hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ölen madenci eşleri isyan etti: "432 çocuk baba diye kara toprağa sarılıyor"

    Ölen madenci eşleri isyan etti: 432 çocuk baba diye kara toprağa sarılıyor
    expand

    Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 45 sanıklı davaya, olaylı geçen ilk duruşmanın ardından bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 8 tutuklu gece yarısı Akhisar İlçesi'ne getirildi. Duruşma salonunda yer kalmaması nedeniyle bazı madenci yakınları salona giremedi. Salon dışında polisle madenci yakınları arasında gerginlikler yaşandı. Duruşma salonunda ölen madencilerin isimlerinin okunması sırasında bazı madenci ailelerinden fenalaşanlar oldu. Sanıkların kimlik tespiti sırasında tutuklu sanık Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın "aylık gelirim yok" demesi salonda tepkilere neden oldu. Bu arada facianın güvenlik kameralarınca kaydedilen görüntüleri de iddianameye dahil edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soma'da geçen 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında, hayatını kaybeden 301 işçinin ölümünde kusurları bulunduğu için haklarında, 'olası kastla öldürme', 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan dava açılan 8'i tutuklu 45 sanık, bir günlük aranın ardından özel olarak hazırlanmış kültür merkezinde ikinci kez hakim karşısına çıktı.

    Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde Soma'daki maden faciasına ilişkin davanın görülmeye başlandığı duruşmada, katılımcı yoklaması ve sanıkların kimlik tespitlerinin tamamlanmasının ardından iddianamenin okunmasına geçildi.

    Ölen madenci eşleri isyan etti: 432 çocuk baba diye kara toprağa sarılıyor


    Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 8 tutuklu, 37 tutuksuz sanık hakkında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın görüldüğü duruşmada, 8'i tutuklu 27 sanık ile bazı madencilerin aileleri ve tarafların avukatları hazır bulundu.

    Salonda, bir önceki duruşmaya göre güvenlik tedbirlerinin artırıldığı gözlendi.

    Bazı madenci ailelerinin yer olmadığı gerekçesiyle duruşma salonu dışında kaldığını bildiren avukatların yerlerini ailelere verebileceklerini söylemeleri üzerine mahkeme başkanı Aytaç Ballı, dışarıda bekleyen ailelerden bir bölümünün daha salona alınmasına izin verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Acı yoklama

    Davanın bugünkü duruşmasında ilk olarak sanıklar, sanık avukatları, mağdur avukatları isimlerini söyledi. Ardından duruşmaya katılan acılı aileler, ölen yakınlarının ve kendilerinin isimleri ile yakınlık derecelerini söyledi. Çok sayıda işçi yakını, ölen işçilerin adını söylerken ağladı. Bu sırada bir işçi yakını kadın bayıldı. Hakim içeriye sağlık görevlilerini davet etti. İşçi yakınları, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın duruşma öncesinde, söz verilmeden kesinlikle kimsenin konuşmayacağı, konuşanın dışarı çıkarılacağı uyarasını, bu yoklama sırasında deldi. Bir işçi yakını içeriye neden su ile giremediklerini sorunca, hakim "güvenlik gerekçesiyle" dedi.

    Ölen madenci eşleri isyan etti: 432 çocuk baba diye kara toprağa sarılıyor


    Duruşmada, ölen işçilerden Ali Kavak'ın eşi "Eşim üç günlüktü, 3 günlük" diye bağırdı. Bu sırada oğlunun adını söyleyen bir başka enne "Ben yavruma doyamadım, kuzuma doyamadım" diyerek gözyaşı döktü. Ölen yakınlarının adlarını söyleyen yakınlarından bazıları, "Canımız çok yanıyor", "İki işçinin yakınıyım. İki şehit verdim", "37 günlük evladım yetim kaldı", "Benim kocam çocuğunu göremedi", "Benim çocuğum yandı onlar da yansın" dedi. İşçilerden Uğur Çolak'ın babası, sanıklara doğru bakarak, "Bunun hesabını hem bizim hem de allahın önünde veremezsiniz" diye bağırdı. Bir başka anne "Biz nasıl ağladıysak onlar da ağlasın" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "432 çocuk baba diye kara toprağa sarılıyor"

