DEDAŞ'ın girişini kanal kazıp kapattılar
Diyarbakır'da Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki elektrik kesintisi krizinde bugün belediyeye bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ), DEDAŞ'ın ana hizmet binasının girişinde kanal kazarak araç girişini engelledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, "Bu kenti haksız ve hukuksuz bir şekilde susuz bırakanlara, bu şehri dar ederiz" dedi. Mahkeme ise, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin başvurusu üzerine, elektrik kesintilerine karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi. İki kurum arasındaki gerginlik akşam saatlerinde anlaşmayla sonuçlandı.
Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesinin, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin (DEDAŞ) Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne (DİSKİ) ait bazı tesislerde uyguladığı elektrik kesintisine ilişkin "ihtiyati tedbir" kararının ardından iki kurum kesintilere karşılıklı son verdi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, gün içerisinde DEDAŞ ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan görüşmelerden konunun diyalogla çözülmesi kararı çıktı.
Taraflar elektriği kesilen 45 tesis ile DEDAŞ'a ait 4 hizmet binasından sökülen su sayaçlarının takılarak kesintilerin sonlandırılması konusunda anlaştı.
DEDAŞ'ın 45 tesise elektrik vermeye başlamasıyla DİSKİ de DEDAŞ'a ait hizmet binalarından söktüğü su sayaçlarını taktı, kazdığı kanalizasyon şebekelerini kapattı.
DEDAŞ, geçmişe dönük 90 milyon lira elektrik borcu bulunduğu iddiasıyla DİSKİ'ye bağlı, aralarından atık su arıtma tesisinin de bulunduğu 45 tesisin elektriğini kesmiş, 25 tesisin elektriği belediye ekiplerince
bağlanmıştı.
İki gündür süren gerilim, DİSKİ'nin DEDAŞ hizmet binalarının su sayaçlarını "kaçak kullanım" gerekçe gösterilerek sökmesiyle devam etti.
Öte yandan DİSKİ ekipleri, DEDAŞ'ın ana binası girişinde "kanalizasyon şebekesi kontrolü"nü gerekçe göstererek kazı yaptı. Suyu kesildikten sonra kanalizasyon şebekesi de kapatılan DEDAŞ yetkilileri gün boyu Büyükşehir Belediyesiyle yaptıkları görüşmelerin ardından sorunun diyalogla çözülmesi için komisyon oluşturulmasına karar verildi.
Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesinin DİSKİ lehine verdiği kararın ardından taraflar kesintilere karşılıklı son verdi.
Bu arada, tarafların oluşturduğu heyetin yarın Diyarbakır Valisi başkanlığında toplantı yapacağı öğrenildi.
GÜN BOYU GELİŞMELER, NE OLMUŞTU?
Diyarbakır merkez ve ilçelerine içme suyu sağlayan pompa istasyonlarındaki enerjiyi, borçtan dolayı kesen DEDAŞ ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi arasındai, 'su ve elektrik kesintisi' kavgası vardı.
DİSKİ, dün DEDAŞ'ın kent merkezinde bulunan 4 binasındaki su sayaçlarını kontrol amacı ile söküp bu binaları susuz bırakırken, bugün de DEDAŞ ana hizmet binasının girişine kanal kazdı.
Kanal kazısı nedeniyle araçlar DEDAŞ'ın binasına giremezken, DİSKİ çok sayıda iş makinesini binanın girişine konuşlandırdı.
DEDAŞ elektrikleri kesti, ilçe susuz kaldı
Polis, zırhlı araçlar ve çevik kuvvet şube ekipleri ile DEDAŞ'ın girişinde önlem aldı.
Kışanak: 1,5 milyon nüfusu susuz bırakmak açıkça provokasyon
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, bugün DBP, DTK ve kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle birlikte belediye binası önünde basın açıklaması yaptı.
Mardin'de DEDAŞ ile belediye restleşmesi
Kışanak, iki gündür kentte büyük bir gerilim yaşandığını, şehir merkezi ve ilçelere içme suyu pompalayan bütün istasyonlardaki enerjinin yargı kararı olmadan kesildiğini belirterek, "İki gündür yaşanan kesintiler nedeniyle yurttaşlarımız mağdur edilmiştir. Ortada yasalar, hukuk, mevzuat ve yargı var. Yargı yolu takip edilebilir. 1.5 milyonluk kenti susuz bırakmak açıkça provokasyondur. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yoktur. Bu eşkıyalıktır, hukuk tanımamazlıktır. Gidip yasal yollarla alacaklarını alabilirler, halkı susuz bırakamazlar" dedi.
İşte Diyarbakır'daki o gerilim
"Atık tesisi, 2 saat çalışmazsa kimse Dicle'yi kurtaramaz"
Atık su tesisinin elektriğinin bile kesildiğini söyleyen Kışanak, "Atık su tesisinin çalışmasını engellemek bu kentte ihanettir. Atık su tesisi 2 saat çalışmaz ise Dicle Nehri'ni kimse kurtaramaz" dedi.
DEDAŞ binası ateşe verildi
"Halkın parasını bunlara vermeyeceğiz"
Kimsenin bu kentin iradesini tanımamazlık yapamayacağını belirten Kışanak, Belediye ve DİSKİ'nin 2013 yılından beri hiç bir borcu bulunmadığını, bütün ödemelerin yapıldığını söyledi.
DEDAŞ'ın şişirilmiş ve olmayan borçlarla şantaj yaptığını iddia eden Kışanak, "Bu halkın bir kuruşunu bile onlara kaptırmayacağız. DİSKİ'nin özel olarak çektiği hattan bile para istiyorlar. 2012 yılında bir mahkeme kararı var, ihtilaflı borçlar ile ilgili dava bitene kadar elektriğin kesilmeyeceğine dair karar olmasına rağmen DEDAŞ halkı susuz bırakıyor. Yasal olmayan borcu kabul etmemizi istiyorlar. Halkın parasını rantçılara ve zorbalara kaptırmayacağız. DEDAŞ zorbalık ile tahsilatçılık yapmaya çalışıyor. Kentin her gün 4-5 saat elektriğini kesiyor. Altyapıya bir kuruş yatırım yapmıyor. Bizim ödeme güçlüğümüz yoktur, biz halkın parasını bunlara vermeyeceğiz" dedi.
Mardin'de çiftçiler DEDAŞ binasını taşladı
Sorun geçmişte biriken borçlar
Kışanak, halkın susuz kalmaması için bütün tedbirleri alacaklarını, elektrik kesildi diye oturacak belediye olmadıklarını da belirterek, "Biz DEDAŞ'a 2014 yılında 28 milyon ödeme yapmışız. Sorun geçmişte birikmiş borçlardır. Hakları olmayan parayı bizden istiyorlar. Neden böyle davrandıklarını biz de bilmiyoruz. Bu işi beceremiyorlarsa halkın susuz bırakamazlar, muhatapları hükümettir. İhtilaflı 45 abonenin durumu vardır. 125 abone ile ilgili onlarla anlaşarak protokol imzaladık ve protokolün altında ihtilaflı olan abonelerin sorunu çözülene kadar ödeme yapılmayacak diye bunu imza altına aldık. Yeni genel müdür eski müdürün imzasını tanımıyorum diyor. Eğer onlar şu şehirde pervasızca halkı susuz bırakıyorsa biz buna izin vermeyeceğiz" dedi.
"Bu şehri onlara dar edeceğiz"
Kışanak, bir gazetecinin DİSKİ'nin DEDAŞ'ın önüne kanal kazması ile ilgili sorusu üzerine, "Bu konuda hiç bir kaçamak cevap vermeyeceğim. Eğer onlar bu şehre su veren ana pompa istasyonunun trafosunu sökmeye cesaret edecek kadar pervasızlar ise ben de gider onların kaçak sularını mühürletirim. Kaçak kanalizasyonlarının önünde kazı yaparak kapatırım. Bir milyon insana içme suyu verdiğimiz ana pompa istasyonunun trafosunu sökmek istediler dün gece, trafodan parça söktüler. Kapısını kırdılar, eşkıyalık yaptılar. Bu eşkıyalık kimsenin yanına kar kalmaz. Biz de yasalara, hukuka, mevzuata uygun işlemimizi yaparız, DEDAŞ'ın yasalara aykırı çalışması varsa durdururuz, suyu kaçak kullanıyorsa keseriz, kanalizasyonu kaçak bağlamış ise kapatırız. Hiç kaçamak cevap vermiyorum, bu kadar açık ve net cevap veriyorum. Bu şehri onlara dar ederiz. Onlar bu şehirde insanlarımızı susuz bırakmak isteyecek kadar pervasız ise biz de onlara yasaların, hukukun ve mevzuatın el verdiği ölçüde aynı şekilde davranırız" diye konuştu.
