Milli Savunma Bakanı Işık: Dere geçerken at değiştirilmez
TSK'daki ihraçlar ve YAŞ kararlarıyla ilgili açıklamalar yapan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, darbe girişimi konusunda çözümün kilit isimlerinden birinin eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk olduğunu söyledi. ''Kuvvet komutanlarının görevlerine devam edip etmemesi YAŞ'ın konusu değil'' diyen Işık, ''Dere geçilirken at değiştirilmez'' ifadesini kullandı. Işık, 2000-2014 arasında askeri lise giriş sınavlarının sorularının çalındığı kanaatinde olduklarını da açıkladı.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, NTV canlı yayınında hem TSK'daki ihraç ve YAŞ kararları hem de 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin sorularını yanıtladı. YAŞ toplantısının ardından TSK komuta kademesinin görevine devam etmesine ilişkin kararın nasıl alındığını değerlendiren Milli Savunma Bakanı Işık, şunları söyledi:
"Türkiye'de YAŞ'la ilgili farklı bilinenler var. YAŞ'ın kanunda verilen yetkisi bir danışma organı olması. İkincisi, albaylıktan generalliğe terfi edecek ve generallikte yükselecek asker kişilerin terfileri bunlara karar vermek. Görev süresi dolduğu halde hizmetine ihtiyaç duyulanları da uzatmaya karar veriyor veya emekliye sevkine karar veriyor. YAŞ bir atama organı değil. Görev süresi dolan generallere karar veriyor ama kuvvet komutanlarının ve genelkurmay başkanının ataması hatta tüm generallerin ataması müşterek kararname ile oluyor. Dolayısıyla dünkü YAŞ'ın konusu kuvvet komutanlarının devam edip etmemesi, genelkurmay başkanının devam edip etmemesi değildi. Dünkü gündem terfiler, uzatmalar, devamlar, emekliler. Dolayısıyla dünkü YAŞ'la bugünkü gazete manşetleri arasında bir fark var."
ABD'li komutandan Türkiye'deki darbeyle ilgili açıklama
'Dere geçilirken at değiştirilmez'
Bir soru üzerine kamuoyunda tartışılan "15 Temmuz'dan sonra bu komuta kademesiyle yola devam edilip edilmeyeceği" yolundaki tartışmalara da değinen Işık, şöyle konuştu:
"Bu komuta kademesiyle ilgili söyleyebileceğimiz örneğin Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi 30 Ağustos itibariyle doluyordu. Burada biz YAŞ'ta görüşmedik bunu ama üçlü kararnameyle Bülent Bostanoğlu'nun görev süresinin 1 yıl uzatılmasına karar verildi. Benim, sayın başbakanımız ve sayın cumhurbaşkanımızın imzasıyla görev süresi 1 yıl uzatıldı. Yani kuvvet komutanlarının göreve devam edip etmeyeceği YAŞ'ın konusu değildir. Şu anda da komutanlar görevinin başında olduğu için orada görüşülmüş de siz devam edin diye bir karar alınmış değil. Bu işin teknik konusu siyasi olarak sayın cumhurbaşkanımız çok net ifade etti Fransız kanalında 'dere geçilirken at değiştirilmez' dedi. Dolayısıyla siyasi olarak sorunun cevabı bu, dere geçilirken at değiştirilmez. Bu konunun YAŞ'la ilgisi yok. Devam eden komutanlar var onların da görev süresi dolmadı. Bunun dışında Galip Mendi Paşa emekli olduğu için onun yerine de Genelkurmay 2. Başkanımız Yaşar Güler Paşa atandı. Yaşar Güler Paşa'dan boşalan Genelkurmay 2. Başkanlığına da yine kararname ile 1. Ordu komutanımız Ümit Paşa atandı."
Darbecilerden Fetullah Gülen itirafları
"Dereyi geçtikten sonra ne olur?" şeklinde de bir soru yöneltilen Milli Savunma Bakanı Işık, "Onu o günkü şartlarda istişareler yapılır sayın cumhurbaşkanımızla birlikte karar veririz" dedi.
Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının YAŞ öncesinde istifalarını sunduğu yönündeki haberlere de değinen Işık, "YAŞ'ın gündeminde bunlar olmadığı için bu tip şeyleri ben de sonradan duydum" diye konuştu.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'a yöneltilen sorular ve verdiği yanıtlar şöyle:
- Dün veya daha öncesinde ben bu olayın sorumluluğu alıyorum ve istifa etmeye hazırım açıklaması size geldi mi?
Hayır böyle bir açıklama gelmedi.
- Ama YAŞ toplantısı öncesinde EDOK Komutanı Kamil Başoğlu ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı İhsan Uyar görevlerinden ayrıldı. Neden ayrıldılar?
Biliyorsunuz her iki orgeneral de YAŞ üyesiydi. YAŞ'a girmeleri istenmedi onun içinde kendilerinden istifaları istendi onlar da istifalarını verdiler.
Emekli amiralden Genelkurmay'a 13 Temmuz sorusu
- 15 Temmuz'da bu komutanlara bağlı birliklerin görev alması nedeniyle mi?
