hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DASK hakkında merak edilenler... 13 soruda deprem sigortası!

    DASK hakkında merak edilenler... 13 soruda deprem sigortası
    expand
    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye’de Zorunlu Deprem Sigortası DASK uygulaması var. Ancak ülkedeki 20 milyon 32 bin konutun 11 milyon 272 bin 952’si sigortalı. Poliçenin her yıl yenilenmesi gerekiyor ancak yarıya yakını yenilenmiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de depreme karşı alınabilecek finansal önlemlerden biri Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) Zorunlu Deprem Sigortası. DASK’ın verilerine bakıldığında, Türkiye’deki 20 milyon 32 bin konutun 11 milyon 272 bin 952’si sigortalı. Bu rakama göre Türkiye genelinin sigortalılık oranı yüzde 56.3. Bölge bazında bakıldığında yüzde 63.6 sigortalılık oranı ile Marmara bölgesi birinci sırada yer alırken, Marmara’yı yüzde 60.7 ile Doğu Anadolu, yüzde 56.2 ile Ege, yüzde 55.3 ile Akdeniz takip ediyor. Güneydoğu Anadolu’nun sigortalılık oranı yüzde 52.8, İç Anadolu’nun yüzde 49.7, Karadeniz’in ise 44.7.

    13 SORUDA DEPREM SİGORTASI

    1-) Hangi binalar Zorunlu Deprem Sigortası teminatı kapsamında?

    Zorunlu Deprem Sigortası genel anlamıyla, belediye sınırları içinde kalan taşınmazlara yönelik olarak geliştirilmiş bir sigorta sistemi. Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tâbi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler (market, bakkal, kuaför, avukatlık büroları gibi) kapsama giriyor.

    2-) Sigorta nasıl yaptırılır?

    Tüm sigorta şirketleri, acenteleri ve banka şubeleri Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi düzenliyor.

    3-) Poliçe için hangi bilgiler gerekli?

    Sigorta poliçesi, sigorta ettirenin taşınmaza ilişkin beyanına göre yapılıyor. Olası bir depremde, hasar bedelinin, poliçe sınırları dahilinde tam olarak alınması için taşınmazın brüt yüzölçümü, yapı tipi, adresi, hasar durumu ve binaya ait hususların doğru beyan edilmesi gerekiyor.
     
    4-) Prim tutarı ve teminat nasıl hesaplanıyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sigorta bedelinin tespitinde, taşınmazın yapı tarzı için Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nca yayımlanan “Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı”nda belirlenen metrekare bedeli ile aynı taşınmazın brüt yüz ölçümünün (veya yaklaşık yüz ölçümünün) çarpılması sonucu bulunan tutar esas alınıyor. Tarifede 7 risk grubu ve 2 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 14 tarife fiyatı var. Teminat tutarı, tarife fiyatı ile çarpıldığında prim tutarı da hesaplanmış oluyor.

    DASK hakkında merak edilenler... 13 soruda deprem sigortası

    5-) Teminat tutarı ne kadar?

    2025’te yapılan güncelleme ile bir mesken için verilecek azami teminat tutarı 1 milyon 704 bin 162 TL. Sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedeli betonarme konutlar için 8 bin 39 TL, diğer konutlar için 5 bin 359 TL olarak uygulanıyor. Birinci gruptan yedinci gruba asgari primler sırasıyla 1.441 TL, 1.283 TL, 1.092 TL, 1.024 TL, 765 TL, 546 TL ve 371 TL’den az olmayacak şekilde revize edildi. Daha fazla teminat almak isteyen-lerin DASK’ın sorumlu olduğu tutar olan zorunlu sigorta teminatı üzerine sigorta şirketlerinden ihtiyari sigorta yaptırabilmeleri mümkün.
     
    6-) Hatalı bilgi olursa ne olur?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sigortalı gerçeğe aykırı beyanı sebebiyle mağduriyet yaşayabilir. Eksik metrekare bilgisine örnek verilecek olursa;  100 metrekare olan bir konut için 1.400 TL prim ödeyerek 600 bin TL teminat almışsanız hasar olduğunda size bu tutar yüzde 2 muafiyet düşülerek 588 bin TL olarak ödeniyor. 100 metrekare olan konutu 50 metrekare olarak gösterip poliçe kesilirse 700 TL prim ödeyerek sadece 300 bin TL teminat alınır ve hasar sonrasında yüzde 2 muafiyet düşülerek 294 bin TL olarak ödenir. Sonuç olarak sigortalı poliçeyi yaptırırken 700 TL az prim öder ama hasar anında 294 bin TL zarara girmiş olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    7-) Kiracılar yaptırabilir mi?

    Kiracılar, Zorunlu Deprem Sigortası’nı “Sigorta Ettiren” sıfatıyla, ev sahibi adına yaptırabiliyor. Tazminat, tapuda hak sahibi olarak belirtilen kişiye ödeniyor.

    8-) Poliçeyi yenilemek gerekli mi?

    Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi süresi 1 yıl. Poliçenin her yıl yenilenmesi gerekiyor.
     
    9-) Hasar ihbarında süre kısıtı var mı?

    Sigortalılar 2 yıllık zaman aşımı süresi içinde kalmak şartıyla diledikleri vakit hasar ihbarlarını yapabiliyor.

    DASK hakkında merak edilenler... 13 soruda deprem sigortası

    10-) Kredi ile alınan bir taşınmaz üzerinde bankanın ipoteği bulunması durumunda tazminat kime ödenir?

    Poliçe üzerinde ya da tapu belgesinde ipotek bulunması durumunda, rehin alacaklısı banka, açık ve şartsız onay veriyorsa tazminat ödemesi tapu ya da veraset ilamındaki hak sahibine yapılıyor. Rehin alacaklısı onay vermiyorsa tazminat ödemesi, ipoteği bulunan bankaya yapılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    11-) Hasarlı konutlara poliçe düzenlenir mi?

    Ağır hasarlı binalar, güvenlik gereği yıkılması gerektiği için binanın yeniden inşasına kadar sigortalanmıyor. Orta hasarlı binalara ilişkin sigorta işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi binaların onarılması veya güçlendirilmesinin ardından yapılıyor. Hafif hasarlı veya hasarsız binalar ise sigortalının beyanına göre sigortalanıyor.

    12-) Kolon kesilen binalarda tazminat ödenir mi?

    Kolon kesiminde sigortalıların kastı veya bilgisi olmayabileceğinden hareketle, tazminat ödemesi yapılıyor. Akabinde bu duruma sebep olanlardan dava yolu ile tazminat talep ediliyor.

    13-) DASK’a hasar ihbarı nasıl iletilebilir?

    Sigorta sahipleri hasar ihbarlarını DASK’ın “ALO 125” Zorunlu Deprem Sigortası Hattı’na iletebilecekleri gibi, “www.dask.gov.tr” adresinden ve e-Devlet Kapısı’ndan hasar ihbarlarını da gerçekleştirebiliyorlar.

    DASK hakkında merak edilenler... 13 soruda deprem sigortası

    İSTANBUL’DA 10 EVDEN 4’Ü SİGORTASIZ

    DASK verilerine göre, İstanbul’da zorunlu deprem sigortalılık oranı yüzde 62 ve yaşayan poliçe sayısı ise yaklaşık 2,6 milyon seviyesinde bulunuyor. İstanbul’daki sigortalılık oranı Türkiye ortalamasının üzerinde kalmasına rağmen hala 10 evden 4’ünün deprem sigortasına sahip olmaması dikkati çekiyor. Marmara Bölgesinde en yüksek sigortalılık oranına yüzde 83 ile Yalova ulaşılırken, Yalova’yı yüzde 82’yle Sakarya, yüzde 79’la Tekirdağ izliyor. En düşük oran ise yüzde 47 ile Bilecik’te.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow