Peres ve Abbas'tan TBMM'de barış mesajı
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM Genel Kurulu'na hitap etti.
Meclis'teki ilk konuşmayı İsrail lideri Şimon Peres yaptı. Yabancı haber ajansları, Peres'in konuşmasını "Müslüman ülke parlamentosunda konuşan ilk İsrail Devlet Başkanı" ifadesiyle flaş haber olarak duyurdu.
Konuşmasında Atatürk ve Cahit Sıtkı Tarancı'dan alıntılar yapan Peres, Abbas liderliğindeki Filistin yönetimine saygı duyduklarını belirterek, "Farklı duaları okusak da gözlerimiz aynı vizyona çevrilidir" dedi ve barış mesajları verdi.
Abbas ise, Türkiye'nin farklı düşünceleri zenginlik olarak kabul ettiğini, kendilerinin bunu başaramadığını söyledi.
Abbas, ABD'de bu ay sonunda yapılacak Ortadoğu zirvesinin bir fırsat olduğunu, bu fırsatın hafife alınmasının tehlikeli sonuçlar doğuracağını belirtti.
PERES'İN KONUŞMASINDAN...
* Atatürk, "Kendi hayatlarımızda mutlu olmanın tek yolu bizden sonraki nesillerin çıkarlarını gözetmektir" demiştir. Türkiye son yüzyılda bir devrim yaşadı. Güçlü bir cumhuriyete dönüştü.
* Atalarınız, atalarımıza yardım etmiştir. Sadece Osmanlı bize kucak açmıştır. Ben buraya takdirlerimizi ifade etmeye geldim.
* İran diğerleri üzerinde kendi hegomanyasını kurmaya çalışmaktadır.
* Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı Türkiye'nin Avrupa'ya olan ihtiyacından daha fazladır.
* Terörü kınama konusunda birleştik. Terör bir yıkımdır ve mesajı kandır. (...) Türkiye, Gazze Şeridi'nin terör dehşetinden kurtarılmasına ve kaçırılan askerlerin geri dönmesine katkıda bulunabilir.
* Abbas'ın liderliğindeki Filistin yönetimine saygı duymaktayız.
* Türkiye Annapolis toplantısına (ABD'deki Ortadoğu toplantısı) ortak olacaktır. Annapolis bir gösteri değildir, barış anlaşmasına yön verilecek bir noktadır. Farklı duaları okusak da gözlerimiz aynı vizyona çevrilidir.
* Demokratik İsrail, demokratik, bağımsız refah içinde bir Filistin devleti, terörün son bulmasını mümkün kılacak. Barış geçici bir menfaat değil, kalıcı bir amaçtır.
* Türkiye hem ortak hem yapımcıdır. Türkiye, hem global bir mimar, hem yerel bir mühendistir.
Cahit Sıtkı'dan şiir okudu
Peres konuşmasını Cahit Sıtkı Tarancı'nın 'Memleket İsterim' şiirinden bir bölüm okuyarak tamamladı:
Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun
Memleket isterim
Ne başta dert ne gönülde hasret olsun
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun
Memleket isterim
Ne zengin fakir nesen ben farkı olsun
Kış günü herkesin evi barkı olsun
Memleket isterim
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun
Olursa bir şikayet ölümden olsun
Sözlerini, "Türkiye, İsrail ve bütün bölge halkları arasındaki dostluk anlaşması çok yaşasın. Tanrı dostluğumuzu daim etsin" diye tamamlayan Peres, hitabından sonra sırasıyla Filistin lideri Abbas, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile tokalaştı.
ABBAS'IN KONUŞMASINDAN
* Yüce Meclisiniz, sağlam demokrasinin kalesidir. Bu çoğulculuk bizim için örnek oluşturmaktadır. Arzumuz bundan esinlenerek yol alabilmektir. Vatandaşlarınızın ayrı düşüncelerini zenginlik olarak kabul ediyorsunuz.
* Biz de Filistin'de demokrasiyi sağlamak istedik. Bağımsız Filistin devletinin çekirdeği olsun istedik. Yetkinin tamamen halka bırakılmasını istedik ancak bütün gayretimize rağmen bazı uluslararası baskılara maruz kaldık. Siyasi ve ekonomik yaptırımlara hedef olduk.
* İçimizdeki bazı güçler de demokrasi gayretlerine inanmadılar ve bunları reddetti. Bu sistemi ülkemizde beceremedik.
* Bölgede barışın gerçekleştirilmesini arzu ediyoruz. Bizler aynı kampta yer alıyoruz. Barışçıl tutumu izliyoruz. İnsanlık arasında ayrım yoktur, insanlar eşittir.
* ABD'nin gayretlerini de destekliyoruz. Bu fırsatın hafife alınması tehlikeli sonuçlar doğuracaktır.
* Bölgedeki işgal, duvar inşaatının devam etmesi, barışa ve güvene altyapı oluşturamaz. 12 bin Filistinli vatandaşın tutukluluk halleri devam etmektedir. Yüzlerce barikat bulunmaktadır. Mevcut durumun kabul ettirilmesi olumsuz sonuç verir.
* Kudüs şehri istenilen barışta önemli bir yer tutmaktadır. Burası sadece Filistin ve İsrail için değil diğer devletler içinde önemlidir. Doğu Kudüs'ün işgal edilen toprakların ayrılmaz bir parçası olduğunu, Filistin'in Kudüs'ten başka başkenti olamayacağını söylemek istiyorum.
* Bütün kutsal mekanlara geçişlerin serbest bırakılması gerekir.
* Biz elimizi diyalog için uzatıyoruz. Sadece meşruluğa saygı gösterilsin, askeri darbelerden medet umulmasın.
TBMM'deki temaslar
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Peres ve Abbas'a, TBMM Başkanı Köksal Toptan eşlik etti. Cumhurbaşkanı Gül, konuk cumhurbaşkanlarıyla Genel Kurul salonuna geçmeden önce Toptan'ın makamında bir süre görüştü.
Görüşmede, TBMM Başkanı Toptan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi Namık Tan da hazır bulundu.
Daha sonra Genel Kurul Şeref Kapısı önünde Gül, Peres, Abbas ve Toptan fotoğraf çektirdi.
Filistin Devlet Başkanı Abbas Genel Kurula girerken ayağı halıya takıldı. Cumhurbaşkanı Gül, Abbas'ın kolundan tutarak düşmesine mani oldu.
Abbas, TBMM'den ayrılmadan önce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kısa süre sohbet etti.
Meclis'te bir ilk
Peres ve Abbas'ın aynı gün TBMM'de milletvekillerine hitap etmesi bir ilk. Daha önce 25 ayrı devlet adamı TBMM'de milletvekillerine seslenmiş, ancak iki devlet adamı aynı gün Meclis'te konuşma yapmamıştı.
Liderler Türkiye'de buluştu, imza attı
ABD'de ay sonunda yapılacak Ortadoğu toplantısı öncesi Ankara'da bir araya gelen İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin için önemli bir sanayi bölgesinin deklarasyonuna da imza attı.
TOBB, Filistin Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu ile İsrail İmalatçılar Birliği'ni bir araya getiren Ankara Forumu kapsamında, Gül, Peres ve Abbas, Batı Şeria'daki organize sanayi projelerini başlatacak olan çerçeve mutabakat anlaşmasına imza attı. (Bildirinin detayları için tıklayın)