OKS birincisi İstanbul'dan

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nın (OKS) sonuçları açıklandı. OKS'de, Matematik-Fen (MF) ve Türkçe-Matematik (TM) puan türlerinde İstanbul Özel Marmaraevleri İhlas İlköğretim Okulu'ndan Fatih Özkan, 500 tam puan alarak birinci oldu.
Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, sınava 818 bin 359 adayın girdiğini, bunlardan 791 bin 82'sinin puanının hesaplanmaya değer bulunduğunu açıkladı.
27 bin 277 kişi ise ham puan barajını aşamadı.
Bakan Çelik, yanlış sorular doğru soruları götürdükten sonra 27 bin 277 öğrencinin puanının 0.5 ve altına düştüğü için hesaplanmaya değer bulunmadığını bildirdi.
Sınavda, MF ve TM puan türlerinde İstanbul Özel Marmaraevleri İhlas İlköğretim Okulu'ndan Fatih Özkan 500 tam puan alarak birinci oldu.
Fatih Özkan, başarısını, sistemli, düzenli ve programlı çalışmaya borçlu olduğunu söyledi. Sınavda fazla zorlanmadığını, ancak herkes gibi heyecan yaşadığını dile getiren Özkan, sınavın başlamasıyla birlikte heyecanının kalmadığını ifade etti.
Sınavda, MF ve TM puan türlerinde ikinciliği 496.657 puanı alarak şu öğrenciler paylaştı:
* Van Özel Serhat İlköğretim Okulu'ndan Mustafa Mete
* Isparta Özel Altınbaşak Çakın İlköğretim Okulu'ndan Fatma Karakoç
* TED Batman Petrol Koleji Vakfı Özel İlköğretim Okulu'ndan Ufuk Serkan Yıldırım
* Ankara Anıttepe İlköğretim Okulu'ndan Begüm Aydıner
* İstanbul Özel Kartal Doğa İlköğretim Okulu'ndan Ahmet Ali Dinler
MF puan türünde Kocaeli General Edip Bayoğlu İlköğretim Okulu'ndan Enes Aybar ile Muş Hikmet Uluğbay İlköğretim Okulu'ndan Abdülkadir Sözen 497.460 puanla üçüncülüğü paylaşırken, TM puan türünde Manisa Özel Doruk İlköğretim Okulu'ndan Zeynep Ölmez ile İstanbul FMV Özel Işık İlköğretim Okulu'ndan Onur Can Soybir 495.577 puanla üçüncü oldu.
En başarılı iller
Çelik'in verdiği bilgilere göre, TM puan türünde başarı sıralamasına göre, Türkiye birincisi olan il, geçen yıl ikinci olan Burdur oldu.
Bu puan türünde başarı sıralamasına göre, 2'nci il Kırşehir, 3'üncü il Eskişehir, 4'üncü il Nevşehir, 5'inci il Edirne, 6'ncı il Çanakkale, 7'inci il Yalova, 8'inci il Ankara, 9'uncu il Isparta ve 10'uncu il Bayburt oldu.
MF puanına göre illerin başarı sıralamasında ise Burdur yine birinci il oldu.
Burdur'u sırasıyla Edirne, Eskişehir, Kırşehir, Çanakkale, Nevşehir, Ankara, Isparta, Yalova ve Balıkesir izledi.
Özel okulların başarısı
Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde dereceye giren öğrencilerin çoğunluğunun özel ilköğretim okullarından olduğu gözlendi.
MF puan türünde dereceye giren öğrencilerin, 9'u devlet, 11'i özel okul mezunu iken, TM puan türünde dereceye giren öğrencilerin 20'si özel,12'si devlet okulundan mezun.
Bir soru iptal edildi
Çelik, OKS'nin bazı sorularıyla ilgili ortaya atılan bütün iddiaları en ciddi şekilde ele alarak değerlendirdiklerini belirterek, kurulan komisyonların hiçbir soruda yanlışlık olmadığı sonucuna vardığını ifade etti.