İki istifa eden komutan var artık daha detaya girmek şık olmaz.
- 149 general ve amiralin de aralarında bulunduğu bin 684 ordu mensubundan bahsediyoruz ihraç edilen. Bunun öncesinde de genelkurmayın bir açıklaması oldu bu darbe girişimine katılanlar yüzde 1 buçuğunu oluşturuyor TSK'nın diye. Bu açıklamaya da tepki geldi er ve erbaşları katarak böyle bir oranlama yapılamaz çünkü generallerin yarısı ihraç edildi.
Rakamsal olarak doğru özgül ağırlık olarak kamuoyunun tepkisinde de haksızlık yok. Generallerin yüzde 50'sinden fazlası neredeyse darbe girişiminde müdahil olmuşlar. Bazıları direk girmiş bazıları görevini yapmamış durması gereken yerde durmamış. Başkomutanın çağrısından sonra generallerin tümünün karşı durması gerekiyordu. Ama bazıları izinde, yurtdışında bazıları, bazıları görevde değil bunların hepsi tek tek değerlendiriliyor. Oransal olarak tüm Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yüzde 1 buçuk ama üst düzey katılım açısından daha yüksek bir oran.
- Generallerin yarısının FETÖ bağlantısı nedeniyle oradan ihraç edilmesi TSK için ne anlama geliyor?
Bu tabi TSK'ya 30-40 yıldır sistematik bir sızmanın olduğunu gösteriyor. Maalesef bugün Türkiye'nin istikrarsızlaştırılması için 30-40 yıldır mücadele eden bir yapının olduğunu gösteriyor. Burada bir kurumsal zaaftan da bahsetmek mümkün. Siz generallerin özellikle tuğ ve tümgenerallerin özellikle tuğgenerallerin büyük oranının bu yağıdan olması son derece Türkiye için tehlikeli bir durum. Şimdi bütün tedbirler alınıyor bütün terör örgütü elemanlarının TSK'dan kazınması artık birinci öncelik.
ABD'den Türkiye ile ilgili iddiaya sert tepki
- Geriye doğru gidildiğinde bunların hangi yıllarda rütbe aldığı ya da hangi sınavlara girerek bu noktalara geldikleri de ortada. Onunla ilgili de bir girişim başlatacak mısınız?
Bazı tespitleri yapmamız lazım bazı bilgileri de kamuoyuyla paylaşmamız lazım. Bir örnek olsun diye söyleyeyim askeri lise giriş sınavlarını 2000 yılından itibaren ÖSYM yapıyor. 2000 yılından 2014 yılına kadar bizim yaptığımız teknik analizde matematiksel bazı analiz yöntemlerini kullanarak soruların çalındığı kanaatindeyiz. Fakat 2014 yılındaki ÖSYM skandalından sonra yapı değişince bunlar soruları çalamamışlar. Ama bu defa yüksek puanla askeri liselere girme hakkı kazanan öğrencileri mülakatlarda elemişler. Yani bir kurumsal zaaf var belli. Bu zaafların giderilmesiyle ilgili önemli çalışmalar yürütüyoruz. TSK kendi içinde böyle bir habis bir urun bu kadar büyümesinde bunu görememiş olması bazı kurumsal problemlerin olduğunu gösteriyor. Ama bugün TSK'ya en çok sahip çıkmamız gereken gün bugün. Kurumsal olarak. Biz TSK'ya sahip çıkacağız TSK'da demokrasiye bağlı kalacak. Bu denge bizim için çok önemli. Başka ordumuz yok. Bu vatan hainlerini kazımak birinci görevimiz. Bunu yaparken de TSK'nın kurumsal yapısına zarar vermemek hatta kurumsal yapısını çok daha güçlü hale getirmek, bu arada TSK'nın de kendini yeniden yapılandırmasına, modern orduların ulaştıkları noktaların daha ötesine geçmesi içinde çalışmamız gerekiyor. Bu konu çok hassas bir konu. Başbakanımızın ifadesiyle asker elbisesi giymiş teröristler bunlar. Şu anda sizden benden çok Türk ordusunun şerefli subayları bunlara öfke duyuyorlar. Onlar daha büyük zarar gördüler.
Askeri okullarla ilgili değerlendirme yapıyoruz
Askeri okullarla ilgili değerlendirme yapıyoruz. Askeri okullar bu yapının yuvası haline gelmiş, bundan tereddütümüz yok. Okulların tasfiyesi nasıl, hangi zamanda olacak teknik olarak çalışıyoruz. Hem Genelkurmay hem de Milli Savunma Bakanlığı'nda çalışmalar var. Bu adamların en çok çöreklendiği yerler askeri okullar.
Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması konusu...
Bizim sistemimizde anayasamıza göre ordunun başkomutanı Cumhurbaşkanıdır. Artık Cumhurbaşkanı'nı halk seçiyor Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanımıza bağlanması daha doğru olur. Kuvvet komutanlarının da Milli Savunma Bakanlığına bağlanması doğru olur.
