Saldırgan köpek sorunu nasıl çözülecek? Sokaktaki başıboş hayvan sayısı artıyor
Bugünlerde herkesin konuştuğu bir sorun var; başıboş, saldırgan sokak köpekleri. Bir yandan çok sayıda hayvan saldırısı haberi gelirken diğer yandan da hayvana şiddet haberleri artıyor. Şu sıralar ortaya atılan birçok çözüm önerisi var. kimi uyutulmalı derken kimi ise gelecek için şimdiden kısırlaştırma ve sahiplendirme önerisinde bulunuyor. Peki, bu sorun tam olarak ne ve nasıl çözülmeli? Yanıtı CNN TÜRK Yurt Haberler Editörü Kübra Nur Tetik'in dosya haberinde...
SOKAKTAKİ HAYVANLARIN POPÜLASYONU GİDEREK ARTIYOR
Kimi zaman saldıran onlardı, kimi zamansa şiddet gören. Sayıları arttıkça şiddet ve saldırı haberleri de daha fazla yer buldu ekranlarda ya da gazete manşetlerinde kendine. Türkiye'nin üzerinde uzun süredir tartıştığı, herkesin farklı bir yaklaşımda bulunduğu bir sorun var şu sıralar gündemde. Başıboş, saldırgan sokak köpekleri...
Artık bu dostluk, verilen kayıplar, saldırı ve şiddet vakalarıyla anılıyor. Ama iki taraf da insan. Kimi insandan kimi sokaktaki hayvandan yana. Peki, bunun bir uzlaşı alanı yok mu? Dünya üzerinde sadece insanların yaşamadığı düşünüldüğünde hayvanlar için de yasalar bulunmakta. Hayvan haklarının birinci maddesinde "Hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmaları, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesi sağlanmalı." ifadelerine yer verilmiştir.
Dünya nüfusu son yüzyılda büyük bir ivme kazandı. Bazı canlı türleri yok olmanın eşiğindeyken, özellikle sokak hayvanlarında bunun aksi bir çoğalış var. Artan bu hayvan popülasyonu, hem insanların güvenliğini hem de hayvanlar arasındaki güvenliği de riske atıyor.
HAYVANLAR NEDEN SALDIRIR?
Birinci sorun başıboş sokak hayvanlarının orantısız artışı. İkinciyse sahipli ya da sahipsiz olsun tüm hayvanların saldırabilme riskinin olabilmesi. Özellikle,, kedi ve köpeklerin hiçbir neden yokken saldırdığı görüntüler sıkça sosyal medyada paylaşılıyor. Peki, hayvanlar gerçekten de bir sebep olmadan saldırır mı? Uzmanlar; kendini koruma içgüdüsü, hormonsal sebepler, fonksiyon bozukluğu, sahibi tarafından sosyalleştirilmemesi ya da şiddet görerek travma yaşatılmışsa bunun olabileceğini belirtiyor. Bunun tersi durumlar da olmuyor değil. Bir insan da hiçbir neden yokken sokak hayvanlarına şiddet uygulayabiliyor.
SOKAK KÖPEĞİ SALDIRISINDA NE YAPMALI?
Uzmanlar, sokak köpeği saldırısında "Göz teması kurmayın, kaçmayın, gürültü çıkarın" önerisinde bulunuyor.
HAYVAN BARINAKLARI NASIL OLMALI?
Hayvan sayısıyla paralel olarak artan başıboş hayvan sorununa hayvan barınaklarıyla çözüm bulunuyor ama çoğunlukla bu ya yetersiz ya da göstermelik oluyor ama işini iyi yapanlar da var elbette. Uzmanlar, "Bakımevleri hayvanların tüm ihtiyacını gidermeli" diyor.
AVRUPA'DA SOKAK HAYVANLARINA YÖNELİK UYGULAMALAR
Türkiye'de başıboş sokak hayvanı tartışmaları, Avrupa'da yıllar önce iyi-kötü tartışmalarını geride bırakılmış ve birçok çözüm hayata geçirilmiş. Örneğin Almanya'da köpek sahiplenmek vergiye tâbi. Fransa'da evcil hayvanını sokağa bırakanlara 3 yıla kadar hapis ve para cezası verilirken, Belçika'da sahipsiz hayvanlar ömürlerinin sonuna kadar barınaklarda kalır. Bu durumsa ülkemizde sokak hayvanlarının aşılanmasının ardından sokağa geri salınması şeklinde gerçekleşir.
SALDIRGAN KÖPEK SORUNUNA "YASAL" ADIM
Türkiye'de bu konu son zamanlarda Meclis'e de taşındı. Farklı öneriler olsa da üzerinde en çok durulan uyutma yöntemi. Meclis'te tartışmalar sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan da konuya dair bir açıklama geldi. Mevzuattaki değişikle sahipsiz köpeklerin sahiplenilmesini amaçlıyoruz. Köpek bakım evleri kurulacak, sahiplenilen hayvanlar aşılanacak. Bundan sonra da çok sıkı takip edilecek" dedi.
BAŞIBOŞ KÖPEK SAYISI NASIL AZALTILIR?
Peki, uzmanlara göre saldırgan köpek sorununun çözümü nedir? 3 ana başlıkta toplamak gerekirse uzmanların tavsiyeleri şöyle:
- "Kısırlaştırmayı daha etkili bir şekilde yapmalıyız."
- "Hayvan üretim ve satışını yasaklamak gerekiyor."
- "Hayvan bakımevleri tedavi merkezi olarak çalışmalı."
"SOKAKLARDA 8 - 10 MİLYON ARASINDA HAYVANIMIZ VAR"
Resmi kaynaklara göre nüfusu 4 milyon ancak 8 milyona yakın olduğu söylenen başıboş köpek sorunu için net bir sonuç henüz alınamasa da çözüm arayışı sürüyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
9. Yargı Paketi maddeleri ve içeriği: Resmi Gazete’de yayımlandı mı? 9. Yargı Paketi Meclis'ten geçti...
CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA? 8 Kasım 2024 İstanbul, Ankara, İzmir cuma vakti ne zaman? İl il cuma saatleri
İlk ara tatil (kasım ara tatili) ne zaman? 8 Kasım'da ara tatil başlıyor mu? İşte detaylar!
Özel Güvenlik Görevlisi sınav sonuçları açıklandı mı? 111.Dönem ÖGG sonuç tarihi 2024!
Barajlardaki doluluk oranı yüzde 30'a düştü; İstanbul'un 85 günlük suyu kaldı