PKK'ya alan açan KYB'ye Türkiye'nin tepkisi ne? İşte Ankara'yı rahatsız eden 4 başlık...
"Herkes ya yanımızda ya karşımızda yer alır." Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın terörle mücadele için verdiği bu mesajlar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Meclis bilgilendirmesinde Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye merkezli KYB yönetimine, "PKK'ya alan açıyor. Yeni tedbir alırız" sözleri gündemde. Bu mesajlar ne anlama geliyor? Süleymaniye yönetiminin terör örgütüne desteğine dair ne sinyaller var Ankara'da? CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, edindiği kulis bilgilerini canlı yayında aktardı.
İşte Dicle Canova'nın açıklamaları:
Dışişleri Bakanı'na dünkü açıklamayı yaptıran bir süreç var. Ankara'da kaynaklar, 'KYB için başından itibaren PKK ile artan ilişki konusunda uyarıldılar ve sonuçları olacağı da söylendi' vurgusunu yapıyor.
KYB ile yaşanan sürece baktığımızda kırılma noktası 2017 yılı. 2017 yılında Türkiye KYB'nin Ankara'daki ofisini kapatıp Türkiye'den ayrılmalarını istedi. Bunun nedeni art arda yaşanan birçok olay ve Ankara'nın tüm uyarılarına rağmen PKK ile ilişkinin bitirilmemesi.
ANKARA'YI RAHATSIZ EDEN 4 BAŞLIK
Madde madde Ankara'yı rahatsız eden başlıkları sıralamak gerekirse;
1- DEAŞ'ın bölgeden çekilmesi sonucu o bölgede oluşan boşlukta dönemin Kerkük Valisi'nin PKK'yı oraya davet etmesi, PKK'nın Sincar'a yerleşmesi ki dün bunu Bakan Fidan vurguladı.
2- Celal Talabani'nin 2017'deki ölümü sonrası KYB içinde yaşanan liderlik bunalımı, Bafıl Talabani ile Kubad Talabani arasındaki mücadele ve tarafların güç kazanabilmek adına kurduğu bağlantılar.
3- Kürdistan Demokrat Partisi yani Erbil yönetimi ile KYB arası gerilimler.
4- KYB'nin PKK'yı esas partner olarak görmeye başladıklarının tespit edilmesi.
Nitekim 2023'te Duhok'ta düşen ve rotası Süleymaniye olan bir helikopterde ölenlerin çoğunlukla PKK'nın üst düzey kadroları olduğunun belirlenmesi sonrası Talabani yönetimindeki KYB'nin PKK'yla ilişkisi ve diğer bağlantılar net olarak ortaya kondu.
KYB'YE KARŞI TÜRKİYE'NİN TEDBİRLERİ NE?
Ankara'nın aldığı tedbirlere gelirsek;
1- 3 Nisan 2023'ten beri Süleymaniye hava sahası uçuşa kapalı.
2- Orada bulunan ve idari işleri yürüten konsolosluk ajansı kapalı.
3- Türkiye KYB ile angajmana girmiyor, Türkiye'ye ziyaret talepleri kabul görmüyor, diplomatik ilişki kurulmuyor.
ANKARA'NIN SÜLEYMANİYE'DEN BEKLENTİSİ
Kaynaklar, 'Beklenenler defalarca aktarıldı. Önce onlara son vermeleri lazım' diyor. Ve tabi ki beklenti 'Kontrol ettikleri bölgenin PKK'nın sığınmasına olanak sağlamamak, buna izin vermemek, PKK ile bağlarını tam olarak sona erdirmek.'
"SÜLEYMANİYE TERÖRE YENİ KORİDOR"
Güvenlik kaynakları da Süleymaniye'nin terör örgütü için yeni bir koridora dönüştüğü tespitini yapıyor. Suriye'ye oradan ulaşım var. Burada teröristler için eğitim var. Lojistik ağ ve bundan kaynaklı silah ve askeri teçhizat desteği sağlanıyor.
"SATIN ALINAN MÜHİMMAT HAVA YOLU İLE GETİRİLİYOR"
Öyle ki örgüt mensuplarının üzerinden çıkan birçok mühimmatın satın alındığı ve hava yolu ile getirildiği tespiti var. Yani örgüt bu bölgeyi Mahmur gibi, Kandil gibi tamamen kendi kontrolünde tutmaya çalışıyor.
SÖZDE ÜST DÜZEYİN BARINAĞI KONUMUNDA
TSK'nın operasyonlarından kaçmak, güvende kalmak için PKK'nın birçok sözde üst düzey yöneticisi burada barınıyor. Nitekim son dönemde MİT'in de Süleymaniye'ye art arda nokta operasyonlar yapması dikkat çekti.