hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Koronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir etkisiz çıktı!

    Koronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir etkisiz çıktı
    expand

    Salgının başından bu yana Kovid-19 tedavisinde kullanılan ‘Favipiravir’ ilacının etkinliği tartışılıyor. Son yapılan klinik deneyde ilacın Kovid-19 hastalığı tedavisinde etkisiz olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, ilacın tedavi algoritmasından çıkarılması gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerika, Meksika ve Brezilya’daki 38 çalışma bölgesinden hafif ve orta şiddette Kovid-19 geçiren 1231 hastanın dahil edildiği klinik araştırma sonuçlarında söz konusu ilacın hastalığa yakalanan kişilerde etkisiz olduğu ortaya kondu.

    Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), çalışmada Kovid-19’un klinik tedavisinde ağızdan alınan antiviral favipiravir etken maddeli ilacın Faz 3 PRESECO klinik deneylerinde, kalıcı iyileşme açıdan anlamlı bir fark bulunmadığını açıkladı. Milliyet son araştırma sonuçlarını uzmanlara sordu. Uzmanlar, salgının ilk döneminde birçok ülkede mecburen kullanılmak durumunda kalınan favipiravir etken maddeli ilacın tedavi algoritmasından çıkartılması gerektiğini söyledi. 

    Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Twitter hesabından favipiravir adlı ilacın “etkisiz” olduğunun anlaşıldığını duyurdu. KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül da, Favipiravir’in ölüm ve mekanik ventilasyon kullanımını azaltmadığını dikkat çekerek, “Etkili olsa Türkiye’de ölenlerin sayısı daha az olurdu. Favipiravir, Kovid-19 saptanır saptanmaz evlere bırakılıyor ancak buna rağmen ölüm oranları yüksek. Bir yıldır bu ilacın etkisinin olmadığını söylüyoruz. Dünyada bizden başka kullanan ülke yok. Algoritmadan çıkartılmalı” dedi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal ise Kovid-19 hastalarına 6 aydır favipiravir reçete etmediğini bildirdi. “Kovid ilk ortaya çıktığında bilinmezlikler nedeniyle birçok ülkede hem favipiravir hem de hidroksiklorokin etken maddeli ilaçlar kullanılmak zorunda kaldı” diyen Köksal, şunları söyledi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Başka seçenek de yoktu. Ancak bu ilacın vakit kaybetmeksizin algoritmadan çıkartılması şart. Aşılı olduğu halde Kovid-19’a yakalanan kişilere antiviral vermeye gerek olduğunu düşünmüyorum. Kovid-19’a özel ilaç çalışmaları devam ediyor. Faz çalışmaları devam eden ve etkisi olduğu anlaşılan ilaçlar kısa zaman için de üretilmeye başlanacaktır. Favipiravir bazı hastaların karaciğer enzimlerinde yükselmeye neden oluyor. Bu unutulmamalı.”

    Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok da favipiravir’in salgının ilk döneminde mecburen birçok ülkenin tedavi algoritmasında yer aldığını belirtirken, şu değerlendirmeyi yaptı: “O dönem dünya genelinde Kovid-19 ölümlerini önlemek için birçok anti viral ilaç tedavi algoritmalarında yer aldı. Ancak zaman içinde birçok ilacın etkisiz olduğu anlaşıldı. Son araştırma, favipiravirin aşılı olup hastalığa yakalananlar ile hafif semptomlu hastalara kesinlikle verilmemesi gerektiğini ortaya net biçimde koymuş oldu. Bilim Kurulu ivedi olarak toplanıp yeni tedavi kararları almalı. Aşılıyken ayakta Kovid-19 geçiren hafif semptomlu kişilere tedavi verilmemesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Favipiravir’in karaciğer enzimlerini yükseltme riski de bulunuyor.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow