askıdan indirilecek olup bu tarihe kadar kaydınızı mutlaka kontrol edin. Bu tarihten sonra yapılan başvurular hiçbir suretle dikkate alınmayacaktır.” açıklamasında bulundu.

    YSK mobil uygulamaları için tıklayınız

    YSK seçmen sorgulama sayfasına gitmek için tıklayınız

    e-Devlet seçmen sorgulama sayfasına gitmek için tıklayınız

    Yüksek Seçim Kurulu, kaydı olmayan, kayıtlarında düzeltme yapmak isteyen, adresini değiştirmek isteyen vatandaşların ne yapması gerektiğini açıkladı:

    1)    Bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50. maddesinde sayılanlar, ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvururlar ve nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2)    Yerleşim yeri adresini başka ilçelere aldırmak isteyen seçmenler başvurularını, yukarıdaki belgeleri de eklemek suretiyle askı süresi içinde herhangi bir yer nüfus müdürlüğüne de yapabilirler. Başvuruyu alan nüfus müdürlüğü başvuru belgelerini adresin bulunduğu ilgili nüfus müdürlüğüne aynı gün faks veya elektronik ortamda iletir.

    3)    Öğrenci olup, seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyenler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve yurt müdürlüklerinden, yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvururlar ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler.

    Nüfus Hizmetleri Kanununun 50. maddesinin üçüncü fıkrası gereği özel vekâletname ile başvuranlar sadece vekâlet veren adına adres beyanında bulunabilirler. Nüfus müdürlüklerince diğer adres (ikinci adres) beyanı alınarak yapılan tesciller kayıt için yeterli değildir. Diğer adresinde oy kullanmak isteyen seçmenlerin, nüfus müdürlüklerine başvurmak suretiyle, diğer adreslerini yerleşim yeri adresi olarak tescil ettirmeleri gerekir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow