Komisyon Çağlar ve Yazıcı'yı dinledi
Türkiye Büyük Millet Meclisi Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, Dolmabahçe Sarayı’nda eski bakanlardan Cavit Çağlar ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’yı dinledi.
Komisyona bilgi verdikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cavit Çağlar şöyle konuştu: “Bildiğiniz gibi Meclis Araştırma Komisyonu 28 Şubat ve darbelerle ilgili bir araştırma yapıyor. O dönemde parlamentoda bulunan ve yahut belli görevlerde bulunan arkadaşların bilgilerine başvuruyor. Beni de davet ettiler, ben de davete icabet ettim. O günlerde yaşadığımız bazı olaylar, gazetelere çıkan bazı haberlerle ilgili bilgilerimi öğrenmek istediler. Bende komisyonu aydınlattım. Çok güzel bir toplantı oldu. Tahmin ediyorum onlar da istedikleri bilgileri aldılar. Yaşadığımız olaylar ne ise, Sayın Erbakan’la ile ilgili bazı konuları sordular. Onları anlattım."
Çağlar, “Tam olarak ne soruldu, ne cevap verdiniz" şeklindeki soruya, “Arkadaşlar, bunları söylemem etik değil. Komisyon üyeleri açıklar. Bilmediğiniz bir şey yok" diye cevapladı.
Komisyon son olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'yı dinledi.
Yazıcı, Dolmabahçe Sarayı'nda, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu ile görüşmesinin ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Komisyon üyeleriyle yaptığı görüşmede, 28 Şubat sürecini, o sürecin önemli figürlerinden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili soruşturma, kovuşturma, dava süreçlerini bir plan dahilinde komisyona özetlediğini ifade eden Yazıcı, "Diyarbakır'daki davanın açılış safhasını, yargılama sürecini, Yargıtay sürecini anlattım. Daha sonra o dönemdeki hükümetin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile alakalı görevlendirdiği ve basında da adı 'süper müfettiş' diye geçen zat ve ekibi, İstanbul'da yaptıkları ve bir proje anlamında uygulamaları, gözaltına almaları, işkenceleri, isnatları, suç tasnii şeklinde cereyan eden faaliyetlerden örnekler verdim" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan'ın 1992 yılında Rize'de bir konuşma yaptığını, bu konuşmalarla ilgili Rize ve Erzurum Cumhuriyet Başsavcılarının soruşturma başlattığını belirten Yazıcı, "Bu savcılar takipsizlik kararı vermişti ama o dönemde Ankara'da her olayın üzerine abanan bir savcı vardı. O da bir soruşturma başlatmıştı. O süreci de komisyona anlattım" dedi.
Bakan Yazıcı, Başbakan Erdoğan'ın adaylık sürecinde nasıl engellendiğini de komisyona aktardığını ifade ederek, "3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra DEHAP'ın isminin listelerde yer alıp almamasıyla alakalı bir tartışma yaşanmıştı. Kimileri 3 Kasım 2002 seçimlerinin iptal bile edilebileceği yönünde büyük bir kulise girmişti. Onları da bir kez daha hatırlattım. Türkiye büyük travmalar yaşadı, bu sürecin içinden çıktı. Bunların altını çizmeye çalıştım" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan'ın, komisyon tarafından dinlenip dinlenmeyeceği sorusuna ilişkin Yazıcı, bunun cevabını komisyon başkanının bilebileceğini söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Özel kurumda otizmli çocuğa şiddet iddiası
SON DAKİKA: 22 Kentte Eğitime 'Kar' engeli!
Kar Yağışından Kapadokya Da Nasibini Aldı: Peri Masalı! | En Son Haberler...
SON DAKİKA! İstanbul için 'müsilaj' tehlikesi bir kez daha kapıda mı? Uzman isimden açıklama...
TEM'de hasarlı kazalar nedeniyle trafik durdu