hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    D-8 Gazze için olağanüstü toplanıyor! 1 milyar Müslümanı temsil eden ülkeler bir arada

    KAYNAKCNN TÜRK

    Yarın İstanbul'da D-8 Ekonomik İş Birliği Teşkilatı ülkelerinin Dışişleri Bakanları Gazze için olağanüstü toplanıyor. İsrail'in Gazze'de sivilleri hedef alan saldırıları sürerken yapılacak toplantının önemi ve hangi sonuçları içereceği merak konusu. Yarınki D-8 toplantısı için Ankara'da ne söyleniyor? Nasıl bir beklenti var bu toplantı ile ilgili? CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dicle Canova'nın açıklamaları şöyle:

    D-8 Olağanüstü Dışişleri Bakanları toplantısı yarın İstanbul'da gerçekleşecek. Bu toplantı Türkiye'nin bir süredir Filistin meselesinde izlediği kapsamlı diplomasinin de bir sonucu. Bu bir ekonomik yapılanma ama ilk kez siyasi bir konuda Gazze başlığında olağanüstü toplanacak. Üstelik toplantıya katılacak olan ülkeler Arap ülkelerinin dışında dünyadaki Müslümanların çoğunluğunu temsil eden ülkeler. En çok Müslümanın yaşadığı ülkelere bakıldığında birinci sırada Endonezya var ardından Pakistan, Bangladeş, Nijerya... Sonra Mısır sonra Türkiye ve İran geliyor.

    Yani yarın İstanbul'da yaklaşık 1 milyar Müslümanı temsil eden ülkeler bir araya gelecek. Bugüne kadar Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, Katar ekseninde "Öncelikle biz yürütelim" yaklaşımları nedeni ile bir süreç yürüdü. Ama Ankara'nın hedefi bir süredir bu meseleyi Arap dünyası çatısının dışına çıkararak uluslararası hukuk ve insani değerler açısından bakılmasını sağlamak daha geniş bir coğrafyada gündem yapmaktı. Bir yandan Batı ülkeleri nezdinde Filistin'in tanınması için diplomatik çabalar sürdürüldü ki o noktada önemli sonuçlar alındı. İspanya, Norveç ve İrlanda, Slovenya da Filistin devletini tanıdı. Diğer yanda Arap ülkelerinin domine etmediği platformlara konu taşınıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Neden böyle çünkü bazı Arap ülkelerinin İsrail ile ilişkileri bazı adımların önünde engel. İşte D-8 Arap ülkelerinin domine etmediği platformlardan biri. Dediğim gibi dünyadaki 1 milyar Müslümanı temsil ediyorlar, ekonomik bir yapılanma ilk kez Gazze başlığı gibi siyasi bir nedenle olağanüstü toplanıyor. Hem siyasi çabaların etkisini artıracak önemi var hem de İsrail'in izole edilmesi ile ilgili bazı kararlar çıkabilir.

    Bir ortak bildiri yayımlanacak. Edindiğim bilgilere göre o bildiride öncelikle;

    -Acil ve kalıcı ateşkes çağrısı yapılacak

    -İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı tedbir kararlarına uyması için uluslararası toplumun harekete geçmesi istenecek

    -Ülkelerin soykırım davasına taraf olması çağrısı yapılacak

    -Filistin'in tanınması için de mesaj verilecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -ABD'ye Filistin'in BM üyeliği önündeki engeli yani vetosunu kaldırması yönünde çağrıda bulunulacak ve en önemlisi İsrail'in uluslararası toplumda daha fazla izole edilmesi yönünde bazı adımları da bu ortak bildiri içerecek.

    Zirve kapsamında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ikili görüşmelerde de bulunacak yani yarın İsrail-Filistin meselesinde gözler İstanbul'a çevrilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow