Odunpazarı'ndaki kültür merkezi tartışmasına validen yanıt
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan ve Odunpazarı Belediyesine kiralanan "Odunpazarı Kültür Merkezi"nin kapatıldığı iddialarına ilişkin, "Bir hak kaybı aslında söz konusu değildir. Bir bardak suda fırtına koparmaya gerek yok. Eskişehir'in gündemini böyle şeylerle işgal etmemeliyiz" dedi.
Tuna, makamında düzenlediği basın toplantısında, suni gündem çabalarının üzücü olduğunu belirterek, incir çekirdeğini doldurmayacak konularla gündemin meşgul edildiğini söyledi.
Kapatıldığı iddia edilen kültür merkezinin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2007 yılından bu yana Odunpazarı Belediyesine kiralanan bir mülk olduğunu anlatan Vali Tuna, şöyle konuştu: "Kiralama süresi bittiği zaman duruma göre sözleşmesi uzatılabilen ya da başka bir kamu kuruluşuna kiralanabilen bir yerdir. Sözleşmesi bittiği için Eskişehir Valiliği olarak bizler de buraya talip olduğumuzu bildirdik. 2015 Aralık ayında belediyenin külliye sözleşmesi sona erdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, 31 Aralık 2015 tarihinde Odunpazarı Belediyesine sözleşmeyi yenilemeyeceklerini belirterek, mülkün boşaltılmasını istedi. Belediye burayı boşaltmak istemiyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü binanın boşaltılması için Kaymakamlıktan ve Valiliğimizden yardım istedi. Kaymakamlık yasalar gereği tahliye işlemleri için gerekeni yapıyor, durum aslında bundan ibarettir. Şu an konu mahkemeye taşındığı için sonucu beklemek durumundayız."
"Salona ihtiyacımız var"
Güngör Azim Tuna, Eskişehir Valiliğinin de çeşitli etkinliklerde kullanmak üzere salona ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, külliyenin bir devlet emaneti olduğunu ve ihtiyaç sahibi kamu kuruluşuna kiralanabileceğini kaydetti.
Odunpazarı'nda CHP'nin kültür merkezine kilit vurdular
Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi ile Hasan Polatkan Kültür Merkezi'nin de Odunpazarı Belediyesi bünyesinde hizmet ettiğini anımsatan Tuna, şunları söyledi: "Bugün için külliyede bir nikah töreninin olduğu bilgisi geldi. Şu an kullanıma kapalı olan yerin dışında arka taraftaki salonda nikahların kıyıldığı iddiası var. Yine de biz Vakıflar Genel Müdürlüğü ile irtibata geçip, tahliye işlemi yapılan yerde nikah töreninin düzenlenmesini sağlıyoruz. Bugün ve ilerideki tarihlerde bulunan nikahlar yine o salonda yapılacaksa yapılsın diye uğraşıyoruz. Aslında belediyenin bir çok salonu mevcut. Biz valilik olarak salon ihtiyacımız olduğunda, yeri geldiğinde çözüm üretmekte zorlanıyoruz. Bu yüzden de Vakıflar Genel Müdürlüğünden bu yeri istiyoruz."
Vali Tuna, mahkeme sonucunun yürütmeyi durdurmasının akabinde külliyenin tekrar Odunpazarı Belediyesine verilebileceğine değinerek, "Bir hak kaybı aslında söz konusu değildir. Bir bardak suda fırtına koparmaya gerek yok. Eskişehir'in gündemini böyle şeylerle işgal etmemeliyiz. Odunpazarı Külliyesi tarihi bir mekan. Elbette kurumlar elinde tutmak isteyecektir. Biz de kurum olarak, bir salona ihtiyaç duyduğumuz için külliyeyi talep ediyoruz. Sonucu ilerideki zamanlarda göreceğiz" ifadelerini kullandı.
Kapı açıldı, nikah kıyıldı
Külliye'de saat 14.30'da kıyılacak olan bir nikah töreni için Odunpazarı Belediyesi görevlileri kilitli olan kapının önüne nikah masasını kurdu, sandalyeler getirdi.
Başkan Kazım Kurt da nikah hazırlıklara başladığı sırada saat 14.30 sıralarında vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden gelen görevliler kilitli kapıyı açıp nikahın içeride kıyılabileceğini belirtti.
Başkan Kurt, nikahları kıyılacak olan Sevda Gün ve Mehmet Ali Aktaş, yakınları ile dışarıda toplanan kalabalık külliye içerisine girdi. Kalabalık 'Direne direne kazandık' diye slogan attı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü
Kahvehanede dehşet anları! Pompalı tüfek ile gelip tetiğe bastı
SON DAKİKA! İzmir'de polislere kurşun yağdırıp 3 memuru yaralamıştı: İlk ifadesi ortaya çıktı!