Yürütmeyi durdurma kararı
Bu arada Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine bağlı DİSKİ'nin, DEDAŞ'ın elektrik kesintileri için 5'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne yaptığı başvuru üzerine yürütmeyi durdurma kararı verildi.
5'inci Asliye Hukuk Mahkemesi kararında, davacı tarafça davalı kurumun davacıya ait elektrik aboneliklerinde, elektriği kestiğini belirterek, bu hususta ihtiyati tedbir kararı verilmesi talep edildiği belirtilerek, "Davacının iddiasının içeriği davacıya bu aşamada, elektrik temin edilmemesi halinde HMK (Hukuk Muhakemeleri Kanunu) 389'uncu maddesindeki tedbir şartlarından olan 'gecikme sebebiyle ciddi bir zararın doğacığından endişe edilmesi halinin' oluştuğu ve HMK 391'inci maddesi gereğince bir şeyin yapılması yönünde sakıncayı ortadan kaldıracak veya zararı engelleyecek her türlü tedbire karar verebilir hükmü gözetilyerek bu aşamada, tedbir talebinin kabulune karar vermek gerekmiştir" dedi.
Mahkeme aldığı karar ile Diyarbakır merkez ve Bağlar, Bismil, Çermik, Çınar, Çüngüş, Dicle, Eğil, Ergani ile Hani ilçelerindeki elektrik kesintileri için yürütmeyi durdurma kararı verildi.
Bir gerginlik de Mardin'de
Öte yandan Mardin'de, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin (DEDAŞ), borcu bulunduğu gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresine (MARSU) ait içme suyu sağlayan pompaların elektriğini kesmesinin ardından Büyükşehir ve Artuklu Belediyesi ekipleri de DEDAŞ'ın önünde kazı çalışması yaptı.
DEDAŞ'ın borcu bulunduğu gerekçesiyle MARSU'ya ait içme suyu sağlayan pompaların elektriğini kesmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi de DEDAŞ hizmet binasına imar planına uygun olmadığı iddiasıyla tebligat astı.
DEDAŞ hizmet binasının kapılarına tebligatı astıran Mardin Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürü Hasan İzgi, DEDAŞ yetkililerine defalarca tebligat yaptıklarını ve imar planına uygun yapı yapmadıkları konusunda daha önce uyarıda bulunduklarını belirtti.
İmar planına aykırı yapılara "savaş açtıklarını", atık yeni dönemin başladığını anlatan İzgi, şöyle konuştu: "Mardin'e güzel şeyler yapacağız. İmar ile ilgili yanlış uygulamaların önüne geçeceğiz. DEDAŞ'ın yapıları aykırıdır. İmar Kanunu'nun 32. maddesine istinaden bu tebligat süresi içerisinde gereği yerine getirilmese başka işlemler önümüzdeki süreçte başlayacaktır. Şu anda yasal anlamda ilk adımı biz attık. DEDAŞ İl Müdürlüğü, gereğini yerine getirmezse Cumhuriyet Başsavcılığına ve gerekli yerlere müracaatlar olacaktır."
İzgi, DEDAŞ binasının önüne gelen iş makinelerinin yıkım için değil, altyapı çalışması için geldiğini söyledi.
İzgi'nin açıklamasından sonra iş makineleri, DEDAŞ binasının girişini kazdı. Kazı nedeniyle binaya giriş çıkış yapılamadı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?
Estetik ameliyatı sonrası hayatını kaybetmişti... Fenomen Neşe Özkan'ın acılı eşinden flaş açıklama
Antalya sele teslim! 236 kişi mahsur kaldı: AFAD ekipleri sahaya indi!
Son dakika | İstanbul'a kar yağacak mı? Meteoroloji tarih verip açıkladı!
Diyarbakır’da 3 ayrı noktada zincirleme kaza: 21 yaralı