'Eski Özel Kalem Müdürüm firarda'
- Eski Özel kalem müdürünüz Kurmay Albay Tevfik Gök'ün durumu nedir?
Gözaltına alınmış bırakılmış şu anda firarda.
- 197 general ve amiral TSK dışında fakat 99 terfi oldu 227'ye düşmüş gözüküyor general amiral sayısı.
TSK'da general sayısı zaten fazlaydı. General sayısının fazla olduğu konuşuluyordu uzun süredir.
- İlk defa korgeneral ataması gördük...
Ordu komutanı illa orgeneral olur diye bir şey yok.
- Darbeyle suçlanan emir subayları ihraçlarda neden yoktular?
Darbeye karışanlarla ilgili soruşturma henüz tamamlanmadı. İkinci bir liste var onları da göndereceğiz içinde bu yaverler de var. Darbeye katılan hiçbir teröristi TSK içinde barındırmayacağız.
- Askeri yargıdaki düzenlemeler
Herkesi suçlamak haksızlık olur. 15 Temmuz'u bir sadece vak'a bazında değerlendirirsek yanılırız. Gerek şart ama yeter şart değil. Sebeplerine temellerine inmek neden böyle oldu? 60'da 80'de oldu neden böyle oluyor sorusuna köklü cevaplar getirmek zorundayız. Buna çalışıyoruz.
- Ordunun envanterindeki tanklar uçaklar nasıl etkilendi?
Kullanılamaz durumda olan helikopter uçak yok kayıp helikopter uçak da yok.
- Kayıp firari ordu mensubu var mı?
Var. Eski özel kalem müdürüm gibi... Firarda olanların listesi Genelkurmay'da.
- 1 numara tespit edilebildi mi?
Onlarda hiyerarşi bizim bildiğimiz değil astsubaya paşa lakabı takmışlar generaller ondan emir alıyor. Darbeyi kimin yönettiğini biliyoruz. Akıncı'da yöneten isimler var. Bir tane tümgeralle üç tane tuğamiral tuğgeneralin yönettiğini biliyoruz. Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık'a diyorlar ki ne işin vardı Akıncı Üssü'nde 'Merak ediyordum görmemiştim görmeye geldim' diyor. Bu yapının 1 numarası Pensilvanya'daki o kişi.
- Pilot açığı olur mu?
Hava Kuvvetlerimiz bir zaaf yaşamayacak. Ayrılan pilotların geri dönme talebi var. İstifa edip gidenlerin dönme talebi var.
- Bu yapının baskıları sonucunda askeri okullardan ayrılanların yaşadıkları haberlerini yapıyoruz. Devlete ödedikleri tazminatlar var.
Bu konuda çalışmayı tamamladık. Birkaç alternatifli çalışmamız var. O arkadaşlarımızın sorunlarını çözecek düzenlemeyi sağladık. Geri dönmelerde dikkatli olmamız gerekiyor. Tazminat konusunda çalışma yaptık. Geçmişe dönük bir düzenlemeyi hazırladık ama kapsamını başbakanımız ve maliye bakanımızla istişare ile belirleyeceğiz.
- Yaverlik uygulaması kaldırılacak mı?
Cumhurbaşkanmımız yaver kullanmak istemiyor ben de bazen askeri törenlerde ihtiyaç oluyor. Asker askerlik işine odaklansın. Yaver olsun mu olmasın mı noktasına gelemedik. Muhafız Alayı da fiilen kapatıldı.
- Kayıp askerler risk yaratıyor mu?
Onlardan ziyade bireysel olarak bir şey olabilir mi endişesi olur. Kitlese darbe girişimi daha olmaz ama bireysel girişime tedbirli olmalı.
- Akın Öztürk'ün gözaltı görüntülerini izlediğinizde ne düşündünüz?
Bilgilerimle gözaltı görüntüleri arasında çelişki gördüm. Biraz şüpheyle yaklaştığım. Öztürk'ün ifadelerine de... Çözümün kilit isimlerinden birinin Akın Öztürk olduğunu düşünüyorum. Temkinli yaklaşıyorum nerede ve ne zaman o darbeleri aldığını bilmiyorum.
- 15 Temmuz darbe girişimi
Birinci kahraman millet ikinci kahraman Cumhurbaşkanımız Erdoğan üçüncü kahraman Başbakanımız ve hükümettir. Bu 3 unsur birleşince bu darbe başarısız oldu. Halk sokağa çıkınca bunların hesabı şaştı. Türkiye 50 yılını kurtardı.
Bir hazırlık vardı. Cumhurbaşkanımız bazı sebeplerden dolayı tasfiyeyi daha önce yapamadı. YAŞ'ta tasfiye yapılacağını öğrendiler. Tasfiye konusunda Cumhurbaşkanızın kaldığı otelde bir gün önce ciddi bir çalışma yapmıştık. İkincisi de hakim ve savcılarla ilgili bir kanun çıktı o yürürlüğe girince yargıdan tasfiye edileceklerini görünce bu darbeyi biraz öne çekmek zorunda kaldılar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü