İşte, Twitter kararının arkasındaki detaylar...

Twitter'ı kapatma kararının arkasında üç ayrı mahkeme kararı bulunduğu ortada çıktı. İki karar İstanbul'dan bir karar da Samsun'dan çıkarılmış. İstanbul'daki mahkemelerden birinde sahte hesap başvurusu, bir diğerinde Ulaştırma ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım'ın başvurduğu belirtilirken, Samsun'dan gelen karar Facebook sayfasına konan içerikle ilişkili. BTK da "İçerik kaldırılırsa iletişim yeniden sağlanır" açıklamasını yaptı.
Gece yarısı devreye giren ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından "koruma kararı" olarak duyurulan Twitter'ı kapatma kararının hukuki altyapısında, İstanbul'dan iki mahkeme kararı emsal alınmış.
İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi ve 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nin iki kararında Twitter'ı kapatma talebi bulunmuyor.
İlk karar, 3 Şubat 2014 tarihli. İkincisi ise 18 Mart'ta yani sadece üç gün önce alınmış.
3 Şubat tarihli karar, yazar İsmet Özel'in başvurusu ile alınmış, Özel'in kendi adına açılmış sahte bir hesabın kapatılması için yaptığı başvuru kabul edilmiş.
18 Mart tarihli kararın arkasında ise Binali Yıldırım'ın "hırsıza oy yok" etiketi ve aynı isimli hesaba yaptığı şikayet başvurusu var.
Samsunlu vatandaşın avukatı: "Kapatılması gibi bir talebimiz olmadı"
Samsun'dan alınan karar ise, emekli bir memurun mart ayında kendisine ait Twitter ve Facebook sayfasına konan uygunsuz içeriği şikayet etmesi nedeniyle alınmış.
Ancak, Samsunlu vatandaşın avukatı Adnan Aydın, "Twitter'ın kapatılması gibi bir talebimiz olmadı. Müvekkilimle özel husumeti olan bir kişi, müvekkilimin adını kullanarak çeşitli sosyal medyada hesaplar oluşturmuş ve bu hesaplara başka yerlerden temin ettiği uygunsuz müstehcen fotoğraflar yüklemiş. Biz de bu sayfaların erişimin engellenmesi için dava açtık. Mahkeme sayfalara erişilmemesine karar verdi. Ancak buna dayanarak Twitter ulaşımı tamamen engellenmiş, bizimle doğrudan bir ilişkisi yoktur" dedi.
Yani üç kararın ikisinde vatandaşların kişilik haklarının korunmasına yönelik kararlar, TİB tarafından kapatma gerekçesi sayılmış.
Her iki kararda tıpkı YouTube yasağında olduğu gibi, içeriğin kaldırılması yeterli olabilecekken, yargı kararına dayanan yürütmenin siteyi tamamen kapatma yolunu tercih ettiği ortaya çıktı.
İtiraz başvurusu
Türkiye Barolar Birliği, kararın geneline itiraz için başvurusunu yaptı.
BTK açıklaması
Sabah saatlerinde Bilişim Teknolojileri Kurulu'ndan yapılan açıklamada da şu ifadeler yer aldı:
"Vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda Twitter'a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. Yurt dışı merkezli söz konusu internet sitesi, Türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verilecektir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji ve Valilik peş peşe uyardı: Gök gürültülü sağanak alarmı! Bugün 4, yarın 8 kent...
23 NİSAN ATATÜRK SÖZLERİ VE RESİMLERİ: Resimli,Yazılı, Bayraklı 23 Nisan Mesajları! Atatürk'ün 23 Nisan İle İlgili Sözleri
AFAD DEPREM HARİTASI YENİ: AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
HABER... Gülistan Doku dosyasında özel ekip kuruldu! Deliller yeniden inceleniyor
SON DAKİKA... Yalova-Bursa Yolunda Yolcu Otobüsü Devrildi: Ölü Ve Yaralılar Var!