    Bu arada ölen işçilerden Muhammet Girgir'in eşi Derya Girgin "Eşim çocuğunu göremedi. Devletten adalet istiyorum" diye konuştu. İşçilerden Bayram Erol'un eşi Selda Erol ise "432 çocuk baba diye kara toprağa sarılıyor. Adalet istiyoruz" dedi. Ölenlerden İsmail Coşkun'un eşi Hüsniye Coşkun da "Benim evladım var. Nasıl yaktınız onu, nasıl kıydınız. 28 yaşındaydı o" dedi. Bu sırada dışarıda kalan bazı işçi yakınları içeri girmek isteyince avukatlarla Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Ardından bazı avukatlar dışarı çıktı, onların yerine içeri alınan işçi yakınları oturdu.


    "Şu an için aylık gelirim yok"

    Tutuklu sanıkların, kimlik bilgilerini söylemesinin ardından gelirleriyle ilgili cevapları salonda bulunan ailelerin tepkisini çekti. Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın "şu an için aylık gelirinin bulunmadığını" söylemesi salondan "var, var" sesleriyle karşılandı.

    Aylık gelirlerine ilişkin diğer tutuklu sanıklar Ramazan Doğru 37 bin, Akın Çelik 12 bin, İsmail Adalı 7 bin, Ertan Ersoy 5 bin, Mehmet Ali Günay Çelik 3 bin 200, Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık ise 2 bin 800 lira beyanda bulundu. Mağdur ve müşteki yakınları mahkeme başkanının uyarılarına her sanığın beyanının
    ardından "yalan" diyerek tepkilerini sürdürdü.

    Kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından cumhuriyet savcısı tarafından iddianamenin okunmasına geçildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    8 tutuklu sabaha karşı getirildi

    Geçen duruşmada SEGBİS (Ses ve görüntülü bilişim sistemi) ile ifade verecekleri için tepkilere neden olduğu için getirilmelerine karar verilen tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik de hazır bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Demirtaş da Soma davasını takip etti

    Tutuklu sanıklar, bulundukları Şakran Cezaevi'nden güvenlik gerekçesiyle gece yarısı alınıp yola çıkartıldı. Ayrıca daha yakın güzergah olan Soma üzerinden değil, Aliağa, Menemen, Manisa üzerinden Akhisar'a getirildi. Tutuklu sanıklar, polisin ve jandarmanın yoğun güvenlik önlemleri altında sabaha karşı spor salonuna alındı. Sanıklar burada  özel yaptırılan demir nezarethaneye konuldu. Duruşmaya CHP milletvekilleri Veli Ağbaba, Nurettin Demir, Mustafa Moroğlu, Musa Çam, Sakine Öz, Dilek Akagün Yılmaz ve Özgür Özel de geldi.

    Tüm birinci derece yakınları alındı

    Duruşma öncesinde, geçen duruşmada yaşanan tartışmalar da bu kez olmadı. Ölen işçilerin birinci derece tüm yakınları, kimliklerini gösterdikten sonra içeriye alındı. Ancak bu kez ailelerin geçen seferki gibi toplu olarak gelmedikleri gözlendi.

    Pazartesi günkü duruşmada izleyenler salona sığmazken, bu duruşmaya katılımın az olduğu da dikkat çekti. Bazı ailelerin avukatların uyarısı üzerine duruşmaya gelmediği belirtildi.  

    Soma duruşmasından ilk kareler

    Polisten yoğun güvenlik önlemi

    Polis ekipleri, olası olayların önüne geçmek için güvenlik önlemlerini de arttırdı. Hem duruşmanın yapılacağı kültür merkezinin çevresinde, hem de duruşma salonunun içerisinde, jandarma ve polis, sayısı arttırıldı. Sanıklarla izleyeciler arasına iki sıra çevik kuvvet polisi etten duvar ördü. Aynı önlem sanık avukatları için de alındı.  

    İçeriye elektronik cihaz alınmadı

    Soma davasının ilk duruşmasında, yaşanan tartışmalarla ilgili içeriden çok sayıda görüntünün sosyal medyaya sızması üzerine, bu kez polisin bu yöndeki önlemleri de arttırıldı. Özellikle basın mensuplarının, içeriye dizüstü bilgisayar, cep telefonu ve tabletlerini sokmalarına izin verilmedi.