Ancak, İstanbul'dan bir velinin, Ankara'da idare mahkemesine başvurarak Fen Bilgisi 13'üncü sorusunun yanlış olduğunu iddia ettiğini anlatan Çelik, Ankara İdare Mahkemesi'nin üniversitelerden bir komisyon kurarak bu soruyu tekrar incelettiğini ve sorunun yanlış olduğuna karar verildiğini kaydetti.
Puanlama, iptal edilen, A kitapçığındaki Fen Bilgisi Testi’nin 13’üncü sorusu hariç tutularak yapıldı.
Sınav sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet adresinden de duyurulacak.
Türkçe-Matematik ve Matematik-Fen puan türlerinin, herhangi birinden, 160 ve üzeri puan alan adaylar tercihte bulunabilecek. Tercihler, veliler tarafından, bireysel olarak ya da ilgili okul müdürlükleri aracılığıyla, 11-20 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Adaylar, tercih işlemlerini, mezun oldukları veya sınav başvurularını yaptıkları ilköğretim okulu müdürlüklerinde yürütebilecek. Adaylar, en fazla, 20 okul tercih edebilecek. Bu sene, ikinci bir tercih işlemi yapılmayacak.
Sınav sonucuna göre, tercih yapacak her aday okul aile birliğine, 5 YTL ödeyecek.
Tercih sonuçları, 27 Temmuz cuma günü açıklanacak. Tercih işlemleri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, http://oks2007.meb.gov.tr veya http://www.meb.gov.tr adresli, internet sitesinden de yapılabilecek.
Kesin kayıtlardan sonra boş kalan okul kontenjanları 8 Ağustos 2007 tarihinde açıklanacak ve ikinci yerleştirme için başvurular 9-14 Ağustos 2007 tarihleri arasında alınacak.
İkinci yerleştirme sonuçları da 20 Ağustos 2007 tarihinde açıklanacak.
"3'üncü ve 4'üncü yerleştirme yapılmayacak"
Bakan Çelik, OKS'ye ilişkin işlemlerin, daha önce belirlenen takvime göre yapılacağını belirterek, 9-14 Ağustos'ta önceden yapılan 20 tercihe göre 2'nci yerleştirmelerin yapılacağını, bunun dışında üçüncü veya dördüncü bir yerleştirme yapılmayacağını söyledi.
Bakan Çelik, 8 Ağustos'ta, birinci yerleştirmeden sonra boş kontenjanların elektronik ortamda ilan edileceğini ifade etti.
Çelik ayrıca, öğrencilerin ve ailelerinin kafalarına soru işaretleri takılması halinde okullardan ve rehberlik servislerinden danışmanlık hizmeti alabileceklerini kaydetti.
"ÖSS'nin kaldırılması iddiaları çok uçuk"
Orta Öğretim Kurumları Sınavı'nı yeniden yapılandırdıklarını ve bugünkü şekliyle gelecek yıl son kez yapılacağını dile getiren Çelik, OKS'nin bugünkü formatıyla tarihe karışacağını söyledi.
Çelik, "Ümit ediyorum ki, seçimlerden sonrayeni iktidar döneminde ÖSS'yi de buna göre şekillendireceğiz. ÖSS'nin kaldırılmasıyla ilgili ortada çok uçuk iddialar dolaşıyor. Bunların hiçbiri inandırıcı değildir" dedi.
Çelik, "Dereceye giren öğrencilerin çoğunluğunun, özel okul öğrencisi olmasını neye bağlıyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine de, "Özel okullardan da devlet okullarından da başarılı öğrenciler var. Bu, bu sene ilk defa olmuş birşey değil. Geçmiş yıllardaki durum neyse bu yıl da aynısı tekrarlanmaktadır" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son dakika haberi: Pendik'te palet fabrikasında korkutan yangın
Savcıyı tehdit eden Mustafa Kemal Zengin'den pişkin savunma: Çikolatamızı alıp gittik
Dikkat! Meteoroloji ve Valilik peş peşe uyardı: Gök gürültülü sağanak alarmı! Bugün 4, yarın 8 kent...
AFAD DEPREM HARİTASI YENİ: AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
HABER... Gülistan Doku dosyasında özel ekip kuruldu! Deliller yeniden inceleniyor