    Davanın geçmişi

    Manisa'nın Soma İlçesi'nde geçen 13 Mayıs'ta, 301 işçi hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte. Aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Faciadan yaklaşık 6 ay sonra Soma Cumhuriyet Savcılığı 3 Kasım'da fezlekeyi hazırlayıp Ağır Ceza Mahkemesi mevcut bulunan en yakın Akhisar Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Akhisar Cumhuriyet Savcılığı ise fezlekeyi inceleyip, hazırlamış olduğu iddianameyi Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne 10 Kasım'da sundu. İddianameyi inceleyen Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi de 25 Kasım'da 4 noksan madde sebebiyle savcılığa iade etti. Bunun üzerine Akhisar Cumhuriyet Savcılığı iddianamenin iadesine itiraz etti. İddianame bu defa Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Manisa Ağır Ceza Mahkemesi ise eksikleri iki maddeye indirdi. Bunun üzerine geçen Aralık'ta Soma Savcılığı'na dönen dosyada eksiklerin giderilmesi için yeniden çalışma yapıldı.

    CNN Türk Soma davasını dakika dakika takip etti 

    Facianın yıldönümüne iki ay kala 2 Mart tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istedi. Tutuksuz 37 zanlı için de, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi.

    Duruşmanın sanıkları

    Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 8 kişi: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan; maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy; Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik. Tutuksuz yargılanan 37 kişi ise; maden mühendisleri, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Caner Uysal'dan oluştu.

    TUTUKLU SANIKLARI DHA GÖRÜNTÜLEDİ

    Soma duruşmasının öğleden sonraki bölümünde iddianamenin okunmasına devam edildi. Bu arada tutuklu sanıkların, olaydan sonra savcıya verdikleri ifadeler de okundu. Duruşmanın öğleden sonraki bölümüne işçi yakınları fazla ilgi göstermedi. Dışarıda da bazı küçük gruplar protesto gösterileri yaptı. Polis herhangi bir müdahalede bulunmadı. Mahkeme başkanı saat 18.15'te, iddianamen kalan bölümünün yarın saat 09.00'de okunmasına devam etmek üzere duruşmaya ara verdi.

    Bu arada yaklaşık 11 aydır Şakran Cezaevi'nde tutuklu bulunan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve diğer beş sanık tutuklandıktan sonra ilk kez DHA objektifleri tarafından görüntülendi. Tutuklu sanıklar duruşmaya ara verilmesinden sonra davanın görüldüğü kültür merkezinin arka kapısından yoğun güvenlik önlemleri arasında çıkarıldı. Jandarma koridoru arasında yürüyerek ring aracına binen sanıklar Şakran Cezaevi'ne götürüldü.

    O GÖRÜNTÜLER İDDİANAMEYE GİRDİ

    Maden faciasının güvenlik kameralarınca kaydedilen görüntüleri, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan davanın iddianamesine girdi. Madenin içinde yer alan kameraların kayıtlarında kaza öncesi ve sonrasına ilişkin çarpıcı görüntüler bulunuyor.

    Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın iddianamesinde yer alan görüntülerde, 13 Mayıs 07.00 civarında vardiyaya girecek işçiler, ocak
    lambalarını aldıkları lambahane bölümüne girmeye başlıyor. Ocağa inen bantların bulunduğu tünel kamerasının devre dışı kalması sonrası tünele duman girmeye başlıyor.

    Lambahane kamerası görüntülerinde 16.00'dan itibaren işçilerin telaşlı koşuşturmaları dikkati çekiyor. Birkaç dakika içinde tamamen dumanla kaplanan
    tünelden bazı işçilerin çıkmaya çalıştığı gözleniyor. Kurtarma çalışmaları sırasında tünellere hava basılmasıyla duman 17.05'te dağılmaya başlıyor. Dumanın kalkmasının ardından madencilerin arkadaşlarını kurtarmak üzere madene indiği, yaralı işçilerin madenden çıkarılmaya başlandığı görülüyor. 19.30'da güvenlik kamerasının önünden geçen bir işçi, tünelide nefes alınamadığını el hareketleriyle kameraya anlatmaya çalışıyor. Görüntülerde farklı madenlerden gelen ekiplerin de kurtarma çalışmalarına katıldıkları görülüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow